Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Strongman napisał:

Ten tadzik w tym roku zaniedbany a sypie lepiej

Ale że u ciebie zaniedbany?

Czemu...?

W tamtym sezonie miał znajomy z centrali... chwalił....

Może cza by z ha posiać tego...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Może cza by z cha posiać tego...

Spróbuj bo na prawdę warto, w tym roku prawie wszystko w Tadziku ;) W zeszłym roku dał największy plon w historii gospodarstwa. Tadzik w tym roku u mnie 6-7t/ha, a tak chwalony Liborius przy tym samym nawożeniu i ochronie 6t/ha.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pafnucy spróbuj panaso. U mnie w tym roku wypadło najlepiej. I nie wymagało jakiejś super ochrony. Tadeus już swoje lata ma i plon będzie coraz słabszy. Z moich obserwacji każda odmiana plonuje dobrze puki świerza. Z każdym rokiem materiał siewny tej samej odmiany słabnie.

Edytowane przez 6465
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 18.07.2024 o 11:29, Tomasz0611 napisał:

Jak od 20 kwietnia do 25 maja masz suszę to i uregulowane pH i nawożenie organiczne już nie daje rady, wytrzymuje dłużej ale do pewnego momentu ... W zeszłym roku susza przyszła po 20 maja u mnie dopiero i mniej zaszkodziła. W tym roku niby z wiosny było mokro, ale szybko to zniknęło a później mało już padało ... Jak QQ zasialem 2 mają tak pierwszy deszcz widziała 25 maja ...  U mnie 10t kurzaka co roku, co około 2 lata poplon, pH 5.8-6.2 ale jak przyjdzie prawdziwa susza to nie dasz rady ...

Na podlewanie w tym roku poszło o około 1200kWh więcej niż rok temu, to jakieś dodatkowe 240h pracy pompy głębinowej więcej, a w zeszłym roku też była niby susza.

10t kurzaka co roku to od samego tego nawozu pali zboże już. 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Tomek90 napisał:

10t kurzaka co roku to od samego tego nawozu pali zboże już. 

Kurzaka ze słomą a nie czystego pomiotu ... I nie zauważyłem żeby paliło, wszystko pięknie na tym rośnie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Pierwsze słyszę..

Taki typ pszeniczny, czy żytni?

Pszeniczny z danko.https://danko.pl/odmiany-type/panaso/

Edytowane przez 6465
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Ale że u ciebie zaniedbany?

Czemu...?

Może cza by z cha posiać tego...

Bo nawóz drogi a pszenżyto było po 500 to jaki sens było inwestować jeszcze susza przyszła ale aż dziw zawsze w polu doinwestowanym zbiornik w koło i teraz niby to kiepsko wygląda i to samo.

Nawet te zboże to niskie i szybciej można kosić mniej słomy masy,robota szybciej ucieka

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

ale aż dziw zawsze w polu doinwestowanym zbiornik w koło i teraz niby to kiepsko wygląda i to samo.

Bo w tym roku tak trochę jest, nie wygląda a sypie ... Pszenżyta jak patrzyłem to myślałem że będzie 5-5,5t, a tu zaskoczenie bo plony w przedziale 6-7t, jęczmień jary to samo, na oko bym powiedział że 3t/ha, a tu 4 z przodu ...

Opublikowano
Dnia 18.07.2024 o 20:10, Kvl napisał:

jaką odmianę polecacie z której jest dużo słomy?

Borowik wczoraj wykoszone 2 hektary na dobrej ziemi wyszło 55 bel słomy po mchale pięknie to wyglądało nic nie leżało . Na słabszej ziemi już tak kolorowo nie było ale jestem zadowolony . Obornika bardzo dużo daje bo mam krowy bez Poli tylko na wiosnę azot . W tym roku nawet żyto się poddało ale to już na żwirowni kompletnej . 

Dnia 18.07.2024 o 20:10, Kvl napisał:

jaką odmianę polecacie z której jest dużo słomy?

Borowik wczoraj wykoszone 2 hektary na dobrej ziemi wyszło 55 bel słomy po mchale pięknie to wyglądało nic nie leżało . Na słabszej ziemi już tak kolorowo nie było ale jestem zadowolony . Obornika bardzo dużo daje bo mam krowy bez Poli tylko na wiosnę azot . W tym roku nawet żyto się poddało ale to już na żwirowni kompletnej . 

Opublikowano
6465 napisał:

Z centrali.

ja jakoś z granym też nie jestem zadowolony. a jak pojechałem osobiście do strzelec to materiał pierwsza klasa. I teraz jak coś ze strzelec to osobiście się pofatyguje.

Opublikowano

No znam takich co po kilka palet kupują to też osobiście tam po towar jeżdżą. Jak powiedziałem kiedyś temu okrągłemu w okularach że kiepski towar mają to sapał że to wina producenta.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.07.2024 o 00:56, Miodek11500 napisał:

Jak tam Wasze pszenzyta?

Podlaskie

IMG_4919.jpeg

Bardzo dobrze leży już na na magazynie

Edytowane przez Skowron16
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

No znam takich co po kilka palet kupują to też osobiście tam po towar jeżdżą. Jak powiedziałem kiedyś temu okrągłemu w okularach że kiepski towar mają to sapał że to wina producenta.

Tadeusa od nich w zeszłym roku miałem, co prawda drobny, norma wyszła 140kg/ha, ale plon z tego jak na moje warunki wyszedł można powiedzieć że super.