Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał:

Dlaczego nie pod orke?

1 minutę temu, Agrest napisał:

Ja rizsiałem około miesiąca temu pod drugą uprawkę agregatem talerzowym.  Teraz to zaorałem i mam wymieszany nawóz w profilu

bo gówno daję tego nawozu to niech będzie bliżej ziarna startowo

Opublikowano

A będzie?

Siejesz po wierzchu i teraz siew. Czyli mieszasz na 3cm. Ziarniaki kiełkują i korzeń w kilka dni jest na 15cm.  A nawóz czeka na deszcz w przesuszonej warstwie by się rozpuścił. Z fosforu to część płytkich korzeni pewno wiosną skorzysta 

Opublikowano

Pszenżyta w tym roku nie sieję. A jęczmień pewno około 20 września 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Agrest napisał:

A będzie?

Siejesz po wierzchu i teraz siew. Czyli mieszasz na 3cm. Ziarniaki kiełkują i korzeń w kilka dni jest na 15cm.  A nawóz czeka na deszcz w przesuszonej warstwie by się rozpuścił. Z fosforu to część płytkich korzeni pewno wiosną skorzysta 

dobrze niby myślisz ale agregat to bardziej wymiesza do 10cm i nie zapominaj że na słomę dałem ok 70 kg saletrzaku a to ma się zmienić w 300kg polifoski , myślę że będzie dobrze.

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Tak głęboko ryjesz przedsiewnym?

Być będzie dobrze, sam przez lata tak siałem.  No ale dziś robię inaczej choć nie na każdej działce

19 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Pszenica?

Pszenica, jęczmień. Większość będzie jarego. Miało być unijnie dopłatowo, ale pewno do wiosny zmienię decyzję i coś pszenicy jarej zasieję lub kuku spróbuję

18 minut temu, Wpaw napisał:

Jaki nawóz dajesz? Myślałem pomieszać map NP 10, 46 z solą potasową pół na pół. 

A co miałem z zapasów. Na połowę poszło po 170kg ultradapu  i 150kg soli, na część 250kg polifoski 6.

Trochę oszczędniej, zwłaszcza że plony w tym roku wiele do życzenia pozostawiły

Opublikowano

Słoma corocznie zostaje.

W tym roku z wodą lepiej to nawet nie wiem gdzie ona się podziała. Po drugim przejeździe agregatem talerzowym na polu czyściej u bezorkowców

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Słoma corocznie zostaje.

W tym roku z wodą lepiej to nawet nie wiem gdzie ona się podziała. Po drugim przejeździe agregatem talerzowym na polu czyściej u bezorkowców

Mówiłem ci ze ziemia wszystko rozkłada nawet i ciało.

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał:

Słoma corocznie zostaje.

Pewnie dałeś azotu. Ziemia żywa to i rozkłada słome. 

15 minut temu, pedro2 napisał:

U mnie wszystko na skromnym oborniku 30t/ha

Fosfor zasobności ładne, miałem rzucić dapu po 100kg, ale tylko soli pójdzie ok 180-200 

Wdrażam plan oszczędnościowy 

180-200 soli? I plan oszczędnościowy? Jak jest obornik to nie za dużo potasu będzie? 

Opublikowano
11 godzin temu, Wpaw napisał:

Pewnie dałeś azotu. Ziemia żywa to i rozkłada słome. 

180-200 soli? I plan oszczędnościowy? Jak jest obornik to nie za dużo potasu będzie? 

Akurat wyszło z badań, że potasu mało 

Na czym można zaoszczędzić to można

Potasu mało, nie dam to będzie jeszcze mniej i na drugi rok niedobór się bardziej pogłębi.

3t dapu to już parę groszy w kieszeni jak by nie było.

Kwalifikatu zero 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

Akurat wyszło z badań, że potasu mało 

Na czym można zaoszczędzić to można

Potasu mało, nie dam to będzie jeszcze mniej i na drugi rok niedobór się bardziej pogłębi.

3t dapu to już parę groszy w kieszeni jak by nie było.

Kwalifikatu zero 

ty jeszcze idź kolby pozbieraj po tej kukurydzy co sprzedałeś to za rok zaoszczędzisz na nasionach 😛

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

coś pszenicy jarej zasieję

U mnie w tym roku miałem jara, to dramatycznie wyszło. Z jarych tylko owies spoko wychodzi u mnie. Kiedyś pszenżyto jare posiałem, to w zasadzie na straty poszło cale, teraz pszenica, to tyle co za kombajn i nawozy pod nią się zwróci. Jeszcze takiej chujni nie widziałem - tak mi zielskiem zarosla, że miejscami nie było kompletnie nic. Znajomy zajechal akurat jak mi kosili te pszenicę, to jak mu zdjęcia z wiosny pokazałem, to nie wierzył, że to to samo zboże. Także ja tylko ozime, w tym roku więcej pszenicy - nakłady w zasadzie takie same będą, a jednak ta stówka na tonie więcej. No i łatwiej że sprzedażą, bo często w mojej okolicy się zdarza, że dwa skupy, które odbierają, to walą owies i pszenicę, a resztę dopiero jak tym się trochę zapchają. Pszenżyto w ogóle 640 u nas - wujas ostatnio sprzedawał.

Opublikowano

Mi w tym roku jara dała około 4,7 do 5t. Suchy maj zrobił okropną redukcję bo potencjał był.

Plan był na groch lub soję na tej działce jako zmianowanie, ale nie mam przekonania. 

I nie wiem czy nie spróbuję uprawy kukurydzy

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Mi w tym roku jara dała około 4,7 do 5t. Suchy maj zrobił okropną redukcję bo potencjał był.

Plan był na groch lub soję na tej działce jako zmianowanie, ale nie mam przekonania. 

I nie wiem czy nie spróbuję uprawy kukurydzy

To dla ciebie za nudna uprawa.