Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Inni mają jeszcze 2 letnie zboże...

A i u nas są tacy. U mnie poprzednie 3lata mokre w cholerę - sprzedawałem na jesieni koło 16 wilgotności. To co ostatni rok się udał w miarę sucho skosić. Zobaczymy jak w tym będzie, jak wróciłem do usług. Ale tak czy siak ciężko z przechowywaniem ostatnimi czasy.

Ceny wróciły do poziomu sprzed kilku lat. Ale środki do produkcji już nie. Do tego (u mnie) niższe dopłaty. Szaleństwo. Co wejdę coś poczytać na forum, to się bardziej cieszę, że nie jestem od tej gospodarki zależny, bo jakby tak przyszło teraz kombinować żeby żyć z takiej gospodarki niedużej, to idź pan w ch*j. Bez bydła, albo jakichś warzyw, go siadaj i płacz.

Opublikowano
15 godzin temu, Tomek90 napisał:

A co waga na pole przyjeżdżała? 

No i po co ci k**wa te docinki jak dobrze wiesz że nie przyjeżdżała! Ale jak widzę w różnych latach czy suchych czy mokrych że jest pół zbiornika zboża więcej lub zbiornik kombajnu przy najlepszych warunkach na saletrzaku niż na innych azotowych to co?? Nie jest więcej plonu? Tylko mniej? 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

No i po co ci k**wa te docinki jak dobrze wiesz że nie przyjeżdżała! Ale jak widzę w różnych latach czy suchych czy mokrych że jest pół zbiornika zboża więcej lub zbiornik kombajnu przy najlepszych warunkach na saletrzaku niż na innych azotowych to co?? Nie jest więcej plonu? Tylko mniej? 

Saletrzak tako sam skład co saletra, a na zbiorniki w różne lata to niema porowaninia

• Like 1
Opublikowano

Może i nie ma porównania ale ewidentnie jest więcej no i zboże całkiem lepiej rośnie i wygląda po saletrzaku. Może przez to że mniej zakwasza ziemię a u mnie są piaski to i pH różne... 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

poszła reszta pszenżyta po 590 netto (ucięli 10zł za wilgoć). Podsumowując 7,99ha, 27 ton po 620 netto i 26 ton po 590 netto + 2 tony które poszły na zasiewy i pojedyncze worki do kur. Wydajność wychodzi 55t/7,99ha czyli 6,88t/ha. Cena wychodzi 605,28zł/t netto czyli 647,65 zł/t brutto. Czyli przychód z hektara 4455,85zł brutto. Saletra 400kg*3000zł/t= 1200zł/ha. Polifoska 250kg*2950zł/t= 737,5zł/ha, Chwasty 160zł/ha, Grzybówka (2 zabiegi+1na robaka) 240zł/ha. Dodając do siebie mamy 2337,5 kosztów samych środków, a gdzie tu jeszcze młócenie 500zł/ha i koszty uprawy, podatek i spółki wodne i mamy mniej niż 1000zł dochodu. DRAMAT!

EDIT: pomyliłem cenę saletry, bo wziąłem z faktury z Polifoską, ale poli przecież kupowałem naprzód sporo, Saletra 3800 była kupiona pod sezon 2023, więc przychodu nawet 320zł mniej🤣

Edytowane przez Korbol
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Cieszyć się że Ci wyszło 6.88t/ha. Nie wiem jak wy ale ja bez perspektyw i nadziei patrzę na ten sezon.

no leci wszystko w dół, w skupie dzisiaj jak pytałem rzepak 1650, pszenica 650 (każda), żyto 480☠️ wszystko netto

Opublikowano

Jak to mówił Kowalczyk: kupujcie drogi nawóz bo i tak to się wam wróci. Właśnie widzę jak się zwraca. Ja w tym roku zwiększam areał strączkowych, trzecia roślina ziemniak bo i tak co roku sadzę i w ten sposób chcę się załapać na zróżnicowaną strukturę upraw

Opublikowano
Dnia 21.02.2024 o 14:44, tytanowyJanusz napisał:

A u mnie na V klasie w dwóch dawkach saletra dobrze wychodzi 

Raz spróbowałem mocznik to kiepsko to wyszło 

Ja Ci powiem że w tamtym roku na 10ha dałem mocznik na n2 i wyglądało bledziej niż to co dostało dwa razy saletrę ale sypało lepiej na moczniku 

Mocznik dałem tydzień po pierwszej dawce 

Opublikowano

Najgorzej, że na czym tu przytniesz?Najprościej okroić azot. Odpuścisz wtedy skracanie. Jak już o plon nie walczysz, to i grzybowki nie zrobisz i odżywek nie dasz. No i zbierzesz 4-5t 🤷

Najgorszy, moim zdaniem, jest brak stabilizacji cen - i środków do produkcji i zbytu. A tu tak naprawdę ch*j wie co robić. 

Opublikowano
Dnia 22.02.2024 o 13:23, krilan06 napisał:

Jak to mówił Kowalczyk: kupujcie drogi nawóz bo i tak to się wam wróci. Właśnie widzę jak się zwraca. Ja w tym roku zwiększam areał strączkowych, trzecia roślina ziemniak bo i tak co roku sadzę i w ten sposób chcę się załapać na zróżnicowaną strukturę upraw

Byle  nie za dużo procentowo ziemniaka w gospodarstwie