Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak to dobrze przetestować przed zakupem 

Nie dla mnie taki sprzęt.

Po gładkim ok tona wagi mam stół na całym polu, ten 3.6m 1600kg, pierścienie 540 jest do pupy.

Wszystkie ślady po ciagniku zostają, nawet po kole siewnika lekki rowek zostawia.

A już znalazłem fajną używkę 6m.. 

Chyba będzie nowy projekt, wózek hydrauliczny do gładkiego i dodatkowe dwa wały składane po bokach

IMG_20251005_001925_6.jpg

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Po zestawie mam równo, ale do wałowania samolotu jeszcze nie mam, a ciągnik jak jedzie to zostawia ślady.

No równo, ale czy dobrze zagęszczone? 

Odleżana orka potem agregat z jakimś sensownym wałem i nie powinno być takich kolein 

Opublikowano

Właśnie słowo klucz odleżana orka.

Jak za dwa dni siejesz to agregat i wał ma zrobić tą robotę. 

Spróbuję jeszcze gdzieś pożyczyć szeroki 6m. 

Tutaj jest słabej zagęszczone i nierówno bo on wcale nie pcha ziemi przed sobą. Hektar zrobiłem i odprowadziłem bo nie podoba mi się to.

25 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

A w jakim celu walujesz?

Same plusy. Dla mnie się podoba. W dodatku koszenie wtedy jest bajeczne po ziemi i nic się nie zagarnie, każdy kamień wciśnięty.

A i siewnik na stopce nie trzyma idealnie głębokości, pomiędzy kołami idzie głębiej, wał to fajnie niweluje

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Którego to siane?

Siane 20 września

20251005_154041.jpg

Popieram kolegów , u mnie po kolei orka , agregat , siew i praktycznie żadnych kolein

Wał to chyba tylko jak od groma kamieni

20250918_132728.jpg

20251002_104959.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

Chcę dosiac jeszcze pszenżyta w CN mają jeszcze tylko Belkanto i Tadeusa które polecacie? Zależy mi także na słomie, cena taka sama 240 zł 

Tadeus

• Thanks 1
Opublikowano

żle zrobiłem że bruzde na srodku zostawilem. redlice w powietrzu siały ,z  siewnika wylatywalo ziarno i tez zostalo z 25kg wiec nie zabrakło. potem ten pas przybronowalem skrajną broną w obie strony. Ale porozdrapywane przez ptaki. troche ujowo to wyglada

Opublikowano
3 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

Chcę dosiac jeszcze pszenżyta w CN mają jeszcze tylko Belkanto i Tadeusa które polecacie? Zależy mi także na słomie, cena taka sama 240 zł 

Z Belcanto jest dużo słomy. Siałem go na IVa/IVb. Tadeusa nie siałem to się nie wypowiadam :)

Opublikowano
23 minuty temu, krilan06 napisał(a):

a przy siewie jechać siewnikiem jedną stroną w bruzdzie

tak kiedys zrobilem to tesc mnie zj***l ze u nich to sie jedzie od miedz w koło i konczy na srodku (za waskie pola żeby zaczynac na srodku)

No wlasnie widze ze ziarka jeszcze w bruździe leża - przymrozki nie pozwalaja im ruszyc albo to te co maja nie wzejść -wszystkie w jednym miejscu sie skupiły ^^ . 

Opublikowano
22 minuty temu, Music napisał(a):

Z Belcanto jest dużo słomy. Siałem go na IVa/IVb. Tadeusa nie siałem to się nie wypowiadam :)

Ta sama klasa gleby... Belkanto miałem 3rok po kwalifikacie i geniuszem nie jestem ale ok 6,5 sypnęło... ale trafia się żyto... kupię pół na pół będę miał porównanie dzięki 👍👍👍

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Co mogłem to posiałem ale jeszcze zamiaruje 3ha pszenżyta zasiać jak kukurydzę wykoszą.

Tak i ja zamiaruje.

58 minut temu, Celownik07 napisał(a):

taka hujnia mi wyszła - przesiewać czy dosypac to z reki gdzie wiekszy placek? Też widze że ptactwo się zlisiło i skrobie zieme aż serce boli. Jednak co amator to amator. somsiad konnym lepiej posiał. 

IMG_20251005_085106.jpg

IMG_20251005_085111.jpg

Czym ty to siałeś? Pomijając tą bruzdę po bokach też jest tragicznie. Toż tam chyba połowa nie wzeszła.

Lepiej trochę za głęboko niż część ma zostać na wierzchu.

Nie mając siewnika talerzowego na kółku nie bawię się w bardzo płytki siew na 2cm jak fachowcy radzą bo to się nie uda