Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Spróbuj, daj z ureaza końcem października czy w listopadzie. 

Faktycznie ta ureaza jest lepsza ?

Chyba tak zrobię jakoś w listopadzie spróbuję bo kolejny rok te mokre części pola nie będzie sensu kombajnu wysyłać.

Gorzej jak będzie ciepły listopad to może wybujec mocno to i t0 dojdzie do kosztów 

Opublikowano

Panowie pytanie od mojego sąsiada emeryta, co się dzieje z pszenżytem, RSM poszedł ponad tydzień temu bo było mokro ale całe pole żółknie w oczach? Dziś dorzucił 100kg saletry pod deszcz. Może to grzyb? Centralny wschód kraju

20240316_173705.jpg

20240316_173724.jpg

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Desperado napisał:

Taaa grzyb, spalił i tyle.

Pokaż gdzie tam spalone po rsm amatorze 😂

Całe nic w porównaniu z chorobami. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Pokaż gdzie tam spalone po rsm amatorze 😂

Całe nic w porównaniu z chorobami. 

Nie pieprz mi bzdur, dziwnym trafem po złej aplikacji RSM- em u takich pajaców grzyb w tydzień występuje,  to raczej ty masz choroby, ale głowy.

Opublikowano

te pszenżyto całą zimę słabo wyglądało, to pole obok mojego domu ale ostatnie 2 tygodnie to w oczach żółknie i to w większości laty są większe i mniejsze

jakby się przyjrzeć to większość liści zainfekowanych grzybem, ale czym to teraz ratować ?

Opublikowano

Mączniak zeżarł stare liście jesienią. Jesień ciepła i długa,  pewno siew bez zaprawy. To musiało być żółte jesienią.

Mam takie plantacje w okolicy

Opublikowano
Agrest napisał:

Mączniak zeżarł stare liście jesienią. Jesień ciepła i długa,  pewno siew bez zaprawy. To musiało być żółte jesienią.

Mam takie plantacje w okolicy

doradziłem protio 150g i fenpropidyne 0.4l Ciekawe czy takie zboże można by jeszcze bronowac bo całą ziemia przykryta gnijącymi liśćmi

Opublikowano
9 godzin temu, Desperado napisał:

Nie pieprz mi bzdur, dziwnym trafem po złej aplikacji RSM- em u takich pajaców grzyb w tydzień występuje,  to raczej ty masz choroby, ale głowy.

Gdzie masz powiedziane ze zła aplikacja? 

Łypa tam jak nie masz pojęcia 😃

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Piffpaff napisał:

doradziłem protio 150g i fenpropidyne 0.4l Ciekawe czy takie zboże można by jeszcze bronowac bo całą ziemia przykryta gnijącymi liśćmi

To już poszło w pęd więc brony połamią.

@Desperado  patrz, to samo u jednego mojego sąsiada. Też źle azot zaaplikował, bo jeszcze go nie podał😁 To było tydzień temu. Grzyb już jesienią o pierdzielił, teraz będzie robił dalszą robotę

20240310_113432.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Gdzie masz powiedziane ze zła aplikacja? 

Łypa tam jak nie masz pojęcia 😃

Sam chłopczyku nie masz pojęcia, mądrale takie jak ty popalą i zwalają na grzyby w tydzień po oprysku.   xD

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

To już poszło w pęd więc brony połamią.

@Desperado  patrz, to samo u jednego mojego sąsiada. Też źle azot zaaplikował, bo jeszcze go nie podał😁 To było tydzień temu. Grzyb już jesienią o pierdzielił, teraz będzie robił dalszą robotę

20240310_113432.jpg

No zgoda, tu ewidentnie widać że zagrzybione, ale widzę też co robią z RSM -em, po przypalają i szukają później dziury w całym, gro ludzi to jest ciemnota nie mająca pojęcia o niczym, sprzęt  rozjebany, powiązany drutami, mieszają co tylko się da, nie wie sam czym pryska byle pryskać, i tak jest ze wszystkim.

Opublikowano

Dlatego nie mam żadnych zbóż, bo trzeba wiedzieć co i jak. Raz po ziemniakach pszenica piękna urosła bez oprysków nawozów, drugą już szlag trafił- wszystko zarosło i zrezygnowałem😋

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Desperado napisał:

No zgoda, tu ewidentnie widać że zagrzybione, ale widzę też co robią z RSM -em, po przypalają i szukają później dziury w całym, gro ludzi to jest ciemnota nie mająca pojęcia o niczym, sprzęt  rozjebany, powiązany drutami, mieszają co tylko się da, nie wie sam czym pryska byle pryskać, i tak jest ze wszystkim.

Gdzie ty mieszkasz że taka ciemnota?

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, camo napisał:

Pewnie na podlasiu, albo ogólnie ggdzieś na północy.

Akurat podlaskie to pewnie lało już rsm wschodni jak zachód jeszcze myślał co człowiek robi tak wcześnie z opryskiwaczem 😉