Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, jaco512 napisał:

80 koni i 3m heder.. będzie w niebie... jeśli lubi zabaweczki.

Po dzisiejszych oględzinach faktycznie utrzymany jak nówka zabaweczka i osobiście wolę takiego 3 metrowego niż 5 metrowego dziada 😉

IMG_20220623_120103_edit_40369456955817.jpg

IMG_20220623_120203_1.jpg

Opublikowano

Jak myślicie, po jakim czasie od N1 (przy tej pogodzie) zaczęłoby być widać po zbozu nierównomierny rozsiew nawozu?

Narazie dwa tygodnie minęły, to niespecjalnie widać cokolwiek. Choć w sumie po miejscach, gdzie plesn mi zezarla to widać trochę - dużo mocniej odcinają się te placki od reszty. Myślę, że na niecałe 4.5ha koło domu, to pół hektara spokójnie poszło się jeb***c - w dwóch miejscach wymoklo i w dwóch pleśń bardzo mocno przetrzebiła. Jutro może się przejadę na słabszy kawałek. Choć nie wiem czy jest sens sobie humor psuć.

IMG_20230329_141306633_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230329_141344354_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230329_141640950_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230329_141820473_copy_1656x517.jpg

IMG_20230329_143327424_HDR_copy_2040x1148.jpg

Opublikowano

Ładne zboże, czy nierównomiernie to raczej za wcześnie zobaczyć ale po zdjęciach widać że ciągnie azot. U mnie w okolicy te zboża które nie dostały jeszcze pierwszej dawki to masakra - place i żółte liście od dołu 

Opublikowano

U nas bardzo różne zboża. Od naprawdę bardzo ładnych do bardzo bardzo słabych. Niektórzy twardo czekają z pierwszą dawka. Parę dni temu wujka woziłem do lekarza, to mówił, że rozsial mocznik tydzień temu, a do saletry w marcu nie ma przekonania i już 🤷 sąsiad z kolei sial późno i miał pierwsza dawkę dawać coś jak ja, ale chyba mu nie poszło coś i jeszcze do tej pory nie wjechal. Inny znajomy z kolei ma bardzo ładne zboża - do czasu. Super uprawione, super posiane, lekka ziemia, rowniutko, super wschody, po zimie super, a potem dziaduje (może nieodpowiednie słowo) na azocie i zboże coraz to biedniejsze, bledsze. Az naprawdę szkoda, bo widać co roku, że ma potencjal. U takich mniejszych rolników to w większości nie ma jakiejs rewelacji. Powiedziałbym, że jak jeżdżę po najbliższym terenie to te z pierwszych zdjęć to jedne z, jeśli nie naj-ladniejsze z ozimin (wśród takich malych rolników). Z obszarnikow to ju różnie - jeden jeszcze w rzepak (bardzo słaby) nie wjechał. Ale jeden ma piękne, naprawdę - często koło niego przejeżdżam, to szczena zawsze opuszczona - piękna pszenicę ma, aż przyjemnie popatrzec.

Może jednak się przejadę jutro na tę drugą działkę, to wrzucę zdjęcie dla porównania o ile słabsze jest zboże na mniej zadbanej ziemi.

Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał:

Pszenica zawsze ładniej wyglonda niż pszenżyto.

4 minuty temu, Strongman napisał:

Wiadomo ze nie zawsze,ale lepiej się krzewi z jesieni jest gestrza i bardziej ciemno zielona jak na te porę.

jak Ty skończyłeś szkołę? byk na byku i byka pogania...

miałem się nie czepiać, ale to przekracza wszelkie normy....

Opublikowano

no rozumiem... kup większy telefon i próbuj się postarać mniej tych byków... hodować..

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Królewicze nie muszą znać ortografii 

no ale czego łuczy...?

Opublikowano
19 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no ale czego łuczy...?

I bez poprawnej ortografii obraca wieksza kasa niz nie jeden z nas. 

Niektorzy cale zycie sie ucza, pisza i wypowiadaja sie w pieknej polszczyznie, a ledwo wiaza koniec z koncem.

