Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, tomek12051133 napisał:

Wtedy bym musial kosic we wrześniu. W następnym roku będzie grzybowka i Modus na pewno. I zobaczymy czy będzie lepsze.

Ja daje t3 i młóce  normalnie w lipcu/sierpniu. Te 200kg to czego dałeś? Troche skromnie. Jak chcesz mieć jakiś plon to trzeba nawozić a nie poświęcić. Skoro glina to wode trzyma ładnie

Opublikowano

Na słabszej działce już tuż tuż. Parę dni pogody i można by było kosić. No ale pogody nie zapowiadają. Tydzień ma być zimna i deszczu 😐 kawałek się przeszedłem, to pod zębem już prawie. Dalej nie chodziłem wgłąb, bo kurde wilka widziałem 😱 dziad szedł po polu ze 30m od ciągnika jak gdyby nigdy nic. Dopiero jak stanąłem zrobić zdjęcie, to przyspieszyl i uciekł w kukurydzę.

IMG_20230804_192654644_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230804_193103705_copy_1632x918.jpg

Opublikowano

A u mnie niby wiele deszczu nie ma, ale często przepaduje .

Gdzie mega kłosy i dużo azotu, a naprawdę piękne kłosy, to Rotondo się mocno pochyliło. To wystarczyło by pojawił się porost.

Myślałem że coś złapię dziś, ale nawet nie stwardniało ziarno.

Kilka osób ruszyło w rzepak i owies

Opublikowano
17 minut temu, witejus napisał:

I nie zdążyłeś?

Zrobiłem, ale już jak w trawę wchodził.

14 minut temu, Agrest napisał:

A u mnie niby wiele deszczu nie ma, ale często przepaduje .

14 minut temu, Agrest napisał:

Myślałem że coś złapię dziś, ale nawet nie stwardniało ziarno.

Kilka osób ruszyło w rzepak i owies

U mnie też co rusz pada. Wczoraj dowaliło z wieczora fest, dziś pokropiło. A dalej? Kolejny tydzień psu w d*pę. U nas nie wszyscy jeszcze rzepak skosili. Reszta zbóż to w gminie - nic nie ruszone

Screenshot_20230804-213428~2.png

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.08.2023 o 20:18, tytanowyJanusz napisał:

U mnie na V klasie też Liborius sypnął 6t/ha, zdjęcia wrzucałem gdzieś tam wstecz także nie bądź niewiernym Tomaszem 😉

Ja od 3 lat zbieram średnio po 6 t/ha pszenżyta z mozajek od 4a do 6 i zawsze jest śmiech że to niemożliwe już pisałem, zapraszam do mnie odkrywkę robić i oglądać zboża w czerwcu/lipcu, 5 klasa nie jest taka zła najważniejsza pierwsza dawka azotu minimum 60 kg i jak najszybciej ja w lutym wale druga dawka koniec marca i jest luks na żniwa 

363943286_6753307328046550_8163278191856042090_n.jpg

Tu ten liborius co 6,1 wyszedł na zdjęciu 5 klasa i jeszcze 20% pola jest 6 klasa ale nie dodawałem tego już bo dopiero byłby śmiech

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano
19 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Noo. Wygrał u mnie w porównaniu ze starym i chwalonym Borowikiem

U mnie rosną na zupełnie innych glebach 

Liborius na najlepszej działce jaka ojciec i dziadek mieli a borowik na jednej z gorszych w gospodarstwie. Wizualnie borowik ładniejszy ale on zawsze oko cieszy

Opublikowano

A u mnie jedno obok drugiego na tej samej działce. Różnica? ~1t na korzyść Liboriousa.

Ostanie dwa lata przy zostawionej słomie szedł sam superfosfat prosty (250kg/ha i więcej). W tym roku przy sprzedanej słomie pójdzie 125kg/ha może więcej soli potasowej + ewentualnie tyle samo superfosfatu

Opublikowano (edytowane)

Tytanowy, sprzedasz z pół metra?

Edytowane przez Pafnucy12