Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
33 minuty temu, radekz200 napisał(a):

ile kg na hektar siana bo strasznie gęsta?

20. Specjalnie gęsto żeby było masy na szybko.

Ta co na zimę zostaje 15kg poszło 

25 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jaka nóżka. Mój poplon z owsa i gryki skasowany już pod ozime

Chudy, wątły, ale byk 😏 

Widziała Pani? Wreszcie i u mnie obrodziło. 

IMG_20250921_185356_0.jpg

IMG_20250921_175433_4.jpg

IMG_20250921_155959_3.jpg

Opublikowano

Już bez przesady, mam górki na polach i to dość duże i nie widzę różnicy czy jadę pod górę czy w dół. Stary poznaniak na skrzyni ABC, lekko pochylony do tyłu przy agregacie 

Opublikowano
9 minut temu, jajonasz napisał(a):

Ja mam Fione i ona jest dosyć wrażliwa na takie przestawianie na polu, próbę zawsze robię w takim położeniu jak będę siał, bo jak zacznę kręcić cięglem po próbie, to potrafią wychodzić cuda.

Jaka fiona ?? Bo u mnie sd super 3 m kręcąc korbką nie kołem te 12,5 obrotu robi niezła zawyżenia jak podaje tabela 

Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

ile kg na hektar siana bo strasznie gęsta?

Kołchoźniki z multicco u  was też koszą?

Właśnie wjechali na wioskę... 2 sieczkarnie i 8 zestawów 🙈  tyle milionów to przez cały rok przez wiochę nie przejedzie co przez jeden wieczór 🤭

Opublikowano
2 godziny temu, Miodek11500 napisał(a):

Chyba miekko tam masz. Pomimo tego, bardzo ładnie wygląda pole. Wydaje się pozbawione kamieni. Śliczne 😀

kamienie też są , kilka stron do tyłu zamieściłem jak sobie z nimi radzę 😉

Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał(a):

Kołchoźniki z multicco u  was też koszą?

Właśnie wjechali na wioskę... 2 sieczkarnie i 8 zestawów 🙈  tyle milionów to przez cały rok przez wiochę nie przejedzie co przez jeden wieczór 🤭

no gdzie oni jeszcze 😂 

Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał(a):

@k16mk, zainwestuj w wał na przedni tuz o ile posiadasz, zboże lubi dobry podsiąk.

wał jest ale w tym roku wygląda na to że STARY GRUBER i STARY AGREGAT przedsiewny zrobiły świetną robotę i bezsensu go zaczepiać .

IMG_20220914_110336.jpg

Opublikowano
23 minuty temu, radekz200 napisał(a):

no gdzie oni jeszcze 😂 

U nas od dwóch lat się rozgaszczają

Ojciec się przeżegnał jak mu powiedziałem, że jeden skład od 1 do 1.5 mln 🤭 

Piękny sprzęt 

Opublikowano
45 minut temu, k16mk napisał(a):

wał jest ale w tym roku wygląda na to że STARY GRUBER i STARY AGREGAT przedsiewny zrobiły świetną robotę i bezsensu go zaczepiać .

IMG_20220914_110336.jpg

Bezsensu to palić paliwo, ale przyznam rację że pole ładnie uprawione

Opublikowano
9 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Mam heroico, mtz 40g, kiełkowanie 90%. Producent zaleca obsadę 200-300 szt/m. To wychodzi 112 kg/ha przy 250 szt.. Siał ktoś w takiej obsadzie? 

To jak na heroico, to trafił Ci się niezły poślad. Nie u każdego sprawdza się "rzadki" siew

Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Może ma bzika że musi być ładnie 😂🤔

Opublikowano
12 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Znasz problem z doswiadczenia? 

Tak tylko nie z swojego na szczęście. Badziewna skrzynia przekładniowa, taki sam problem był w pierwszym wydaniu poznaniaka z lat 90 gdy zastosowali przekładnie bezstopniowa, w następnym wydaniu już ten problem rozwiązali. A co do agromaszu to 6 lat temu gdy szukałem następcy poznaniaka rozmawiałem z dwoma użytkownikami właśnie tych siewników. Jeden miał go dwa a długi trzy lata to klneli ile się dało na ustawienia. Ostatecznie dałem sobie spokój z tymi wynalazkami i kupiłem Demeter classic stopkowy używkę za połowę ceny która bym dał za tamtego a jakość siewu to przepaść. Jak Polski siewnik to Unia albo famarol, reszta niewarta swojej ceny. Żeby przez tyle lat produkcji nie potrafili rozwiązać problemu ze skrzynią to już trzeba naprawdę mocno chcieć.

Opublikowano
11 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Dzięki kolego i życzę udanych siewów , a teraz przerwa na kawkę 😀

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

A ja właśnie wróciłem z zakupów😎

IMG_20250922_105530.jpg

Odpowiednio 449 i 1130zł

To na bogato , ja troszkę biedniej samo cevino tylko w lepszej dawce😉

Opublikowano
5 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Jak Polski siewnik to Unia albo famarol

Potwierdzam pożyczalem od kolegi starego famarola do siewu traw to precyzja w wysiewie niczym horsch pomylił się Tylko o jeden kg według próby kręconej