Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Wczoraj carmelo posiane, niestety siewnik mnie oszukal przy probie kreconej i musialem na szybko jechac na sklad i dobrac co mają dostepne 50kg . Poszedl atletus na jednym przejezdzie( parametry lepsze od carmelo), kombajnista mnie zaj3bie jak mu powiem.

Co do siewnika- polska marka rocznik 2024. Przy probie kreconej korbą na 2ary (37obrotow) do pierszej rynny ( blizej przekladni) wlatuje 1900g do drugiej 1550-1600g. Nakrecilem sie jak glupi i nie osiagnelo zamierzonego po  2000g w obu rynnach.  Zgodnie z tabela wysiewu powinno byc ustawione na przekladni 28. Ja finalnie ustawilem na 32 ( wagi odpowiedniej nie uzyskalem). A wyszlo ze jednak ta orientacyjna wartosc 28 byla by ok, na 32 zabraklo towaru :/

Jak to goowno ustawiac zeby bylo ok? Krecic kolem na 1ar? Czy fabrycznie cos jest zj3bane?

IMG_20250921_115845.jpg

Źle wyregulowane dna w siewniku skoro z każdej rajki inaczej leci.

Druga opcja zjedzone przez myszy ząbki wysiewające 

Trzecia nie równe otwarcie otworów w skrzyni.

Czwarta połączenie wszystkich🤭

Opublikowano

@tytanowyJanusz Nie każdy jest przecież tej samej wiary. A Pismo święte, z tego co się orientuję mówi, że 7 dnia Bóg odpoczywał. W niedzielę natomiast w kościele słyszymy, że „zebraliśmy się tu pierwszego dnia tygodnia”. Więc z tego rachunku wynika, że 7 dzień tygodnia to sobota. Dlaczego w sobotę pracujemy skoro 7 dnia tygodnia Bóg odpoczywał? 

Każdy niech pracuje wtedy, kiedy mu odpowiada, i nikomu do tego moim zdaniem, by kogoś rozliczać z pracy w Niedzielę. Największe bogactwo w życiu osiągamy wtedy, kiedy przestajemy żyć rytmem, jakim żyją wszyscy. 

W żniwa można kosić w niedzielę, ale siać w niedzielę nie można😀 nie posiejesz to nie skosisz

Opublikowano

Zbieranie trawy, w szczególności na sianokiszonkę, jak to jest z reguły teraz, też nie jest priorytetem. Nie ma co rozmawiać na ten temat. W szczególności samodzielnie wybierając priorytety, i na ich podstawie świecić dzień święty lub nie. Absurd, bo albo trzymamy się zasad, albo nie. Każdy ma swoje życie, i swoją wiarę. I należy się temu bezwzględny szacunek. Więc jeżeli Ty w niedzielę odpoczywasz, a ktoś inny w niedzielę sieje, nikt nawzajem nie powinien sobie przeszkadzać. Ostatnio w podkaście słyszałem zdanie, które idealnie się wpasowuje w tą sytuację:  „I niech Ci się stanie, według wiary Twojej” 

Opublikowano
Godzinę temu, Janeczko napisał(a):

@daron64 niedzielna praca w gówno się obraca. Tak wiem masz robotę zmianowa o ch*jowych godzinach ale niedziela to niedziela daj sobie jeden dzień w miesiącu odpocząć 

Z rana pojechałem i tylko bruzdy przejechałem zarownalem i te parę kamieni wyciagnalem. Teraz jesteśmy z coraz na dożynkach. 

46 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Koszenie zboża, zbieranie trawy dla bydła to priorytet ale sianie zboża dzień w tą czy w tą nic nie zmieni 😉

A to już zależy od pogody.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, slavvek napisał(a):

Dokładnie, to sorry, ale za bardzo wjeżdża w moją prywatność. We wrześniu mam 8 i 9 l. Zaorać się dało, zasiać się da i dobrze jest. Natomiast szkoda że woda w sadzawce nie stoi.

16 sierpnia skosiłem potraw i w piątek kosiłem 5ha bo ładne 3 urosło i sianokiszonka będzie 

IMG_20250921_074209.jpg

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał(a):

A to już zależy od pogody.

No jasne że od pogody. Jak cały rok przysłowiowo chodziłem, czekałem na plon to i koszę w niedzielę. Gdy było bydło to i trawę zbieraliśmy w niedzielę bo trzeba zapewnić pokarm przecież. To są według mnie rzeczy ważne, rzeczy mniej ważne np sianie może poczekać dzień. 

