Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, zbyszek8201 napisał:

Więksi/ mniejsi ? Jak to wygląda procentowo ? 

I więksi i mniejsi, jeden większy obszarnik jeszcze w oziminy nie wyjechał a pola pod uprawy jare nie ruszone, chyba komornik nie pozwala mu ruszyć bo zadłużony po sam gwizdek

• Sad 1
Opublikowano
10 godzin temu, k16mk napisał:

Panowie takie pytanie , posiadam taką nawigację w telefonie oczywiście z korekcją RTK a nawet RTN niby dokładność 2,5 cm , fajnie się z tym jeździ nawet bardzo dokładnie tylko co to jest to oznaczenie właściwie  DOP 0,3 ? , 3cm , 30cm czy to jakiś inny pierun ?

Screenshot_20240408_162403.jpg

DOP w obszarze technologii GNSS(czyt.GPS) to zwrot dotyczący jakości serwowanej dokładności DOP = Dilution Of Precision.

Z poniższego wynikało by, że 0,3 to bardzo dobry jakość. Pytanie co to za antena ? W telefonie ? 

Oto co wypluł ChatGPT:

Dilution of Precision (DOP), czyli niedokładność precyzji, to miara, która określa, jak pogorszenie jakości sygnału GPS wpływa na dokładność pozycjonowania. Jest to szczególnie istotne w nawigacji satelitarnej, gdzie niewłaściwa geometria satelitów może prowadzić do większych błędów pozycji.

DOP można podzielić na kilka rodzajów, takich jak HDOP (Horizontal DOP), VDOP (Vertical DOP), PDOP (Position DOP) i TDOP (Time DOP), w zależności od tego, czy interesuje nas dokładność pozycji horyzontalnej, wertykalnej, łączna pozycja lub czas.

Ogólnie rzecz biorąc, im niższe wartości DOP, tym lepsza geometria satelitów i tym samym lepsza dokładność pozycjonowania. Wartości DOP są zazwyczaj reprezentowane jako liczby rzeczywiste większe lub równe 1, gdzie niższe wartości oznaczają lepszą jakość sygnału.

Ocena, czy dana wartość DOP jest duża czy mała, może być względna i zależy od konkretnego zastosowania oraz oczekiwań co do dokładności pozycjonowania.

Opublikowano

Znajomy ma pryskać w maju bo po co spieszyć ale myślę że 3tyg to zboże już moze być za duże tak samo jak chwasty 

Nie bardziej interesuje czy te przymrozki co niby mają być nie spowodują że środek słabiej podziała albo że niektóre chwasty nie kipna 

Opublikowano (edytowane)

Prawie dwa tygodnie temu od chwasta pryskałem, i to już moim zdaniem było za późno, ale tak późno bo wcześniej bym tylko z opryskiwaczem wjechał, a wyjechać już bym nie dał rady ...

Za kilka dni to jęczmień jary będzie u mnie do oprysku na chwasta a nie pszenżyto ozime ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszek8201 napisał:

Fungicyd po herbicydzie  3 dni starczy ? Różne są szkoły z tym

A jak pojedziesz w następny dzień, to w czym to przeszkodzi?  Co to za szkoła Otwocka, czy Falenicka?

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Czekaj dalej to wykombinujesz że puste kłosy zbierzesz

W sensie że będzie za późno i taki da efekt ? 

U nas jare dopiero sieja bo mokro strasznie jest trochę obeschlo ale nadal ma padać 

Opublikowano

Większość herbicydów jest do 2giego kolanka.

Jeśli dało się wjechać to już dawno powinien być herbicyd zastosowany

Opublikowano (edytowane)

A ja opryskał na jesieni i czysto i jestem zadowolony. Zawsze pryskałem na wiosnę ale na jesieni lepiej bo niema chwastów i nie wpierniczają azotu zanim się od chwaści 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
12 godzin temu, Wojciech_Slowiow napisał:

DOP w obszarze technologii GNSS(czyt.GPS) to zwrot dotyczący jakości serwowanej dokładności DOP = Dilution Of Precision.

Z poniższego wynikało by, że 0,3 to bardzo dobry jakość. Pytanie co to za antena ? W telefonie ? 

Oto co wypluł ChatGPT:

Dilution of Precision (DOP), czyli niedokładność precyzji, to miara, która określa, jak pogorszenie jakości sygnału GPS wpływa na dokładność pozycjonowania. Jest to szczególnie istotne w nawigacji satelitarnej, gdzie niewłaściwa geometria satelitów może prowadzić do większych błędów pozycji.

DOP można podzielić na kilka rodzajów, takich jak HDOP (Horizontal DOP), VDOP (Vertical DOP), PDOP (Position DOP) i TDOP (Time DOP), w zależności od tego, czy interesuje nas dokładność pozycji horyzontalnej, wertykalnej, łączna pozycja lub czas.

Ogólnie rzecz biorąc, im niższe wartości DOP, tym lepsza geometria satelitów i tym samym lepsza dokładność pozycjonowania. Wartości DOP są zazwyczaj reprezentowane jako liczby rzeczywiste większe lub równe 1, gdzie niższe wartości oznaczają lepszą jakość sygnału.

Ocena, czy dana wartość DOP jest duża czy mała, może być względna i zależy od konkretnego zastosowania oraz oczekiwań co do dokładności pozycjonowania.

Tak antena telefonu wbudowana  tylko wspomagana tą darmową korekcją RTN , a ile u ciebie u was wynosi ten DOP ?