Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Nie musi być wyrośnięte, późny gesty siew tez może położyć pleśń. Zresztą podstawa to dobra zaprawa. 

Ile siales 15 września? "2 metry"? 

135 kg zaprawy już nie pamiętam ale to byl kwalifikat 

Opublikowano

Jak jest grube ziarno to nie raz wychodzi blisko 200kg jak jeszcze swoje ziarno tym bardziej. Wujek pożyczał siewnik bo on ma konny a miało się na deszcz i chciał szybciej zasiać, pytam go na ile ustawić o na 300 kg mówię że za gęsto, a on lepi niech bedzie gesci🙆. To ustawiłem wyszło mu 800kg na 2,5hektara siane chyba 10pazdziernika. I tak tam pleśni nigdy nie było 👏

Opublikowano
33 minuty temu, Grab12 napisał(a):

Na pleśń głównie wpływa ma pokrywa śniegowa i temperatura u mnie miejscami gdzie mokry śnieg zalegał długo topił się i zamarzał na przemian od północnej strony i w cieniu lasu i brak przewiewu tak wynika z moich obserwacji

Tak było pogoda była na plusie te zboże wegetowało 15 stycznia...I nagle w taki cieplutko dzien przez noc nawaliło 10cm śniegu i złapał mroz 5 dni takiej pogody  ......snieg stopniał a zboże wyglądało jak na zdjęciu.....u sąsiada  przez miedze gdzue sial w późniejszym terminie zboże tej samej odmiany przetrwało bez uszkodzeń.....taki przypadek 

Opublikowano
45 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Nie musi być wyrośnięte, późny gesty siew tez może położyć pleśń. Zresztą podstawa to dobra zaprawa. 

Ile siales 15 września? "2 metry"? 

Ja 20 września siałem dwa metry próba robiona była na 214kg dokładnie 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Dwa zdjęcia w przeciągu 12 dni, jak to robisz, że te sprzed prawie 2 tygodni jest w późniejszej fazie niż to zrobione wczoraj? To jest to co siałeś 80 kg/ha?

Spytaj się tej swojej "Najświętszej Panienki"  czemu dopuściła w piątek do śmierci czworga niewinnych dzieci

Pierwszy ty się spytaj swojego Światowida ewentualnie jakiegoś Lenina , to samo pole a nawet miejsce  tu siane 145kg

aa.jpg

20241021_162258.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Ja siałem 300-350 roślin na metr wszystko w październiku. I wydaje mi się że będzie za gęsto. Cześć może uda się w październiku opryskać jeszcze resta pewnie listopad. Rok temu podobnie siane lub nawet później. Na zbiorniki i przyczepy wyszło około 7.5-8 t średnio. 3 grzybowki z robakami bez skracania, troszkę leżało ale to przez wichury. Nie zamierzam siać wcześniej 🫡

Opublikowano
12 godzin temu, k16mk napisał(a):

Kolego 30lat tak zaczynam siewy 9 września ,  a z późniejszym siewem też mam doświadczenie bo co rusz to się kupi czy wydzierżawi  jakiś kawałek . 

Pewnie okolice Suwałk albo inny biegun zimna. Jakbyś tak zasiał na dolnym slasku  to lepszą byś miał murawę niż na boiskach w ekstraklasie. 

Opublikowano (edytowane)

Zrobilem w tym roku doświadczenie, i sam nie wiem jakie wnioski wyciągnąć.

Zasiałem zboże zaprawione zaprawą Kinto Plus, oraz nawozem donasiennym Dr Green Prime.
Obok, na tym samym polu, zasiałem “gołe” nasiona.
Siew 20 września, 330 roślin m2.

Pomyślałem również, że rozszerzę kontrolkę, i zrobię drugie takie same miejsce obok, ale ze znacznie głębszym siewem. Na pierwszy rzut oka nie widać różnicy, ale jak się wykopie roślinę, to jednak widać, które ziarno miało lepszy start. Roślina jest znacznie grubsza, a system korzeniowy jest bardziej rozwinięty.

Zastanawiający jest jednak korzeń, w roślinach zasianych glebiej.

Na pierwszym zdjęciu po lewej jest zaprawa i nawóz, płytki siew.

Drugie zdjęcie siew głęboki, zaprawa i nawóz po prawej stronie.

IMG_6458.jpeg

IMG_6454.jpeg

Edytowane przez Miodek11500
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Na pierwszym zdjęciu po prawej dwa korzonki urwałeś więc hvj nie doświadczenie. 😁

A po lewej urwałem jedno. Ogólnie po prawej możliwe, że urwał się jeden, drugi dokładnie widać że jest cały ale krótki, zupełnie jak ten hvj z Twego zdania. Ale czekam również na wyniki Twego doświadczenia.

1 godzinę temu, robertrolnik27 napisał(a):

To teraz patrzcie to i zgadujcie jaka różnica. 

IMG20241021173134.jpg

Po prawej wygląda jakby obsada była większa 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, robertrolnik27 napisał(a):

Niee wszystko to samo, ta sama odmiana siane o jednej godzinie wszystko tak samo. 

Powód jak się każdy przyjrzy to widać. Po prawej siane na samych kółkach dogniatajacych a po lewo kółka + zagarniacze. 

A może zagarniacze za głęboko szły i przemieszczały ziarniaki? 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Zagarniacz mógł zgarnąć około 1cm gleby z górki i zasypać ją w dołek.

A głębszy siew to gorszy wzrost i krzewienie. Liście węższe i dłuższe. Rośliny z płytkiego siewu mają gruby węzeł krzewienia, grube skrócone pędy u nasady, a liść szeroki i często ciemniejszy.

Optycznie potrafi być kosmiczna różnica

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Zagarniacz mógł zgarnąć około 1cm gleby z górki i zasypać ją w dołek.

A głębszy siew to gorszy wzrost i krzewienie. Liście węższe i dłuższe. Rośliny z płytkiego siewu mają gruby węzeł krzewienia, grube skrócone pędy u nasady, a liść szeroki i często ciemniejszy.

Optycznie potrafi być kosmiczna różnica

Takie pytanie stosowałes może lentipur z dff i tribenuronem w fazie 2 liści w sensie są pełne 2 liście i wychodzi 3 zwłaszcza na górkach gdzie sucho a na dołkach są już pełne 3 chodzi mi czy nie przypale 

A drugie pytanie to ile po oprysku dni najlepiej żeby nie było przymrozku ?

Opublikowano

Kiedyś ta mieszanka była zarejestrowana w różnych fazach.

Nie uszkodzisz. Stosowałem po siewie jak i na szpilkę.

Przymrozki odwołane. Ma być ciepło

Opublikowano

Dawałem 2 + 0,2.

A tribenuronu to chyba 15g substancji aktywnej powinno wystarczyć.

Przeliczysz sobie z formulacji