Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstępnie powiedziałem 8zł za sztukę 

28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Licząc że słoma jest około 500 zł tona a kostka średnio waży 10 kg , to policz przynajmniej 5 zł

No dobrze, ale dolicz mój czas, sprzęt, zużycie sprzętu, paliwo i sznurek

Opublikowano
Dnia 10.07.2023 o 22:03, Strongman napisał:

Oj coś czuję że agencja będzie w tym roku latać po polach bo ludzie zdeklarowali sciemcie słomy za 200zl a będą po nocach prasować zbierać a rano talerzować.

Zdążą napstrykać zdjęć i później wzywać do tłumaczenia.

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie bo to napewno z 50 milionów działek do ogarnięcia w 2 tygodnie,nawet jak by napstrykali to potem to trzeba weryfikować ręcznie,tyle roboty a też w moich stronach tną słomę tymi kosiarkami sadowniczymi ,nawet jak by pokos zfotografowali to można się tym tłumaczyć gorzej jak bele.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
21 minut temu, tomek12051133 napisał:

Pszenzyto zawsze dochodzi wcześniej niż pszenica? 

To nie takie proste , przeważnie pszenica szybciej , potem pszenżyto i w końcu żyto , ale to gdy podobne warunki glebowe , a jest tyle składowych że może być żyto pierwsze na piachu bo uschło czy właśnie pszenżyto bo na słabszej ziemi jak pszenica rośnie .

Ale przeważnie zależy od stanowiska i odmiany , no i słomy bo jak słoma w życie jeszcze zielonkawa a ziarno dobre to kombajn nie da rady .

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

A jak tam @sebe1033 u Was - coś już zaczęli? Koło Ornety gdzieś jęczmień chyba kładl skr. A tak to z ludźmi jak rozmawiam, to może na koniec przyszłego tygodnia rzepaki będą zaczynać 

Dziś byłem sprawdzić pszenicę i  pszenżyto to ten tydzień jeszcze nie dojdzie ale koniec lipca to już możliwe . Rzepaki stoją , ale może w tym tygodniu ruszą . Jęczmień możliwe że ścieli kiedyś sąsiad nawet  jary skosił i dopiero w rzepak .

To nawet na nasłonecznionym kawałku (nachylenie górki ) jeszcze nie doszło , ale gdzie wody dawno  nie ma taki punkt to czarno i/lub łyso a jak jest ziarno to kamień . Ale dołki to jeszcze zielona słoma  się trafia . 

Co do podody to wczoraj grzało , dziś też nawet goręcej do 33 nabiło , ale od 14 fajnie dmucha , teraz to nawet się lekko zciemniło i chłodniej.

Niech popada ale nie grad 😶

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

U mnie koło środy śmiało można by młócić.

ja myślę że żniwa w  czwartek jak będzie pogoda ,  wydaje się że już ziarno suche.

Opublikowano

A u nas jak zawsze - jak zaczynają się zbliżac żniwa, to tak o się dzieje..znowu pewnie trzeba będzie łapać to zboże. 

W tamtym tygodniu jak byłem, to słoma jeszcze zieloniutka, a ziarno na wpół ścięte. Najszybciej to gdzieś koło 25 lipca zaczynałem kosić. Ale ostatnie lata to pogoda bardzo mocno psuła plany

• Like 1
Opublikowano

Patrzałem pogodę to rzeczywiście raczej koło tego 25 też jakoś tak wychodziło zawsze . Bo teraz mam niby pokropić co drugi dzień , dziś spadło dosłownie trochę kropli . A i temperatura ma być ok 25 do max 30 . 

W tamtym roku dwa dni koszenia z 6 ha poszło i zaraz popadało ale tydzień nie schło tylko parnota nie schło  . I dopiero powrót do koszenia

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

niech spada taki klient 😄.

Co do koszenia to gdyby nie jutrzejsza spodziewana burza to w środę byśmy kosili

Co masz kosić?

Ja patrzę że chyba od owsa zaczynał będę. I to możecie tym tygodniu...