Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ale za cenę Snajpera to ma się w mieszaninie 1000g ctu a nie 750. 

Opublikowano

Panowie macie już jakąś strategię na cały nadchodzący sezon? Macie wybrane ŚOR, oraz to czym będziecie zasilać? Tniecie koszta, czy raczej standardowo podchodzicie do przyszłego sezonu? Jeżeli tniecie koszta to na jakiej zasadzie?  Są jakieś przemyślenia, którymi warto się podzielić? 

Opublikowano

Azotu (saletra) mam na 140kg N/ha. Trochę mam na T1 i insekty, reszty nie mam. 

T2 będzie kupowane w trakcie sezonu, będzie lipa to sam z którychś triazoli, będzie petarda too może jakieś SDHi.

Z witamin dolistnych standardowo siarczan i dalsza przygoda z krzemem. Tyle mojej strategii 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Panowie macie już jakąś strategię na cały nadchodzący sezon? Macie wybrane ŚOR, oraz to czym będziecie zasilać? Tniecie koszta, czy raczej standardowo podchodzicie do przyszłego sezonu? Jeżeli tniecie koszta to na jakiej zasadzie?  Są jakieś przemyślenia, którymi warto się podzielić? 

Jakie tniecie koszta? Wszystko na full, azotu mam na 230 kg N/ha

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
8 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Azotu (saletra) mam na 140kg N/ha. Trochę mam na T1 i insekty, reszty nie mam. 

T2 będzie kupowane w trakcie sezonu, będzie lipa to sam z którychś triazoli, będzie petarda too może jakieś SDHi.

Z witamin dolistnych standardowo siarczan i dalsza przygoda z krzemem. Tyle mojej strategii 

Ile dajesz tego krzemu ? Widzisz faktycznie różnice jakieś ? Oprysk odżywkami nie jest kosztowny ale czy faktycznie widać różnicę to szczerze bym polemizował 

Opublikowano (edytowane)

Na tym samym polu jednego roku przycialem z wydatkami, a w następnym nie. Przycialem, tzn azot zmniejszony, bez grzybowki i odżywek. Różnica w plonie na tej samej odmianie sięgała 2t. Także jako, że gospodarka to nie jest moje główne źródło utrzymania, to raczej nic nie będę obcinał.

Aha byłem wczoraj się przejść trochę po pszenżycie, to tak niemrawo narazie wychodzi. Na lżejszej już rzadki widać, ale na glinie to trzeba kucnąć żeby zobaczyć, że coś z ziemi wyłazi. Dziś moja jak jechała do roboty wysłała mi zdjęcie z temperaturą 1st. Jutro ma być chłodniej. Więc wszystko pewnie przyhamuje mocno. W drugiej połowie tygodnia jakieś ocieplenie ma być znowu i koło tych 16-17st. Tyle, że narazie już żadnego deszczu nie pokazują.

Przepraszam, już od rana zmienili - ocieplenie w przyszłym tygodniu. W tym w dzień temperatura 10-13, a w nocy 2-7.

5 minut temu, Janeczko napisał:

czy faktycznie widać różnicę to szczerze bym polemizował 

Bo to by trzeba było mieć takie samo pole, tzn działka, gdzie gleba jest w miarę jednolitą na całości, zasobności takie same itd. Posiać dwa kawałki, na jednym zastosować wszystkie odżywki itd, a na drugim nie. Potem skosić to oddzielnie, dokładnie zważyć plon, zbadac parametry i wtedy można by było jakieś wnioski wyciągać. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
19 godzin temu, MichalP napisał:

czyli np. LENTIPUR  tylko czy czymś go wzmocnić? 

Do lentipura z dff dodałbym 10g tribenuronu. Koszt znikomy a chabra, jeśli wylazł na wierzch zalatwi

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Ile dajesz tego krzemu ? Widzisz faktycznie różnice jakieś ? Oprysk odżywkami nie jest kosztowny ale czy faktycznie widać różnicę to szczerze bym polemizował 

0.6L Optysilu za te powiedzmy 40zł, dwa zabiegi jechałem 

Na takim kawałku to chyba warto trochę poeksperymentować 

IMG_20240602_181543_HDR~2.jpg

Opublikowano

Aczkolwiek taki kawałek to bez deszczu to raczej nic nie da. Nie wiem bije się z myślami jaka strategie obrać jeśli chodzi o odżywianie o ile mocznik i siarczan magnezu jest znikomym kosTem i zasadniczo wizualnie widać różnicę o tyle odżywki nie były widoczne dla oka. @daron64 ma rację że trzeba byłoby oddzielnie ważyć itd. może ktoś robił w tym temacie eksperymenty?

