Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, daron64 napisał(a):

Jak myślicie, wjeżdżać z rana z saletra? 😅

Znajomy mówił, że wczoraj w Malborka wracał, to walą ludzie ostro nawozy 

IMG_20250223_094920982_HDR~2_copy_1624x758~2.jpg

Siej, tylko żebyś działki nie pomylił i na sąsiadowe nie rozsiał😁

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Siej, tylko żebyś działki nie pomylił i na sąsiadowe nie rozsiał😁

Oczywiście są miejsca, gdzie mniej tego śniegu. Ale generalnie gdzie jest zboże, to nigdzie go nie widać spod śniegu. 

1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

braniewo to chyba dobre ziemie macie!

Orne mam całe 3b, tylko taka różna - od bardzo przyjemnej i w uprawie i plonowaniu, do tragicznej w uprawie i takiej samej w plonowaniu. Ale ogólnie chyba nie ma co narzekac

Opublikowano

3 b to bardzo fajna klasa. my mamy lekkie ziemie, to 3b jest najlepsza. latwo sie uprawia,nie ma bryl i nie ma piasku. ale wiekszosc mamy 4a. tylko tam macie dosc surowy klimat, za w centralnej polsce duzo wiatru i malo deszczu. jak to w zyciu, wiatr w oczy i kotwica w plecy 😂

Opublikowano
22 minuty temu, abc1922 napisał(a):

Witam. Panowie co lepsze salmag czy saletrosan na pierwszy strzał?

Saletrosan jak masz niedobory siarki i dobre pH.

Salmag jak masz niskie pH i dużo wody. 

Opublikowano

A skąd wiadomo jaka siarka? 🙃 robiłem badania to koszt potas fosfor magnez ph kilkanaście złoty od próbki a dodatkowo siarka 50 ... 😁

Salmag a saletrosan to też inne formy azotu, jak sypałem to jakoś lepiej sprawdził się najpierw salmag/saletra a po kilku tygodniach saletrosan. Bo zanim ten azot z saletrosanu ruszy to trochę minie  

Opublikowano

@raven18 tylko pamiętaj o tym że siarka odpowiada w glebie za pobieranie azotu przez rośliny. Będą niedobory siarki, to nic Ci nie da to że dałeś w Salmagu więcej azotu w formie saletrzanej. 

Wydaje mi się że lepiej zapłacić 60 zł za badanie gleby (jedno badanie na 4 ha, choć wiadomo że nie zawsze tak się da) niż kupować nawozy w ciemno i przepłacać. 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

3 b to bardzo fajna klasa. my mamy lekkie ziemie, to 3b jest najlepsza. latwo sie uprawia,nie ma bryl i nie ma piasku. ale wiekszosc mamy 4a.  😂

A u mnie w jednym miejscu wygląda tak po siewie, a w drugim tak - i wszystko 3b 🤷

IMG_20240921_075051676_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20240924_100657593_HDR_copy_1632x918_copy_1468x826.jpg

19 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

tylko tam macie dosc surowy klimat, za w centralnej polsce duzo wiatru i malo deszczu. jak to w zyciu, wiatr w oczy i kotwica w plecy

Każdy ma coś. Ja nie wjadę z nawozami, bo niby 3 dzień odwilży, a dalej zboża spod śniegu nie widać, a inny nie wjeżdża bo ma za sucho 🤷 kazdy ma swoją kotwice

• Like 1
Opublikowano

Ja zbadałem siarkę w zeszłym roku na kilku działkach i się zdziwiłem 

Poszedł kizeryt na trawy, kontrolka zostawiona i masakryczna różnica. Niebieska prawie się zrobiła 

Na qq saletrosan i saletrzak i to samo. Jak odciął 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał(a):

A u mnie w jednym miejscu wygląda tak po siewie, a w drugim tak - i wszystko 3b 🤷

@daron64 Na tej pierwszej też na pewno masz glinę tylko pod spodem, więc pewnie i do uprawy lepsza. Ale ciekawi mnie jak z planowaniem która lepsza ?

Opublikowano

Ziemia nie puściła spodem zamarznięte bo kopałem koparką na 30 cm zresztą woda stoi na wierzchu i nie  wsiąka bo dzisiaj siąpiło

Opublikowano

u nas mamy lekka ziemie od gory, a pod spodem glina, jakis margiel, nie znam sie za bardzo. rzepaki i qq ladnie plonuja, pszenica szybciej cierpi od suszy. ale rzepak 4 tony oddaje, czasem lepiej , a pszenica 7 do 8, oczywiscie nie w takiej suszy. nie mamy takiej ziemi jak ta na dole, naprawde trzeba by popracować nad tymi grudami🤕

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jest szansa jeszcze rozkrzewić pszenżyto, bo słyszałem że się nie krzewi wiosną tylko jesień i nie ma to sensu, obsada mała późno siane? Na dniach 300kg saletry i 100kg siarczanu magnezu poszło. Może dać ccc, pszenżyto ma 3 liście tylko jaka musi być temperatura i do kiedy najpóźniej można wykonać zabieg?

Opublikowano

Pszenżyto krzewi się na wiosnę, może te pędy będą słabsze, ale po takiej dawce azotu na pewno się rozkrzewi, czekaj cierpliwie aż na dobre ruszy wegetacja.

• Like 2
Opublikowano
41 minut temu, Axd529 napisał(a):

Jest szansa jeszcze rozkrzewić pszenżyto, bo słyszałem że się nie krzewi wiosną tylko jesień i nie ma to sensu, obsada mała późno siane? Na dniach 300kg saletry i 100kg siarczanu magnezu poszło. Może dać ccc, pszenżyto ma 3 liście tylko jaka musi być temperatura i do kiedy najpóźniej można wykonać zabieg?

Spokojnie po takiej dawce będziesz miał szczote. Tylko woda musi być i z tydzień dobrego ciepła

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

u nas mamy lekka ziemie od gory, a pod spodem glina, jakis margiel, nie znam sie za bardzo. rzepaki i qq ladnie plonuja, pszenica szybciej cierpi od suszy. ale rzepak 4 tony oddaje, czasem lepiej , a pszenica 7 do 8, oczywiscie nie w takiej suszy. nie mamy takiej ziemi jak ta na dole, naprawde trzeba by popracować nad tymi grudami🤕

Skoro na wierzchu masz lekka ziemie to logiczne że grud nie będzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał(a):

Późno siane to będzie wchodzić w fazę krzewienia. Może i jeszcze za bardzo go pobudziłeś.

W piątek odebrał końcówkę pszenżyta po 790 brutto.

Plon zaskoczył na plus bo dwa kawałki wczesnego dostało kwietniowym mrozem i plon oscylował w granicach 5,5 - 6 t.

Po sprzedaży średnio 7,38t z ha więc najlepsze działki 8t przerzuciły.