Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 30.08.2024 o 14:58, JarekBazydlo napisał:

Jak uwalujesz po siewie zadna maka nie zostanie.

Tydzień temu posiany poplon pod kukurydze i uwalowane i wilgoc trzyma mimo upałów i braku deszczu a poplon rośnie.

Dobry jesteś, upały są, deszczu nie ma , orkę zrobiłeś i poplon rośnie i wilgoć masz 🙆‍♂️ hdzoe masz te ziemię że takie podsiakanie ?

Opublikowano (edytowane)

Teraz nie ma, ale 1,5 tygodnia temu dobrze popadało. Więc zadna rewelacja. Kasowałem groch w poplonie z obawy że ściągnie wodę. Groch w kolana w pelni turgoru, gdzieniegdzie zaczynał kwitnąć, poszla talerzowka i wilgoć się wywalala. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Dnia 30.08.2024 o 14:58, JarekBazydlo napisał:

Jak uwalujesz po siewie zadna maka nie zostanie.

Tydzień temu posiany poplon pod kukurydze i uwalowane i wilgoc trzyma mimo upałów i braku deszczu a poplon rośnie.

Dobry jesteś, upały są, deszczu nie ma , orkę zrobiłeś i poplon rośnie i wilgoć masz 🙆‍♂️ hdzoe masz te ziemię że takie podsiakanie ?

Poplon ppd kukurudze zasiany pod takerzowke zaraz po deszczu i zaraz wał. Orka bedzie gdzies w listopadzie qle najpierw pojdzie jeszcze obornik. Wiec nie musisz sie martwic;)

Opublikowano
Dnia 2.09.2024 o 08:03, ZYLA napisał:

Teraz nie ma, ale 1,5 tygodnia temu dobrze popadało. Więc zadna rewelacja. Kasowałem groch w poplonie z obawy że ściągnie wodę. Groch w kolana w pelni turgoru, gdzieniegdzie zaczynał kwitnąć, poszla talerzowka i wilgoć się wywalala. 

Też wczoraj kasowałem poplon z gryki i potwierdzam, agregat talerzowy wyrzucał wilgotna ziemię .

Opublikowano

To się inaczej robi.

Orka pi 15 września i siew poplonu jak najpóźniej na sztukę czegoś co wymarza.  

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

To się inaczej robi.

nie, orka teraz i siew porządnego poplonu wyrasta na 70 cm, zima wymarza i wiosna mamy wspaniała ochronę przed erozjami i wilgoci też więcej 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

To się inaczej robi.

Albo kukurydza po takim poplonie na dopłaty, jak ogarniesz orkę do 15 marca to lepiej kukurydza rośnie niż po orce w listopadzie ;) Jakoś kukurydzy nie leży orka na zimę.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Kukurydzy nie sieje w sumie z jarych w tym roku to tylko strąki ale spróbuję bez pługa wszystko zrobić to w bezorke wejdę na danym kawałku a jak wyjdzie to zobaczymy. Wtedy mam dopłaty do poplonu, bezorki, strączków i zróżnicowana uprawa co powinno zrekompensować straty 

Opublikowano
35 minut temu, JarekBazydlo napisał:

U mnie znow zdecydowanie lepiej kukurydza rosnie po zimowej orce

Ja tylko opisuję to co u siebie widzę, część mam na zaoranym pod koniec listopada a część pod koniec lutego, to ta na oranym w lutym lepiej wygląda, ale trzeba poczekać na kombajn aby wydać końcowy werdykt, na starcie jest 500zł więcej dla tej oranej w lutym. 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Mateusz1q napisał:

nie, orka teraz i siew porządnego poplonu wyrasta na 70 cm, zima wymarza i wiosna mamy wspaniała ochronę przed erozjami i wilgoci też więcej 

Oczywiście masz rację, ale z uwzględnieniem rejonizacji kraju.

Te 70 cm jest możliwe przy super warunkach.

Moja wypowiedź była tylko pod kątem patrzących na dopłatę.

Ale chodzi o zasadę że jesienią głęboka orka a wiosną wystarczy już gruber lub talerzówka.

Twój wariant że patrzymy na zysk z poplonu i np rzodkiew Forza jest lepszym rozwiązaniem bo za 150 czy 200 zł mamy meliorację i kruszenie podeszwy na 50cm. Orka zbędna.

Wczoraj nająłem usługę bezorkowca po zlikwidowanej porzeczce. Zrobione 1,7ha za 600zł. Robione na 30cm. Wiadomo miejscami  to 25, gdzieś 35cm bo pływał agregat na polu, ale po likwidacji pług wchodził mi na max 15cm.

Grubera nie chciałem

Orka zbędna, paliwo zostało w mauzerze. Za 2tyg zlecę kolejne 3,5ha.

Zostawiając glebę pod kuku lepiej dziś zasiać super poplon jako międzyplon za 500zł i wiosną zlecić usługę bezoorki jeśli brak sprzętu w gospodarstwie.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
54 minuty temu, Janeczko napisał:

Kukurydzy nie sieje w sumie z jarych w tym roku to tylko strąki ale spróbuję bez pługa wszystko zrobić to w bezorke wejdę na danym kawałku a jak wyjdzie to zobaczymy. Wtedy mam dopłaty do poplonu, bezorki, strączków i zróżnicowana uprawa co powinno zrekompensować straty 

Pod strączkowe to u mnie tylko talerzówka szła i żadnej obniżki plonu nie zauważyłem 

20240704_114709.jpg

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Albo kukurydza po takim poplonie na dopłaty, jak ogarniesz orkę do 15 marca to lepiej kukurydza rośnie niż po orce w listopadzie ;) Jakoś kukurydzy nie leży orka na zimę.

Jak trafiasz na mokry rok to i przed siewem zaorasz i będzie rosła kukurydza. Only zimowa orka w tym roku u mnie pokazało kto się spóźnił to wschody były bardzo nierówne i plonu też nie było 

Edytowane przez KacperDemczuk
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, KacperDemczuk napisał:

Jak trafiasz na mokry rok to i przed siewem zaorasz i będzie rosła. Only zimowa orka w tym roku u mnie pokazało 

Jedno pole pod kukurydzę orałem w listopadzie, drugie jakoś zaraz po 15 lutym, na razie nie widziałem jakiejś różnicy pomiędzy tymi kukurydzami ... Porównuję akurat takie dwie działki gdzie zawartość PKMg i pH są bardzo podobne, gleba też podobna. Zrobiłem po prostu jedną działkę na próbę z poplonem na dopłaty i obserwuję.

Edytowane przez Tomasz0611