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

0.6L Optysilu za te powiedzmy 40zł, dwa zabiegi jechałem 

Na takim kawałku to chyba warto trochę poeksperymentować 

IMG_20240602_181543_HDR~2.jpg

Kiedy tym specyfikiem pryskasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Na flagowy i pod flagowy 

I to 0.3l na zabieg czy 2x 0.6l? 

Robiłem kiedyś organoleptyczne porównanie stosowania mikro. Na jednym polu było pełne mikro, z pominięciem jednej ścieżki. Sam robiłem mieszaninę, używając do tego właśnie środków intermag. Bardzo bogata mieszanka była porównując do gotowych preparatów typu plonvit itp.

Badanie organoleptyczne, wiadome, najmniej skuteczne, ale wizualnie nie można było określić gdzie było mikro gdzie nie, turgor oraz nasycenie zielona barwa było wręcz identyczne, tak samo wypełnienie kłosa oraz to ile było zboża w zbiorniku po jednym przejeździe bizona. Doświadczenie nie zostało ukończone, ponieważ stwierdziłem, że nie warto go kończyć z racji braku efektów. Mogłem zważyć w sumie, ale nie ukrywam, ze miałem większe oczekiwania, a z braku efektów darowałem sobie ważenie, usprawiedliwiając to brakiem czasu.
Dziś nie bawię się już w chemika, kupuje dr green zboża, wsypuje dla świętego spokoju ducha, że zrobiłem wszystko co można i pryskam. 

Moim zdaniem mikro napewno coś pomagają, ale nie ma co oczekiwać wodotrysków. Mikro jak sama nazwa wskazuje, w marginalnym stopniu wpływa na plon. Nie są to napewno duże procenty jak w przypadku makro. 

Osobiście stosuje, ale traktuję to jak suplement diety, a nie samą dietę

Opublikowano

Było zważyć bo między gęstością 72, a 78 już masz około 5 procent wagi więcej przy tej samej objetosci , to tego inne parametry i z paszowki może być kons. A to już spora różnica w cenie. Moje doświadczenia wskazują że mikro nie tyle wpływa na plon co na parametry właśnie.

Opublikowano
3 minuty temu, sw_kamil napisał:

Było zważyć bo między gęstością 72, a 78 już masz około 5 procent wagi więcej przy tej samej objetosci , to tego inne parametry i z paszowki może być kons. A to już spora różnica w cenie. Moje doświadczenia wskazują że mikro nie tyle wpływa na plon co na parametry właśnie.

Dlatego mówię, ze mogłem zważyć i trochę żałuję że to tak porzuciłem na finiszu. 
Nigdy nie sprzedawałem pszenzyta w konsumpcję, dużo więcej płaci? 

Opublikowano
34 minuty temu, Miodek11500 napisał:

Robiłem kiedyś organoleptyczne porównanie stosowania mikro. Na jednym polu było pełne mikro, z pominięciem jednej ścieżki. Sam robiłem mieszaninę, używając do tego właśnie środków intermag. Bardzo bogata mieszanka była porównując do gotowych preparatów typu plonvit itp.

Badanie organoleptyczne, wiadome, najmniej skuteczne, ale wizualnie nie można było określić gdzie było mikro gdzie nie, turgor oraz nasycenie zielona barwa było wręcz identyczne, tak samo wypełnienie kłosa oraz to ile było zboża w zbiorniku po jednym przejeździe bizona. Doświadczenie nie zostało ukończone, ponieważ stwierdziłem, że nie warto go kończyć z racji braku efektów. Mogłem zważyć w sumie, ale nie ukrywam, ze miałem większe oczekiwania, a z braku efektów darowałem sobie ważenie, usprawiedliwiając to brakiem czasu.
Dziś nie bawię się już w chemika, kupuje dr green zboża, wsypuje dla świętego spokoju ducha, że zrobiłem wszystko co można i pryskam. 