Moze i brzydko to wyglada ale kazdy wie o co chodzi

A koles konkretnie pisze i sporo doradze.

Opublikowano
2 minuty temu, ahten napisał:

I bez poprawnej ortografii obraca wieksza kasa niz nie jeden z nas. 

yyy. znaczy że jak majętny, to można być nieukiem? to usprawiedliwia?

po za tym... delikatnie zwróciłem uwagę...

Opublikowano

pszenzyto borwo po 1 dawce azotu w postaci saletry 16 03 ok 200 kg na ha po zimie tak strasznie wygladało co zrobić by je podratowac

20230329_185330.jpg

to przez ten śnieg spadł na niezamarznieta glebe i narobił straty , niby sie łądnie zieleni ale jak to podratowac , kasacja nie wchodzi w gre , mam na innym polu siane póżniej tylko ze 10 km dalej i jest ładne , oraz probus z centrali duzo lepsze 

Opublikowano

A zaprawiałeś? Jest w tym roku spoto takich mikroognisk po pleśni śniegowej. Da się poznać pola gdzie poszło bez zaprawy bądź coś tańszego z zapraw.

Te płacę będą miały pod górkę

No i ten azot dałeś dość późno, teraz zimno i efektu brak.

U mnie dziś ostatni kawałek dostał N2.

N1 było 1 marca późno sisnych I chyba 6 marca na tych w terminie.

Wykorzystało te ciepłe dni i poszło jak petarda, soczysta zieleń i urosło. Tadeusa to chyba trzeba będzie kroić czy przy kolejnych paru dniach ciepła kolanka nie będzie. On jest sporo wcześniejszy od innych.

Opublikowano

Borwo jest jednym z pszenżyt bardzo lubiącym większe dawki azotu,a dostało tylko 200kg saletry, ale na spokojnie dasz jeszcze azotu i się naprawi,tu nie wyginęło całkowicie tylko te boczne liście.

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

A zaprawiałeś? Jest w tym roku spoto takich mikroognisk po pleśni śniegowej. Da się poznać pola gdzie poszło bez zaprawy bądź coś tańszego z zapraw.

Te płacę będą miały pod górkę

No i ten azot dałeś dość późno, teraz zimno i efektu brak.

U mnie dziś ostatni kawałek dostał N2.

N1 było 1 marca późno sisnych I chyba 6 marca na tych w terminie.

Wykorzystało te ciepłe dni i poszło jak petarda, soczysta zieleń i urosło. Tadeusa to chyba trzeba będzie kroić czy przy kolejnych paru dniach ciepła kolanka nie będzie. On jest sporo wcześniejszy od innych.

oczywisice ze zaprawialem co roku zaprawiam moze tu był wczesny wysiew tzn 15 wrzesnia czyli optymalny niby, zaprawiałem triterem co roku tak zaprawiam 

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Tadeusa to chyba trzeba będzie kroić czy przy kolejnych paru dniach ciepła kolanka nie będzie. On jest sporo wcześniejszy od innych.

Wydaje mi się bardzo wczesny,od biedy dziś mógłbym regulacje robić gdzie przy liboriusie czy borowiku jeszcze bardzo długo . Siane jednego dnia 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, warchest napisał:

oczywisice ze zaprawialem co roku zaprawiam moze tu był wczesny wysiew tzn 15 wrzesnia czyli optymalny niby, zaprawiałem triterem co roku tak zaprawiam 

A te pole gdzieś niedaleko lasu, bo tak jak obserwuje to w tym roku to ta pleśń śniegowa właśnie koło lasów ludziom trochę przerzedziła jak graniczy z lasem od północnej strony.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Wydaje mi się bardzo wczesny,od biedy dziś mógłbym regulacje robić gdzie przy liboriusie czy borowiku jeszcze bardzo długo . Siane jednego dnia 

A Rotondo to w powijakach 🤣

Tadeus i w żniwa bardzo wcześnie dojrzewa

Opublikowano

Nic sobie zbytnio pszenżyto nie robi z tego mrozu, druga noc -5 i wiatr, a te sobie rośnie w najlepsze. Co dzień to większe, kolor złapało... 

A jutro znowu deszczyk 🤗