Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, PAN88 napisał:

19 października

Północny wschód 25 październik najpóźniej. Ale u mnie było wtedy wyraźnie słabsze od sianego wcześniej - nie że było staranie chujowe, po prostu gorsze. Ale dużo osób tu siało późno - koniec października, listopad i mówili, że było ok

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

@pedro2 kiedy najpóźniej siałeś pszenżyto po pyrkach 🤔 bo wyjdzie mi chyba że 19 października zasieje jedna działkę. I zastanawiam się czy nie pozjo jak na wschód kraju 

Wszystko zależy jaki rok. Siałem i później. Na wiosnę szybki strzał azotu i z jednego pędu robiło po 6 mocnych rozkrzewień

Jak maj czerwiec przysuszy jak w tym roku to i te siane w terminie odrzuciły po 4...

Siej śmiało 

3 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Podobno dobre tylko strasznie "agresywne" dla roślin następczych 

Jadę dff+ flufenacet i nic nie zauważyłem, poplony też rosną 

Ten florasulam taki gałgan?

Opublikowano

W tym roku mróz na wiosnę tak dał po doopie wczesnym jęczmionom i pszenżytom że aż żal było czekać na wysyp zbiornika w kombajnie. 

Wydawało się że tylko krzewy i drzewa ucierpiały,  a okazuje się że i zboża.

Prognoza długoterminowa od 20X pokazuje max do 10⁰ , od listopada 3⁰.

Może jakaś normalność zacznie wracać i upałów w październiku już nie będzie

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Wszystko zależy jaki rok. Siałem i później. Na wiosnę szybki strzał azotu i z jednego pędu robiło po 6 mocnych rozkrzewień

Jak maj czerwiec przysuszy jak w tym roku to i te siane w terminie odrzuciły po 4...

Siej śmiało 

Jadę dff+ flufenacet i nic nie zauważyłem, poplony też rosną 

Ten florasulam taki gałgan?

Nie wiem, nie stosowałem. Na etykiecie jest napisane że np. Motylkowe można siać dopiero po 2 albo 3 sezonach. Jak prześledziłem substancję czynne to solo żadna aż takiego okresu nie ma 

• Like 1
Opublikowano

Na Podlasiu nie było takich mrozów więc udało nam się i te wcześnie siane wygrały.

Jeszcze jakby wróciła normalność z mają, to w ogóle nie wiadomo byłoby co z pieniędzmi robić😀 

BTW wspominałem, że lubię rozmawiać ze starszym pokoleniem, najlepiej takim 80+, oni zawsze wspominają, że kiedyś w maju to wszystko “szumiało” tak rosło. Przelotny deszcz padał niemal codziennie, rosa utrzymywała się do bardzo późnego ranka, i było przyjemnie ciepło. Przeciwieństwo dzisiejszego maja niestety.

Opublikowano
1 godzinę temu, Miodek11500 napisał:

Uważasz, że te siane 20 września i te siane 10 listopada, tak samo zredukuje susza która przyjdzie w maju?

W przeciwieństwie do Ciebie ja nie wróżę, nie gdybam.

Widziałem co się dzieje i na tym opieram swoje słowa 

Maj 4mm czerwiec coś ok 15 w kilku opadach po 2-5mm,  lipiec chyba 35 

W lipcu już nie było czego ratować 

Rozkrzewienia w kolano usychały na 4kl i nie ma co dyskutować o systemie korzeniowym czy waszych cudownych smakołykach. 

Kiedyś też jak 2 tygodnie nie było deszczu, upał i najgorsze piachy siadały to płakałem, że susza. 

Po ostatnich 2 latach już wiem co to znaczy susza. 

Gdzie totalny żwir to żyto w czerwcu uschło do ostatniego pędu bez grama ziarna 

Opublikowano
55 minut temu, superfarmer02 napisał:

Nie wiem, nie stosowałem. Na etykiecie jest napisane że np. Motylkowe można siać dopiero po 2 albo 3 sezonach. Jak prześledziłem substancję czynne to solo żadna aż takiego okresu nie ma 

No jest, ale u mnie groch w plonie głównym nawet idzie i nic się nie dzieje. Gryka w poplonie po pszenżycie była też piękna.

Ten florasulam to nalistny więc tym bardziej bezpieczny.

Zostało mi na ponad 20ha z zeszłego roku to dobiorę tego cezara. 

8 minut temu, Tomek90 napisał:

To nie trzeba siac zboża tam gdzie powinien rosnąć las. 

Dobra już nie wysilaj się 

Na 4kl las posadzę 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał:

No jest, ale u mnie groch w plonie głównym nawet idzie i nic się nie dzieje. Gryka w poplonie po pszenżycie była też piękna.

Ten florasulam to nalistny więc tym bardziej bezpieczny.

Zostało mi na ponad 20ha z zeszłego roku to dobiorę tego cezara. 

