Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, k16mk napisał(a):

a to że jest tak negowany jako zło przez różnych naukowco-naciągaczy a następnie dalej przez mądrzejszych bezorkowców.

Tyko tak u nas cicho z tym że na Zachodzie znowu naukowcy wręcz zalecają powrót do pługa!

20240814_102554.jpg

a tak z drugiej strony zboże coś niby zdrożało, czyścicie magazyny czy jeszcze czekacie ?

20230823_114818.jpg

Jadę w bezorce jakoś nie wyśmiewam znajomych co dalej tylko pług uważają. Każdy system ma swoje wady i zalety, najważniejsze to tak dobrać system żeby jego zalety przewarzaly nad wadami. A co do tych "naukowców" to narracja się zmieniła wraz ze źródłem finansowania.

Dmuchawa to pom Augustów?

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

Jeśli chodzi o zmianowanie to wyśmieje jakiekolwiek inne zboże i ma po problemie. W końcu ma być inny gatunek. Nie ma tylko rozdzielenia między forma jara i ozima tego samego gatunku

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

I co, za rok część dopłat papa?

lepiej wziąć parę złotych za pszenżyto jak stracić rok na jakieś łubiny 

31 minut temu, arnoldino napisał(a):

Dmuchawa to pom Augustów?

a coś ty stara Niemiecka Neuro 7,5kw

Opublikowano (edytowane)

nie mam  zdjęcia ale podobna do tej tylko nowszy model , wydajność ok 7 t/h

a u ciebie jaka wydajność?

image (1).webp

znalazłem zdjęcie drugiej , co do wydajności polecam tą daje do 17t/h.

ssąco-tłoczącej używam głównie do sprzątania magazynów.

20240227_083232.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
Godzinę temu, k16mk napisał(a):

nie mam  zdjęcia ale podobna do tej tylko nowszy model , wydajność ok 7 t/h

a u ciebie jaka wydajność?

image (1).webp

znalazłem zdjęcie drugiej , co do wydajności polecam tą daje do 17t/h.

ssąco-tłoczącej używam głównie do sprzątania magazynów.

20240227_083232.jpg

W tej mojej podobnie będzie koło 7 ton, na te moje hektary to wystarcza zwłaszcza że większość sprzedaje w żniwa. A co zostaje na przechowanie to na magazynach płaskich to nic lepszego do załadunku na przyczepy nie ma zwłaszcza jak się jest samemu do roboty. Też odległość na jaka pcha robi sporą różnicę w wydajności. Ta z m-rol z wyglądu bardzo podobna do tej chociaż patrząc po przeniesieniu napędu to już wiem skąd pom Augustów miał wrzozec dla swojej.

Opublikowano

Z tym się trzeba niestety zgodzić, samej dopłaty do strączkowych to niecałe 900 zł plus podstawa i jakieś eko schematy i się robi ponad 2 tyś do hektara a uprawa może iść w możliwie największych uproszczeniach, siew prosto pod talerzowke, odchwaszczanie dff, zbiór może być kombajnem talerzowym i koszty się powinny zamknąć w jakiś max 500 złotych.

Opublikowano

Lubin na zbiór i nie swoim kombajnem u mnie wychodził nie ekonomicznie.

Jak tak kombinujcie to nie lepiej posiać mieszankę zbożowo Strąkowa? Strąki wymarzna zima jedynie odchwaszczać wiosna trzeba i nikt nie czepi się was

Opublikowano

Czyli ile można wyciągnąć zysku z hektara na łubinie ? Nie licząc tego jakie stanowisko się zostawia jako przedplon uprawiając strączkowe. Sprzedając w żniwa zboże, gdzie cena pszenżyta była 750 brutto już z odbiorem z pola jeszcze jako tako to wychodziło w porównaniu do tego co teraz jest.

Opublikowano
10 minut temu, EmilPlayP napisał(a):

Czyli ile można wyciągnąć zysku z hektara na łubinie ? Nie licząc tego jakie stanowisko się zostawia jako przedplon uprawiając strączkowe. Sprzedając w żniwa zboże, gdzie cena pszenżyta była 750 brutto już z odbiorem z pola jeszcze jako tako to wychodziło w porównaniu do tego co teraz jest.

Przy uprawie straczkow  to się kosi dopaty a nie rośliny. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja łubin sprzedaje po 1700zl za tonę. Zainteresowanie bardzo duże bo ludzie biorą na poplony

W zeszłym sezonie i dwa lata temu tak, teraz zerowe zainteresowanie

Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 07:45, Karol6130 napisał(a):

Sołtys wiem że sypie mocznikiem po jęczmieniu 

Sołtys to stara wyga, wie co robi.

W zeszłym roku Agrest też miał zagwostke czy dawać mocznik na głodny jęczmień, z resztą kiedyś pokazywał rozcięte źdźbło jęczmienia zimą które już miało zaprojektowany kłos więc raczej warto dac