Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja pitolę... u mnie to tu taki średniak z IVb. Może ze 3T będzie. Albo i nie. I zara trza kosić.

IMG_20240622_171140.jpg

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, slavvek napisał:

Ja pitolę... u mnie to tu taki średniak z IVb. Może ze 3T będzie. Albo i nie. I zara trza kosić.

IMG_20240622_171140.jpg

To u mnie na IVb wygląda bardzo podobnie jak na foto co podrzucił @6465 i jeszcze zielone, z 3 tygodnie jeszcze do żniw.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
15 minut temu, toooomaszewski napisał:

Sucho było czy mało azotu? Ile tu sypnąłeś? Była grzybowka?

Było sucho. Azotu 120kg. T1 Duett . No co zrobisz, jak nic nie zrobisz. Na IVa jest lepiej. Może piątka będzie.

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To u mnie na IVb wygląda bardzo podobnie jak na foto co podrzucił @6465 i jeszcze zielone, z 3 tygodnie jeszcze do żniw.

Jak czasami widzę tu zdjęcia i ktoś pisze że daje 9t z ha. To mnie pusty śmiech zbiera i odechciewa się komentować 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Jak czasami widzę tu zdjęcia i ktoś pisze że daje 9t z ha. To mnie pusty śmiech zbiera i odechciewa się komentować 

Wiesz, podobne jak na twoim foto, tylko może gęstsze miałem rok temu to dało 8t/ha, sam byłem w szoku że tyle tego naleciało, liczyłem na 6-7 a się miło zaskoczyłem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 6465 napisał:

I pewnie po bobie albo truskawce.  

Po bobie, po jęczmieniu jarym 7t ale to inna odmiana była to też ciężko porównywac. Ale to aż sam byłem w szoku że tyle sypało, nie spodziewałem się takich plonów, bo z drogi wyglądało na 6-7t w zależności od działki.

Po truskawce wbrew pozorom zboże jakoś nie chcę rosnąć, jak zboże po zbożu.

Opublikowano

To mnie zaskoczyłeś. Myślałem że po truskawce to rośnie elegancko. Znajomy widzę bub robi pytał mnie czy nie mam gdzieś wolnego pola żeby strąki roztrząsać. Ale widzę że znalazł chętnego bo wozi rozrzutnikiem.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał:

To mnie zaskoczyłeś. Myślałem że po truskawce to rośnie elegancko. Znajomy widzę bub robi pytał mnie czy nie mam gdzieś wolnego pola żeby strąki roztrząsać. Ale widzę że znalazł chętnego bo wozi rozrzutnikiem.

W truskawce masz ziemię ubitą przez 3 lata i przez to aż tak nie chce rosnąć. Rusza się tylko górną warstwę na te 5cm, a niżej wszystko zbite, jak się zrobi głęboszem to trochę lepiej, a tak zazwyczaj to we wrześniu był problem z orką po truskawce pod oziminę. Cały czas się jeździ tymi samymi śladami, to z 40 razy ciągnik w czasie całej uprawy przejedzie tymi samymi śladami, a tam gdzie ścieżki opryskowe to i pod 100 przejazdów przez 3 lata może wyjść.

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W truskawce masz ziemię ubitą przez 3 lata i przez to aż tak nie chce rosnąć. Rusza się tylko górną warstwę na te 5cm, a niżej wszystko zbite, jak się zrobi głęboszem to trochę lepiej, a tak zazwyczaj to we wrześniu był problem z orką po truskawce pod oziminę. Cały czas się jeździ tymi samymi śladami, to z 40 razy ciągnik w czasie całej uprawy przejedzie tymi samymi śladami, a tam gdzie ścieżki opryskowe to i pod 100 przejazdów przez 3 lata może wyjść.

Gruberem na 15cm dwa razy, orka we wrześniu jak popada i bez azotu i grzybówki po truskawce dało mi najwięcej 4 tony, a wyglądało na dużo gorsze. Jak sucho orka też pójdzie, ale pług waży tone.

I na pewno rośnie lepiej jak pszenżyto po pszenżycie.

Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał:

I na pewno rośnie lepiej jak pszenżyto po pszenżycie.

Nie wiem jak wygląda pszenżyto po pszenżycie bo tak nie sieję. Ale na pewno po truskawce nie jest lepsze niż po jęczmieniu jarym.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem jak wygląda pszenżyto po pszenżycie bo tak nie sieję. Ale na pewno po truskawce nie jest lepsze niż po jęczmieniu jarym.

U mnie po truskawce pole wyjałowione słabe pszenżyto, teraz słaby jęczmień ozimy, dokładnie w tym miejscu gdzie była 🍓 

Opublikowano

Kiedy sie nauczycie ze roślina nie rośnie tylko z azotu? Bez fosforu, potasu i mikro w odpowiednich ilościach gówno ci urośnie. Od azotu będzie bujnie wyglądać do liścia flagowego a plonu nie będzie.