Moim zdaniem mikro napewno coś pomagają, ale nie ma co oczekiwać wodotrysków. Mikro jak sama nazwa wskazuje, w marginalnym stopniu wpływa na plon. Nie są to napewno duże procenty jak w przypadku makro. 

U ciebie jest jeszcze jeden szczegół.

Stosujesz obornik więc niejako pełen pakiet mikro roślina ma pobrany przez korzeń i możesz nie mieć efektu dodatkowego poprzez stosowanie dolistnie. Prawo Liebiga nie zadziała bo roślina ma wszystko.

Inaczej może sprawa wyglądać u tych co tylkk nawozy sztuczne stosują i mają słabe gleby.

Opublikowano

Każdy robi jak uważa, na pewno poprawi zimnotrwałość. Gdzieś wyczytałem że krzem nie przechodzi ze starszych liści na młodsze i dlatego taką mam politykę.

2 godziny temu, Miodek11500 napisał:

Na każdy zabieg 0.6l/ha.

2 godziny temu, Miodek11500 napisał:

O to, to, to. 👍

Ale też jest tak jak pisze kolega, w oborniku dostarczasz całą tablice Mendelejewa. 

Ja do T1 może doleje te 10L Florovitu bo raz jako witaminy, a dwa fajnie się sprawdza jako adiuwant.

Opublikowano
2 godziny temu, sw_kamil napisał:

Miałem na myśli pszenicę , mój błąd . Ale jeśli ktoś uprawia pszenżyto na pasze dla swoich zwierząt do dla niego też powinny być ważne parametry

Tak, parametry są ważne, ale ostatnie dwa lata nie było możliwości sypnąć na białko. Ponieważ było za mało wody i obawa że saletra jednak może namieszać w tych warunkach. Co za tym idzie białko mamy w okolicy 12

2 godziny temu, Agrest napisał:

U ciebie jest jeszcze jeden szczegół.

Stosujesz obornik więc niejako pełen pakiet mikro roślina ma pobrany przez korzeń i możesz nie mieć efektu dodatkowego poprzez stosowanie dolistnie. Prawo Liebiga nie zadziała bo roślina ma wszystko.

Inaczej może sprawa wyglądać u tych co tylkk nawozy sztuczne stosują i mają słabe gleby.

Mozliwe, dlatego uważam, że stając przed wyborem 6kpln na npk w granuli, lub 6kpln na obornik w ilości 170 ton, wybieram obornik

Opublikowano

600netto..co ja z tymi pieniędzmi będę robił 🙆

IMG_20240930_180945030_copy_918x1632.jpg

W ogóle wczoraj jak się przeszedłem na pole zobaczyć jak powychodzilo, to wydawało mi się, że jeden przejazd jakby nie siał siewnik - wyglądało po bokach jakby normalnie wschodziło, s w środku pustawo. Myślę poczekam kilka dni niech dobrze wszystko wyjdzie i wtedy zobaczę co tam się odjebalo. Dziś sąsiad brał pszenżyto do siewu ode mnie i mówił, że wydaje mu się, że jak rano z rosa chodził na pole to wyglądało jakby 4 przejazdy co najmniej były nie posiane/rzadziej posiane. Fajnie się sezon zaczął..

Opublikowano
21 minut temu, daron64 napisał:

600netto..co ja z tymi pieniędzmi będę robił 🙆

IMG_20240930_180945030_copy_918x1632.jpg

W ogóle wczoraj jak się przeszedłem na pole zobaczyć jak powychodzilo, to wydawało mi się, że jeden przejazd jakby nie siał siewnik - wyglądało po bokach jakby normalnie wschodziło, s w środku pustawo. Myślę poczekam kilka dni niech dobrze wszystko wyjdzie i wtedy zobaczę co tam się odjebalo. Dziś sąsiad brał pszenżyto do siewu ode mnie i mówił, że wydaje mu się, że jak rano z rosa chodził na pole to wyglądało jakby 4 przejazdy co najmniej były nie posiane/rzadziej posiane. Fajnie się sezon zaczął..

Myślisz że nie będzie lepszej ceny na sprzedaż?

Moze na tych 4 przejazdach głębiej posiane zostało dlatego jeszcze siedzi

Opublikowano

Pszenżyto 500netto?

2tyg temu damianrolnikskup oferował mi 650netto