Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, jaco512 napisał:

41 minut temu, Strongman napisał:

Myślałem dać budowlanego ze 250kg orka i kreda na górę. Ale zobaczymy. Stosował ktoś tak?

Opublikowano

Ponoć można ale nie dużo żeby nie przewapnowac  bo to też niedobrze. Poszukam poczytam może gdzieś coś znajdę. 

Opublikowano

Tajemnica żółknących zbóż wyjaśniona , na razie dotyczy tych co siali grubo powyżej 300 , chyba trzeba będzie w tym roku coś do wody święconej dodać zapobiegawczo .

20231104_161604.jpg

20231104_161613.jpg

Opublikowano
Dnia 1.11.2023 o 21:21, Agrest napisał:

Jarekbazydło pisał że pryskał bacarą krzewiące zboże.

Ja zawsze robię wcześniej.

Ctu można bezpośrednio po siewie jak i na krzewiące 

U mnie Bacara nie załatwiła rosnących większych rzepaków  chyba będzie poprawka wiosną bo tyłka centymetrowe białe plamki na liściach i żyje. Samosiewy żółknie ładnie. 

Dnia 1.11.2023 o 21:28, tommy66692 napisał:

Wiem ale w tych środkach nie chodzi o fazę zbóż tylko chwastów, po prostu pryskając na pokrzewione zboże raczej nic mi nie zaszkodzi ale miotła wtedy też już jest pokrzewione i środek kiepsko zadziała 

A ja się srałem i na 3 liść pryskałem żeby faza nie uciekła🤦‍♂️ trochę sucho było, najwyżej poprawka z wiosny i nauczka na przyszłość. 

Dnia 3.11.2023 o 08:28, KacperDemczuk napisał:

Wiem ale typowej kredy na składzie nie mieli a to najlepiej wyglądało, stosowałem kiedyś wapniak kornicki to dużo kamyczków było 

Napewno korniki? Biorę co roku i jest git kreda👍

Opublikowano

Jeśli były siewki rzepaku w trakcie zabiegu to bacara solo za słaba. Trzeba było tribenuronu dodać 

16 minut temu, k16mk napisał:

Tajemnica żółknących zbóż wyjaśniona , na razie dotyczy tych co siali grubo powyżej 300 , chyba trzeba będzie w tym roku coś do wody święconej dodać zapobiegawczo .

20231104_161604.jpg

20231104_161613.jpg

Mam gęstego Tadeusa i czyściutki.

Zaprawione kinto plus. 

Opublikowano

Zmieszałem z pośladem owsa. 

Tylko za głęboko się wsiało,  a podczas kiełkowania przymrozek dużo roślin uszkodził.

Około 3kg aksamitki w przeliczeniu na hektar.

Kawałek zostawiłem do jesieni. Wytrwały suszę i po deszczu zrobił się kwitnący gaj gdzie gęstsza była

Opublikowano

Zasiej marchew i będziesz wiedział. Jeśli wykopiesz piękny korzeń to jest ok. Jeśli rozgałęzione kilka korzeni , do tego broda z drobnych korzeni włośnikowych to nicieniu w uj.

Opublikowano

Siałem ale nie bardzo chciała rosnąć w tym roku, burak podobnie i ogórki które były  jak jajka pękate. Rzepak I ziemniak rośnie.  Zboża ozime giną po rozkrzewieniu a na wiosnę do zera w tych miejscach . Jare zboża jakoś radzą ale też słabsze i chorują. 

Opublikowano

Moje pszenżyta meloman Tadziu i borowik też po kinto zdrowe, ale siane było 140-150kg/ ha. Nawet październikowe 160kg poszło.

Po sąsiedzku chłop siał bez zaprawy i mega atakuje, żółte pasy na każdym przejeździe bo robił nakładki po 2 redlice i na poprzexzniaku gdzie podwójnie poszło. 

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

Moje pszenżyta meloman Tadziu i borowik też po kinto zdrowe, ale siane było 140-150kg/ ha. Nawet październikowe 160kg poszło.

Po sąsiedzku chłop siał bez zaprawy i mega atakuje, żółte pasy na każdym przejeździe bo robił nakładki po 2 redlice i na poprzexzniaku gdzie podwójnie poszło. 

Ja w tym roku miałem przegląd zapraw :) Pozostawało mi z zeszłego roku trochę Kinto trochę Maxim Power i jak chciałem dokupić Maxima Power to akurat nie było i pokusiłem się na sam Maxim. To co zaprawione samym Maxim to mączniak szaleje aż huczy (pszenżyto Probus) ale dostało fenpropidyne i tebukonazol bo akurat miałem zlewki, po kinto i maxim power jest ok chociaż inne odmiany bo pszenżyto Toledo i pszenica Findus. Co do grzybówek to zrobiłem małe doświadczenie na jęczmienu ozimym i psikłem go 125 g tebu na h na częsci pola i różnica widać gołym okiem jęczmień zielony bez przebarwień a tam gdzie nie było to żółty się robi.  Na drugi rok jade wszystkie ozimony w fazie krzewienie tebu 125 g na h bo to żaden koszt a efekt fajny .

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Siałem ale nie bardzo chciała rosnąć w tym roku, burak podobnie i ogórki które były  jak jajka pękate. Rzepak I ziemniak rośnie.  Zboża ozime giną po rozkrzewieniu a na wiosnę do zera w tych miejscach . Jare zboża jakoś radzą ale też słabsze i chorują. 

Trzeba by clororpyrifos

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Strongman napisał:

Trzeba by clororpyrifos

Gówno daje ... Jak jeszcze glebę od razu po zabiegu przemieszasz to tak, inaczej nie działa. Opuchlak w truskawce, dawka 10l/ha i nic dziadowi nie zrobiło...a preparat ekologiczny za 700zl na ha i opuchlaka nie ma ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Tam musi być coś innego. Albo skrajne niedobory albo kumulacja grzybów patogenicznych.

Przefermentowany obornik wprowadza te pożądane kultury bakterii i grzybów.

Wiele gatunków grzybów odżywia się innymi gatunkami.

Są preparaty biologiczne oparte np na grzybie Trichoderma sp. Stosuje się np w ochronie przed mączniakiem w krzewach

Opublikowano
27 minut temu, Strongman napisał:

Trzeba by clororpyrifos

To chyba na to nie pomoże  .

19 minut temu, Agrest napisał:

Tam musi być coś innego. Albo skrajne niedobory albo kumulacja grzybów patogenicznych.

Przefermentowany obornik wprowadza te pożądane kultury bakterii i grzybów.

Wiele gatunków grzybów odżywia się innymi gatunkami.

Są preparaty biologiczne oparte np na grzybie Trichoderma sp. Stosuje się np w ochronie przed mączniakiem w krzewach

Zasobności bardzo wysokie włącznie z ph 6.9 sprawdzane 2 razy.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Zasobności bardzo wysokie włącznie z ph 6.9 sprawdzane 2 razy.

To trzeba zrobić badania mikrobiologiczne ... Jak się robi pod nasadzenia truskawek. Jak coś wyjdzie to i preparat który to ograniczy jakiś doradza. 

Jeżeli rośliny kiełkują i potem zanikają to też można je przebadać i porównać z roślinami które normalnie rosną na innej części pola.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Nie chcą się podjąć z pobliskiej stacji, do Poznania odsyłają 🤦‍♂️. Nie jest To jakiś duży obszar, tyle że kształt nieregularny, łącznie może  20ar paski plamy, i jeden jakby okrąg. W tym roku jakby powiększyły się te miejsca.  Dodam że ziemia po zimie w pszenicy ozimej była jakby napowietrzona pulchna.