Ale jak widać tutaj każdy inaczej pojmuje rzeczy ważne i mniej ważniejsze, o swoich przekonaniach, wierze już nie mówiąc. Tyle 

Opublikowano

Ile siejecie sztuk Tadeusa koniec września?

@Agrest jeszcze tylko w kwestii Twojego rzepaku ja też odradzam jakiekolwiek likwidacje. Byłem w identycznej sytuacji rok temu siejąc rzepak pierwszy raz w życiu (też excited). Siew koniec sierpnia w totalne bryły, gdzie było trochę piasku (z 15 procent zasiewów) powschodził była kapusta a reszta dopiero wychodziła pod koniec września po deszczu który spadł koło 13-15.

Patrzyłem teraz w zapiski jednoliścienne zacząłem robic 12 października a dwuliścienne 22 także mega pòźno. Generalnie widząc jak to się wszystko zaczęło miałem na ten rzepak wywalone, nie robiłem praktycznie nic. Azotu to nawet 80kg nie dostał.

Zarobiłem dość dobrze mając średnią 1,6t z 13,2ha (swój kombajn)

Ale do rzeczy jeżeli bym wiedział jaki potencjał ma ta roślina to bym walił N i jeździł z opryskiwaczem jak całe forum. Obsada była marna a krzaki porobiły się jak porzeczki. Ogólnie siałem w zaniedbane kawałki a u Ciebie pola w dobrej kulturze. Zrobisz co uważasz oczywiście ale chciałem się tylko podzielić moimi doświadczeniami.

Opublikowano
14 minut temu, k16mk napisał(a):

A u mnie w sobotę siewy rozpoczęte,  dziś się świętuje i odpoczywa , a w podniedziałek o 6 rano myślę startować z robotą 😀

20250920_182031.jpg

Chyba miekko tam masz. Pomimo tego, bardzo ładnie wygląda pole. Wydaje się pozbawione kamieni. Śliczne 😀

Opublikowano
3 minuty temu, forestrider18 napisał(a):

@Agrest jeszcze tylko w kwestii Twojego rzepaku ja też odradzam jakiekolwiek likwidacje. Byłem w identycznej sytuacji rok temu siejąc rzepak pierwszy raz w życiu (też excited). Siew koniec sierpnia w totalne bryły, gdzie było trochę piasku (z 15 procent zasiewów) powschodził była kapusta a reszta dopiero wychodziła pod koniec września po deszczu który spadł koło 13-15.

Patrzyłem teraz w zapiski jednoliścienne zacząłem robic 12 października a dwuliścienne 22 także mega pòźno. Generalnie widząc jak to się wszystko zaczęło miałem na ten rzepak wywalone, nie robiłem praktycznie nic. Azotu to nawet 80kg nie dostał.

Ale do rzeczy jeżeli bym wiedział jaki potencjał ma ta roślina to bym walił N i jeździł z opryskiwaczem jak całe forum. Obsada była marna a krzaki porobiły się jak porzeczki. Ogólnie siałem w zaniedbane kawałki a u Ciebie pola w dobrej kulturze. Zrobisz co uważasz oczywiście ale chciałem się tylko podzielić moimi doświadczeniami.

Tylko u mnie nawet 5% nie ma. Teraz to co wschodzi i w dużej mierze ognicho. Po grochu sieję jutro . Tak wygląda. 

20250920_080352_resized.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

u mnie atletus 57g mtn i 90 procent zk. ile sztuk siales na metr ? mi wychodzi 280 nie wiem czy nie za mało. ale sieje tylko pół ha na rozmnozenie

Tak jak carmelo 300szt. 

3 godziny temu, Miodek11500 napisał(a):

Tabela to wartości przybliżone, żebyś wiedział skąd startować wykonując próbę. Mtz się różni, będzie się różniła każda próba. Jeżeli masz jedną przekładnię, to nic nie zrobisz z tym że połowa sypie inaczej. Ale jeżeli oszukuje mocno na hektar, to ja bym zaczął od zmierzenia obwodu koła, i upewnił się, że trzeba kręcić tyle razy, ile kręcisz. Na poślizg koła też trzeba liczyć te 5 %, ale skoro za dużo wysiał, a przy próbie nie uwzględniałeś poślizgu, to po prostu źle zrobiona próba, albo straszne nakładki robisz

Znaczniki mam ustawione tip top. Liczylem tez siewnik- obwod kola i szerokosc robocza- wychodzi 18,5obr/ar wiec tak jak w instrukcji. Sieje jak chce, na wiosnę sialem lubiny i tez nie wyszlo tak jak przy probie kreconej, mialem swoj material wiec olalem. 

Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Nakładki, poprzeczniaki a poznaniak zawsze nie trzyma normye.

To nie poznaniak. Agromasz

2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ile kg/ha wyszło Ci tego Carmelo. Ja poniżej 200kg nie schodze 

Mnie pytasz?

Chcialem 200kg/ ha ale mialem w skrzyni 225kg zasypane i obsialem tym z 1ha (dzialka miala ok 1,2ha wg geoportalu i doplat) moze faktycznie ma wiecej(??)

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Jak to goowno ustawiac zeby bylo ok? Krecic kolem na 1ar?

A jak pojechałeś na pole, to nie ustawiałeś  czasem siewnika na cięgle, czyli pochylenie w przód czy w tył? 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Źle wyregulowane dna w siewniku skoro z każdej rajki inaczej leci.

Druga opcja zjedzone przez myszy ząbki wysiewające 

Trzecia nie równe otwarcie otworów w skrzyni.

Czwarta połączenie wszystkich🤭

Nic z tych rzeczy ,sprawdzane wszystko 2x. Moglem tez popelnic gafe-jak nie moglem uzyskac odpowiedniej wagi to obnizylem dna o 1oczko wg tego co w tab.  i tak juz zostalo. No ale na probie to powinno wyjsc. Tak jak pisalem, majac nauczke z wiosennych zasiewow lubinow nie chcialem za bardzo odchodzic od ustawien z tabeli i z 28(197kg/ha) ustawilem na 32( wg tabeli to powinno wysiac 260kg/ha) a mi na wadze wyszlo w jednej rynnie 1900g a na drugiej 1600g czyli w sumie 3500g/2ary I tak juz wychodzilo podczas 3kolejnych prob. 

11 minut temu, jajonasz napisał(a):

A jak pojechałeś na pole, to nie ustawiałeś  czasem siewnika na cięgle, czyli pochylenie w przód czy w tył? 

Siewnik bralem z rownego garazu, tam ustawialem ciegno zeby byl w pionie. Na polu lekko rozkrecilem -2;3 obroty ale caly czas byl w pionie. Jaki to ma wplyw?

Opublikowano

forestrider18 napisał:

mialem tak samo tyle że ja na jesieni odpuscilem a na wiosne dostał normalnie i 3 t przekroczył, 2 kola conajmniej zostało z hektara

Agrest napisał:

3 minuty temu, forestrider18 napisał(a):

Tylko u mnie nawet 5% nie ma. Teraz to co wschodzi i w dużej mierze ognicho. Po grochu sieję jutro . Tak wygląda. 

20250920_080352_resized.jpg

znaczy wzeszlo 5 % i więcej nie będzie ?to lipa będzie

Opublikowano
27 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Nic z tych rzeczy ,sprawdzane wszystko 2x. Moglem tez popelnic gafe-jak nie moglem uzyskac odpowiedniej wagi to obnizylem dna o 1oczko wg tego co w tab.  i tak juz zostalo. No ale na probie to powinno wyjsc. Tak jak pisalem, majac nauczke z wiosennych zasiewow lubinow nie chcialem za bardzo odchodzic od ustawien z tabeli i z 28(197kg/ha) ustawilem na 32( wg tabeli to powinno wysiac 260kg/ha) a mi na wadze wyszlo w jednej rynnie 1900g a na drugiej 1600g czyli w sumie 3500g/2ary I tak juz wychodzilo podczas 3kolejnych prob. 

Siewnik bralem z rownego garazu, tam ustawialem ciegno zeby byl w pionie. Na polu lekko rozkrecilem -2;3 obroty ale caly czas byl w pionie. Jaki to ma wplyw?

Ten Typ Tak Ma, widać w agromaszu dalej nie rozwiązali problemu z dokładnością wysiewu skoro masz rocznik 2024. 

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Jaki to ma wplyw?

Ja mam Fione i ona jest dosyć wrażliwa na takie przestawianie na polu, próbę zawsze robię w takim położeniu jak będę siał, bo jak zacznę kręcić cięglem po próbie, to potrafią wychodzić cuda.

• Like 1