Dobra już nie wysilaj się 

Na 4kl las posadzę 

Na 4 kl żyto nie uschnie 🤪

Opublikowano
36 minut temu, daron64 napisał:

To ile Ty masz lat, że aż ze starszym pokoleniem musisz rozmawiać? Ja mam prawie 40 i nawet ja pamiętam jak duża różnica w pogodzie była jeszcze za dzieciaka, a teraz

Mam prawie 40.

Za dzieciaka miałem inne rzeczy na głowie niż monitorowanie pogody. W budowaniu bazy w krzakach, jeździe na rowerze, motorynce, komarze czy wsk, nie przeszkadzała, ani wysoka temperatura, ani deszcz lub przymrozek. Więc z tego okresu pamiętam to co robiłem i z kim robilem, a nie to, jaka pogoda wtedy była. 

Jak zacząłem zabawę w gospodarza, to Maj juz nie wyglądał tak, jak wyglądał 40-50 lat temu. Dlatego rozmawiam z pokoleniem 80+ i mam mokre sny, myśląc o tym, jak wyglądałoby moje zboże, gdyby Maj był tak przekropny, i ciepły jak wtedy😀

26 minut temu, pedro2 napisał:

W przeciwieństwie do Ciebie ja nie wróżę, nie gdybam.

Widziałem co się dzieje i na tym opieram swoje słowa 

Maj 4mm czerwiec coś ok 15 w kilku opadach po 2-5mm,  lipiec chyba 35 

W lipcu już nie było czego ratować 

Rozkrzewienia w kolano usychały na 4kl i nie ma co dyskutować o systemie korzeniowym czy waszych cudownych smakołykach. 

Kiedyś też jak 2 tygodnie nie było deszczu, upał i najgorsze piachy siadały to płakałem, że susza. 

Po ostatnich 2 latach już wiem co to znaczy susza. 

Gdzie totalny żwir to żyto w czerwcu uschło do ostatniego pędu bez grama ziarna 

Po czym wnosisz, że ja wróżę lub gdybam? Ja mam swoją teorię co do systemu korzeniowego rośliny sianej optymalnie i tej sianej bardzo późno. Nie zamykam się jednak na to co wiem, dlatego Cię zapytałem, bo chciałbym poznać Twoją wiedzę. W ten sposób, można się czegoś dowiedzieć. (Będę wiedział to co ja wiem, plus to co Ty wiesz). Nie rozumiem tych wycieczek..

Mówisz, że widziałeś co się dzieje i na tym opierasz swoje słowa. Ale co widziałeś? To że usycha? Ja też widziałem i co z tego? Mamy narzekać? Czy wymieniać się wspólnie doświadczeniem i wiedzą i wyciągać wnioski? 
Wydawać by się mogło, że dość proste pytanie zadałem, zamiast odpowiedzieć równie prosto, idziesz na około robiąc, ze mnie wróżbitę Macieja. 

Zrób doświadczenie i na jednym polu zasiej pszenżyto w optymalnym terminie dla swego rejonu, i w tym najpóźniejszym. Będziesz widział co się dzieje i oprzesz na tym swoje słowa.

Mowisz, że na totalnym żwirze żyto uschło w czerwcu do ostatniego pędu, a jak @Tomek90 mówi żeby nie siać zboża tam gdzie powinien być las, to ironicznie mówisz, że na 4 klasie las posadzisz. To w końcu jest tam totalny żwir, czy 4klasa?

Opublikowano

Ani nie mam ochoty z Tobą dyskutować ani czasu. 

Odniosłem się do tego co zacytowałem 

3 godziny temu, Miodek11500 napisał:

Uważasz, że te siane 20 września i te siane 10 listopada, tak samo zredukuje susza która przyjdzie w maju?

Dzięki temu, że siałem tyle lat od 18 września do końca października po ziemniakach wiem, że na prawdziwą suszę nie ma znaczenia żadne ukorzenienie. A Ty dywagujesz.

Konkret. 

I tyle w temacie

Opublikowano (edytowane)

Jak zboża mają krótki system korzeniowy nawet jak posiejesz w sierpniu. Tylko żyto ma nawet do 50cm. A rzepak czy słonecznik czy lucerna to inna bajka. 

Edytowane przez Wpaw
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem. Ale mi chodzi o to że podczas suszy, system korzeniowy zbóż jest za krótki żeby pociągnąć wodę z głębszych warstw. Zboża mają optymalnie 20-30cm

Edytowane przez Wpaw
  • Like 1
Opublikowano

Większość masy tych korzeni jest na głębokości jakiej napisałeś, a ileś tam % 5 czy tam 10 jest głębiej na jakieś pół metra. Tylko ze na to składa się sporo czynników. Termin siewu, uprawa, przedplon, zasobnosc gleby przebieg pogody jesienią i takie tam. 

Opublikowano

Masz rację ale te 5% to za mało. Wczesny siew w ciepła jesień= łąka    Późniejszy siew małe roślinki duże korzonki. Teraz przy takich anomaliach ciężko trafić, kiedyś jak była jesień to była jesień.