Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał:

Wolnoobrotowe mieszadło to jest na nowej przekładni. A z tego co widać to masz taką samą jak u mnie w mds 921 więc nie jest to wolnoobrotowe.

Zależy jakie wapno. Nordkalk siałem to nie mielił, ale z promyka już mielił. Nie ma się co dziwić bo to z promyka nie dość, że wilgotne to i w palcach bez problemu się gniecie.

ja siałem z promyka czarna kredę to mój mx wysiał do ostatniego kilograma 😛

Opublikowano
57 minut temu, jaco512 napisał:

Niby jakie obroty ma mieszadło według Ciebie?

Nie wiem. Nie mierzyłem. Ale wiem, że nowy typ przekładni ma inne przełożenie i wolniej się obraca.  @griga fachowiec wie najlepiej 

48 minut temu, radekz200 napisał:

ja siałem z promyka czarna kredę to mój mx wysiał do ostatniego kilograma 😛

Toć mój też nie zjadł tylko wysiał 🤭 

Ale z 20kg na koniec trzeba było kijkiem dziubnąć bo taki zbity krążek zostaje

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Wolnoobrotowe mieszadło to jest na nowej przekładni. A z tego co widać to masz taką samą jak u mnie w mds 921 więc nie jest to wolnoobrotowe.

Zależy jakie wapno. Nordkalk siałem to nie mielił, ale z promyka już mielił. Nie ma się co dziwić bo to z promyka nie dość, że wilgotne to i w palcach bez problemu się gniecie.

za szybkie nie jest , na jesień wysiałem kilka worków takiego co się jednym palcem rozciera i problemu nie było 😉

jak to wszystko do jesieni nie pierdyknie to chętnie powtórzę .

IMG_20220801_113559.jpg

Edytowane przez k16mk
  • Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Nie wiem. Nie mierzyłem. Ale wiem, że nowy typ przekładni ma inne przełożenie i wolniej się obraca.  @griga fachowiec wie najlepiej 

Toć mój też nie zjadł tylko wysiał 🤭 

Ale z 20kg na koniec trzeba było kijkiem dziubnąć bo taki zbity krążek zostaje

Jeśli chodzi o mdsy to mniejsze koło z tego co kojarzę ma akurat przekładnia nowa walterschida wiec w teorii kręci się szybciej. Ale trzeba by zęby policzyć. Tak czy inaczej w starej obraca się wolno

mam

• Thanks 2
Opublikowano
19 godzin temu, k16mk napisał:

za szybkie nie jest , na jesień wysiałem kilka worków takiego co się jednym palcem rozciera i problemu nie było 😉

jak to wszystko do jesieni nie pierdyknie to chętnie powtórzę .

IMG_20220801_113559.jpg

Ja rocznie tonę, półtorej wysieje to i nie ma spiny, biorę atrigran droższy i idzie. Ale w tym mokrym to mi mielił

Opublikowano

Na okolicznych polach zauważyłem żółknięcie ozimin placami lub cale pola ma ktoś pomysł co się dzieje? Ziemie lekkie, u mnie na życie to samo, Lola z uregulowanym pH, obornik regularnie stosowany co 2 lata to raczej jeść nie woła, azot poddany 2 tyg temu 

Opublikowano

Pszenżyta bardzo ostro grzyb atakuje i żółkną. Niektóre pola już jesienią żółkły.

U mnie widzę trochę żółtych dolnych liści na monokulturze na poprzeczniakach gdzie słomy dużo i gorsze wymieszanie.

Opublikowano (edytowane)

Teraz zależy gdzie kolega ma pola, czy wegetacja wygląda bardziej jak u Ciebie @Agrest czy bardziej jak u mnie ;) bo różnica wegetacyjna między nami to będzie z prawie 2 tygodnie xD U mnie żółto na razie tylko tam gdzie mokro ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Mokro nie jest bo ziemie piaszczyste przepuszczalne tak że każda ilość wody wchłonięta, u mnie na życie też dolne liście żółte reszta ok ale patrzac u sąsiadów to różnie placowo lub cale pola zaczynają się przebarwiać, północny wschód polski 

Opublikowano

Na piasku może być i azot wypłukany. Przerwa w wegetacji była krótką s opadów dużo.

U mnie kto nie dał azotu w połowie lutego to olbrzymia ròżn8ca.

No i minimum te 25 -30 kg przed siewem z npka

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas210 napisał:

Na okolicznych polach zauważyłem żółknięcie ozimin placami lub cale pola ma ktoś pomysł co się dzieje? Ziemie lekkie, u mnie na życie to samo, Lola z uregulowanym pH, obornik regularnie stosowany co 2 lata to raczej jeść nie woła, azot poddany 2 tyg temu 

Albo grzybek, albo przymrozki dały w kość 

2 godziny temu, tommy66692 napisał:

W pszenżycie cały azot na raz idzie już 3 rok 

W jakiej formie? W jakiej fazie?

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Albo grzybek, albo przymrozki dały w kość 

Ani grzybek ani przymrozki mam to samo i to na jednej dzialce tylko, sam niewiem w czym problem stawiam może magnez? 🤔