Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To u mnie ogony są na matkę, s obornik idzie na moje pole, no i do tej pory miałem jakiś kwit, że biorę od matuli obornik i plan nawożenia do tego. Doradca niby mówił, że nie będzie problemu teraz

Opublikowano
12 godzin temu, lukasz20 napisał:

A jak było w tamtym roku? Chciałbym choć mniej więcej wiedzieć jak to jest liczone 

Kiedyś za 9 bel słomy z pokosu dawałem 1 rozrzutnik obornika 3,5t 

W tym roku zabieram 5ha słomy z pszenżyta, nawoże obornikiem połowę areału 

Wiosną się wydawało że interes po uju. Teraz jak dużo ozimin jest słabych, a owsa to w niektórych miejscach kosa nie złapie, to był strzał w 10

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, jedrus2020 napisał:

Na a jak to się ma do nowych doplat. W doradztwie nam powiedzieli że jak sie nie ma chodowli to na taki gnoj to sie powinno dostać papier żeby zgłosic do doplat bo w razie kontroli mogą być problemy.

Nie wiem. Ja hodowlę mam więc mi rybka. 

Ziemi dużo, bydła mało i wolę się wymienić 

Opublikowano

Zobaczymy. Na żywo powiedziałbym nawet, że wygląda lepiej niż ja foto. Oczywiście jakies słabsze miejsce na glinie są, ale generalnie jest dobrze. Szkoda, że cena się nie szykuje, a ja po żniwach zawsze sprzedaje. 

Ale nawet udało się młodzież odciagnac od telefonu na chwilę 😅 córa ocenila, że fajnie się chodzi. Zobaczymy jak się umyje, jak ja nogi i ręce zaczną kuc, co powie 😁

IMG_20230705_152836932_copy_1148x2040.jpg

Co do prac, to jutro chyba trzeba bizona obudzić. Jeszcze chrześniaka połowicy przywożę, to jakieś atrakcje trzeba dzieciarni zapewnić. Ale najpierw chyba dam im szmaty i narzędzia do czyszczenia 😅 zobaczymy na ile im starczy zapału. 

Opublikowano

U mnie to już tylko na dołku widać coś zielonego. W tamtym roku kosiłem 28 VII. W tym chyba będzie wcześniej.

IMG_20230705_Tadeus.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Zobaczymy. Na żywo powiedziałbym nawet, że wygląda lepiej niż ja foto. Oczywiście jakies słabsze miejsce na glinie są, ale generalnie jest dobrze. Szkoda, że cena się nie szykuje, a ja po żniwach zawsze sprzedaje. 

Ale nawet udało się młodzież odciagnac od telefonu na chwilę 😅 córa ocenila, że fajnie się chodzi. Zobaczymy jak się umyje, jak ja nogi i ręce zaczną kuc, co powie 😁

IMG_20230705_152836932_copy_1148x2040.jpg

Co do prac, to jutro chyba trzeba bizona obudzić. Jeszcze chrześniaka połowicy przywożę, to jakieś atrakcje trzeba dzieciarni zapewnić. Ale najpierw chyba dam im szmaty i narzędzia do czyszczenia 😅 zobaczymy na ile im starczy zapału. 

Co to za odmiana 

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Koło domu wstydu nie ma.

IMG_20230705_152041785_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230705_152119542_copy_918x1632.jpg

IMG_20230705_152219930_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230705_152901936_copy_2040x1148.jpg

O fiu fiu...

Jaka odmiana?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Pamiętam Twoje atrakcje sprzed dwóch lat z tym bajzonem, nawet pamiętam jak sobie oparzyłeś kolano przy odpowietrzaniu 😂

Weź nic nie mów. Ten mój biznon to sama atrakcją, ale taka wątpliwa. No ale nie mam kasy żeby coś zmienić, także chciał nie chciał trzeba się męczyć.

8 godzin temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Co to za odmiana 

👇

8 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Jaka odmiana?

Borwo. 

Dwa lat temu kupiona przez przypadek, bo w lokalnym sklepie tylko ja mieli. Miałem posiane kawałek kwalifikatem i obok swoje geingo rok po kwalifikacje i jednak borwo było ładniejsze. No i posiane teraz  swoje rok po kwalifikacje, zaprawiane kinto. 

9 godzin temu, slavvek napisał:

U mnie to już tylko na dołku widać coś zielonego. W tamtym roku kosiłem 28 VII. W tym chyba będzie wcześniej.

To ja najwcześniej kilka lat wstecz coś po 25 zacząłem. A tak to u nas norma to 5 - 20sierpnia, w zależności jak przebieg pogody. W tamtym roku późno kosiłem i przed deszczem. Dwa lata temu co kilka dni padało i bardzo późno kosiłem, kończyłem chyba koło 30.08. kopaliśmy się na potęgę na tej glinie, zboże wilgotne. Ostatnimi czasy pogoda nie jest łaskawa na żniwa u nas.

5 godzin temu, Janeczko napisał:

A daj spokój to zbierać całą rodzinę trzeba zaciągnąć do roboty :P

Kiedyś to były czasy - ojciec klął przy prasie, bo zawsze jej coś musiało odwalić, że nie wiązała tak jak powinna. Siano, sloma...matka na przyczepie, jeden podjzezdzac ciągnikiem, drugi widły. Potem to rozladowywac - na dach, przez trzy zasieki- jeden z przyczepy do gory, drugi na strychu przerzucic do matki, która układała. Jeszcze z dalszego pola weź to zwiez ujowa polna droga, załadowane dwie przyczepy po 5-7 warstw (a jak daleko to wiadomo, że trzeba w czub). A jak do stodoły, to tylko z 3 wchodziła przyczepa. To albo więcej kursów, albo najpierw w jedno miejsce rozładować górne warstwy, potem z resztą do stodoły. A jeszcze do tego część siana luzem się zbierało, bez przyczepy samozbierajacej. Załadowany dach na jednej stajence, na drugiej, dwa pomieszczenia u znajomego, dach nad obora i chlewem, tok cały. Do tego jeszcze stogi w zagrodach. No i słoma jeszcze gdzieś musiała się zmiescic...k**wa, toć kiedys te cale sianokosy/sloma to operacja na miarę d-day była.

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

Ile krzyknąć za małą kostkę słomy pszenżytniej? W sensie ja swoim sprzętem prasuję, moje paliwo i mój sznurek, gość tylko odbiera gotowe baliki. @soltys48 zaraz napisze że 10 zł/szt 😀

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
34 minuty temu, krilan06 napisał:

Ile krzyknąć za małą kostkę słomy pszenżytniej? W sensie ja swoim sprzętem prasuję, moje paliwo i mój sznurek, gość tylko odbiera gotowe baliki. @soltys48 zaraz napisze że 10 zł/szt 😀

Licząc że słoma jest około 500 zł tona a kostka średnio waży 10 kg , to policz przynajmniej 5 zł