Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym roku spróbuję Belenusa z 200kg/ha później N1 Zaksan i N2 też. 

Zawsze na N1 dawałem Saletrosan 26, na ostatnim kawałku brakło na kilka arów i dosialiśmy Zaksanem i tutaj zboże lepiej ruszyło, miało lepszy kolor. 

Opublikowano

A pytanie o ochronę grzybowa jakie macie propozycję? Mam parę kawałków jęczmienia i pszenżyta że nastawiam się na wjazd w maju z jedną grzybowka i co w takim przypadku jakie substancje dobrać i w jakiej ilości ?

U mnie jeśli chodzi o nawożenie to 100kg siarczanu magnezu/ kizeryt na jęczmień. N1 200kg saletry n2 200kg mocznika ogólnie jęczmień i pszenżyto tak samo prowadzę. Co do odżywek to nie wiem sam co dobiorę ale chyba w tym roku sam zrobię mix

Opublikowano

Ogólnie to też robię dwa zabiegi ale mam kawałki gdzie muszę zmienić strategie bo jest mokro. Ogólnie lecę tak

T1 450g prochlorazu + 225-300g fenpropidyny. T2 125g azoksystrobiny + 125-150g tebukonazolu

Niestety większość to monokultura zbożowa ale też najwiekszy gospodarz więcej jak -7t nie zbiera bo lekka ziemia więc duYch kosztów nie ma co robić 

Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał(a):

A pytanie o ochronę grzybowa jakie macie propozycję? Mam parę kawałków jęczmienia i pszenżyta że nastawiam się na wjazd w maju z jedną grzybowka i co w takim przypadku jakie substancje dobrać i w jakiej ilości ?

U mnie jeśli chodzi o nawożenie to 100kg siarczanu magnezu/ kizeryt na jęczmień. N1 200kg saletry n2 200kg mocznika ogólnie jęczmień i pszenżyto tak samo prowadzę. Co do odżywek to nie wiem sam co dobiorę ale chyba w tym roku sam zrobię mix

W maju to tebukonazol z azoksystrobiną, jak będzie presja mączniaka to dolej fenpropidyny.

Opublikowano

Panowie ważna pewnie dla wielu wiadomość! , dzwonili właśnie za pszenżytem że płacą 900zł , jak u was ?, sprzedajecie czy czekacie ? pierun wie co robić 🤔

IMG_20210118_094152.jpg

• Haha 1
Opublikowano

ELC dziś żyto i jęczmień do góry, reszta bez zmian. 

Pszenica paszowa - 888 zł/t (830 zł netto)

Pszenżyto - 781 zł/t (730 zł netto)

Jęczmień - 803 zł/t (750 zł netto)

Żyto - 642 zł/t (600 zł netto)

Owies - 674 zł/t (630 zł netto)

Opublikowano
6 minut temu, k16mk napisał(a):

Panowie ważna pewnie dla wielu wiadomość! , dzwonili właśnie za pszenżytem że płacą 900zł , jak u was ?, sprzedajecie czy czekacie ? pierun wie co robić 🤔

IMG_20210118_094152.jpg

Raczej bym rozważył przy tej cenie sprzedaż całości.

Cena netto czy brutto?

Możesz nazwę firmy ujawnić, jakie wymogi?

Teraz nawet nie dzwonię bo to martwy okres ale pewnie w styczniu będę chciał sprzedać  jeśli nie będzie jakiś mocnych przesłanek za mocnym wzrostem cen

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Cena netto czy brutto?

Teraz nawet nie dzwonię bo to martwy okres ale pewnie w styczniu będę chciał sprzedać  jeśli nie będzie jakiś mocnych przesłanek za mocnym wzrostem cen

W poniedziałek lubelak dzwonił, 750 netto niby płaci, 80% na wadze reszta przelew. A że jestem nieufny w stosunku do nieznajomych, to mu podziękowałem

Sprawdzony 720 netto.

Opublikowano

I decyzja zapadła 1/4 pszenżyta znowu do sprzedania  , wszędzie tną prognozy zbiorów czy zapasów a do żniw daleko to nie ma pośpiechu.

pszenżyto cena 900 brutto uzależniona od zawartości białka niby 11%.

IMG_20210118_094152.jpg

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał(a):

Cena netto czy brutto?

On nigdy nie podaje tych kontaktów więc cena nie do zweryfikowania 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Janeczko napisał(a):

On nigdy nie podaje tych kontaktów więc cena nie do zweryfikowania 

Piszę jak jest, tajemnica handlowa , ale jak chcesz nam pomóc i zweryfikować to zadzwoń przykładowo do Agroloku powiedz że masz 200ton na pierwszą transze , ciekawi nas co powiedzą.

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
Godzinę temu, damianos95 napisał(a):

Panowie pytanie kiedy siejecie sól i kizeeyt na pszenżyto zasobności nie znam nowa dzierżawa więc jakie dawki dać +/- na hektar 

Za tanie pszenżyto na taki cymes 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Za tanie pszenżyto na taki cymes 

z tą ceną to pierun wie jak jest , teraz patrzę na OLX a tam ceny po 1200zł i jeszcze piszą że tylko jedna tona została!

Zrzut ekranu (7).png

Edytowane przez k16mk
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, k16mk napisał(a):

z tą ceną to pierun wie jak jest , teraz patrzę na OLX a tam ceny po 1200zł i jeszcze piszą że tylko jedna tona została!

Zrzut ekranu (7).png

To za tanio sprzedałeś 🤣

Opublikowano
53 minuty temu, k16mk napisał(a):

Zrzut ekranu (7).png

Ty naprawdę taki głupi jesteś?

• Like 1