Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Macie rację ale boi się dodatkowego zakwaszenia od azotu więc wg mnie to lepsze rozwiązanie. Oczywiście macie rację co regularne wapnowanie to regularne ale na 1ha nie kupi składu plus pewnie nie będzie miał czym rozsiać więc granulowana na taki areał to jedyne wyjście. Pora podania faktycznie pozna ale następna uprawa skorzysta 

Opublikowano
11 godzin temu, jajonasz napisał(a):

Ta kreda na tę uprawę to już pomoże jak umarłemu kadzidło, a koszty podniesie. Niech da azot w jakiej tam formie mu się podoba, a po żniwach wapno i już.

Nie wiesz co piszesz. Robiłem tak nie raz i różnica była, ważne aby granula drobna to szybko i ładnie się rozłoży i będzie robotę robić. Polecam wapniak kornicki 3mm granula jak w saletrze dać te 400-500kg jak jest lipa ph a nie patrzeć jak uprawa czerwona z wiosny się robi. 

10 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Plan z wapnowaniem jest po zniwach. 

W listopadzie poszlo na ta dzialke 900kg dobromira. Na razie musi wystarczyć.. 

To wystarczy, myślałem że nic nie dałeś jeszcze. Po żniwach sypkie i ziemia odżyje. 

11 godzin temu, Janeczko napisał(a):

Macie rację ale boi się dodatkowego zakwaszenia od azotu więc wg mnie to lepsze rozwiązanie. Oczywiście macie rację co regularne wapnowanie to regularne ale na 1ha nie kupi składu plus pewnie nie będzie miał czym rozsiać więc granulowana na taki areał to jedyne wyjście. Pora podania faktycznie pozna ale następna uprawa skorzysta 

Są składy gdzie sypkie ma tony kupisz, lub z kimś na spółkę brać auto

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Polecam wapniak kornicki 3mm granula jak w saletrze dać te 400-500kg jak jest lipa ph a nie patrzeć jak uprawa czerwona z wiosny się robi. 

Czerwona to ph musi być coś koło 2-3, przy 4-5 pszenżyto normalnie rośnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

dać te 400-500kg jak jest lipa ph a nie patrzeć jak uprawa czerwona z wiosny się robi. 

Doskonale wiem co pisze, bo wiem jak działa kreda i nie wciskam nikomu farmazonów, że 500kg kredy wysianej w lutym czy styczniu uratuje uprawę przy takim ph że na wiosnę robi się czerwone 🤣 Coraz większe głupoty wam handlowcy do głów wciskają, ale widać grunt coraz bardziej podatny 🤭

• Haha 1
Opublikowano

U mnie na tej dzialce ph4,2; fosfor6,4; potas13,1; magnez 3,4 wiec slabo. Byla dawana kreda w 2024, 2025 dobromir, a teraz dam sypki radkowit po zniwach. 

Ps. Salmag juz niedostepny dzwonic pytac, proponuja saletrzak gruby z anvila - chyba brac?

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

U mnie na tej dzialce ph4,2; fosfor6,4; potas13,1; magnez 3,4 wiec slabo. Byla dawana kreda w 2024, 2025 dobromir, a teraz dam sypki radkowit po zniwach. 

Ps. Salmag juz niedostepny dzwonic pytac, proponuja saletrzak gruby z anvila - chyba brac?

Po ile Dobromir ? To jest tlenek granulowany 🤔

Canwil czy salmag wszystko jedno, bierz . Cena ?

Opublikowano
Godzinę temu, jajonasz napisał(a):

Doskonale wiem co pisze, bo wiem jak działa kreda i nie wciskam nikomu farmazonów, że 500kg kredy wysianej w lutym czy styczniu uratuje uprawę przy takim ph że na wiosnę robi się czerwone 🤣 Coraz większe głupoty wam handlowcy do głów wciskają, ale widać grunt coraz bardziej podatny 🤭

Pytanie kto co rozumie przez "kredę", nie raz się spotkałem z twierdzeniem że wapno tlenkowe to właśnie kreda 

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Jak dają to brać 🤣

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Radkowit Mix "ładnie" wygląda i wypada korzystnie cenowo w porównaniu z Premium

Opublikowano
7 godzin temu, raven18 napisał(a):

U mnie nie bardzo chciało, od 3,9 do 4,5 ph było i nawet owies był ujowy. oczywiście po badaniach wyszło że i MG prawie zero. ale powoli doprawiłem.

Opublikowano

Jak tam u Was sytuacja? Ja u siebie nie chce nawet myśleć. Mrozu nie było, przyszedł śnieg. Jakieś 3tyg leży ze 30cm (min) śniegu. Jak odsniezam koło domu miejscami do gołej ziemi, to mieciutku. Chyba w tym roku się cieszę, że mało oziminy posiałem.

W dniu 15.01.2026 o 09:02, raven18 napisał(a):

U mnie przy ~4.2 na wiosnę zboże wypadało całkowicie placami - robiło się zoltwmjak spalone opryskiem

• Like 1
Opublikowano

Śniegu cienka warstewka zrobił się twardy ziemia zmarznięta na kość mrozy do max - 20 czyli nie ma tragedii bywało gorzej ale wszystko się okaże na wiosnę.po orce zimowej jak przygrzeje w to zamarznięte bryły rozypują się jak piasek w tym roku może przemarznie głebiej profil glebowy to zrobi strukture

Opublikowano
W dniu 17.01.2026 o 21:56, daron64 napisał(a):

Jak tam u Was sytuacja? Ja u siebie nie chce nawet myśleć. Mrozu nie było, przyszedł śnieg. Jakieś 3tyg leży ze 30cm (min) śniegu. Jak odsniezam koło domu miejscami do gołej ziemi, to mieciutku. Chyba w tym roku się cieszę, że mało oziminy posiałem.

Może by w takim razie problem z pleśnią.

U mnie ziemia była zmarzła ale warstwa śniegu cienka i w dodatku zrobił się lód i też ciekawe jak rośliny zareagują