Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

czy kizeryt i to:

https://agrosimex.pl/nawoz-siarczan-magnezu-granulowany-mgs-21-36-siarkopol?childSku=17143

to podobne nawozy? (nie liczac % MgS bo zawsze można dawke zwiekszyc) czy jednak w kizerycie jest coś wiecej co wpływa na jego działanie?

Przy takim niedoborze Mg (na Ph nie patrzcie -robim co możem) ile sypnąć wiosną tego siarczanu?

Na początku zrob porzadek z pH i fosforem a potem o magnez sie martw. Przy takim pH i tak nie warto sypac nawozow. 

Opublikowano
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Na początku zrob porzadek z pH i fosforem a potem o magnez sie martw. Przy takim pH i tak nie warto sypac nawozow. 

Z takim podejściem tooo 

Nie uprawiaj wcale tego pola, nic nie siej zanim nie zrobisz pH 

Ma chłopak zaczętą już uprawę to może odżałować te 120zł na metr siarczanu, a w ziemi nic nie zginie 

• Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Kizeryt ma lepszą rozpuszczalność, siarczan z siarkopolu też jest dobry tylko trzeba większą ilość sypać

Jak planowalem 100-150kg kizerytu to z 200kg siarczanu dac? Poszukam go jeszcze w okolicy podzwonie ale przez neta to  zamawial nie bede bo przesylka drozej wyjdzie. 

Opublikowano

pszenzyto jare ktoś planuje w tym roku siać na wiosnę , jak doświadczenia w ostatnich latach jest z tego jakis plon, bo zawsze co roku siałem owies, ale w tym roku cena niska i myślałem nad pszenżytem bo i tak się troche ozimego sieje to by było wiecej do sprzedazy, działki mam od IVA do VI owies szedł na tych działakch i jak była woda to plonował po 4-5 ton no tylko raz ta cena a dwa wiecznie na przyczepie dużo a waga mała, jak wypada na takich działkach pszenzyto jare a może lepiej jęczmień jary bo jęczmień zawsze cena ostatnio trochę wyższa, siał ktos te uprawy w ostatnich latach i mołgby sie podzielić jak to u niego wychodziło ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Jak planowalem 100-150kg kizerytu to z 200kg siarczanu dac?

Kalkulator i kartka.

Ja bym dał 100-125kg/ha tego z Siarkopolu i tyle. Trochę trzeba rzucić ale i nie ma co szaleć i pchać się w koszta. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Z takim podejściem tooo 

Nie uprawiaj wcale tego pola, nic nie siej zanim nie zrobisz pH 

Ma chłopak zaczętą już uprawę to może odżałować te 120zł na metr siarczanu, a w ziemi nic nie zginie 

Juz lepiej drugi raz teraz posiac granule wapna na wierzch i walczyc zeby te pH podniesc jak najbardziej.

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

A to wapno jakie sypałes i kiedy?

No tego dobromira poglownie kolo 10listopada

2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Kalkulator i kartka.

Ja bym dał 100-125kg/ha tego z Siarkopolu i tyle. Trochę trzeba rzucić ale i nie ma co szaleć i pchać się w koszta. 

Ok przelicze zeby wyszlo jak dla 100kg kizerytu

Opublikowano
2 godziny temu, Karol0134 napisał(a):

pszenzyto jare ktoś planuje w tym roku siać na wiosnę , jak doświadczenia w ostatnich latach jest z tego jakis plon, bo zawsze co roku siałem owies, ale w tym roku cena niska i myślałem nad pszenżytem bo i tak się troche ozimego sieje to by było wiecej do sprzedazy, działki mam od IVA do VI owies szedł na tych działakch i jak była woda to plonował po 4-5 ton no tylko raz ta cena a dwa wiecznie na przyczepie dużo a waga mała, jak wypada na takich działkach pszenzyto jare a może lepiej jęczmień jary bo jęczmień zawsze cena ostatnio trochę wyższa, siał ktos te uprawy w ostatnich latach i mołgby sie podzielić jak to u niego wychodziło ?

Pszenżyta jarego waga mała i na przyczepie mało - w przeciwieństwie do owsa. Moim zdaniem jak masz pH w miarę i w okolicy jest hodowla to najlepiej wyjdzie posiać jęczmień jary.

Opublikowano

Mam taką zagwostke, mianowicie, miałem pryskać oziminy około 10 listopada ale padało i nie było jak w połowie przyszła zima śnieg itp. teraz od tygodnia jest już na plusie i bez śniegu, w przyszłym tygodniu ma być tydzień ciepła 10 stopni w dzień 5 w nocy, tak pomyślałem, jest sens teraz jeszcze pryskać? Oprysk to lentipur+snajper ewentualnie dodałbym troszkę tribenuronu. Nigdy nie miałem takiej sytuacji i nie wiem co robić czy odpuścić do wiosny czy jechać? 

Opublikowano
10 minut temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Mam taką zagwostke, mianowicie, miałem pryskać oziminy około 10 listopada ale padało i nie było jak w połowie przyszła zima śnieg itp. teraz od tygodnia jest już na plusie i bez śniegu, w przyszłym tygodniu ma być tydzień ciepła 10 stopni w dzień 5 w nocy, tak pomyślałem, jest sens teraz jeszcze pryskać? Oprysk to lentipur+snajper ewentualnie dodałbym troszkę tribenuronu. Nigdy nie miałem takiej sytuacji i nie wiem co robić czy odpuścić do wiosny czy jechać? 

bez zastanawiania , Ja bym pryskał.