Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał(a):

No właśnie o to chodzi, że to, wbrew temu co pokazał wilgotnościomierz, nie gnój. 

3przyczepy, bo wiesz - duży kombajn. On zrobił dwa kółka - długość x szerokość wychodzi, że skosil ok hektara + kawałek poprzeczniaka. Wyszły 2przyczepy (d46 + d47+ nadstawki 20cm, napierniczone w czub) + jednoosiówka taka mniejsza (3 x niecale2 x 0.7 też nawalona w czub i jeszcze troszkę zostało, z 500kg może dosypał jak ja wywalilem). 

To 15 ton z ha. jeszcze lepiej jak na YT.  :P

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Desperado napisał(a):

To 15 ton z ha. jeszcze lepiej jak na YT.  :P

Kurcze dziwne masz rachunki. Ale ok. Pobawmy się w precyzyjne pomiary na oko i na  przyczepy. 

4m x 2m x 0.7 x 2szt. Wychodzi ~11m³. To x wzięta z d*py gęstość niech będzie 70, daje ~7.8t. 

+

3m x 2m(żeby łatwiej liczyć) x 0.7 daje niecałe 3t

Razem mamy 10.8t z ~1ha + poprzeczniak z kawałka obok max ~30arow. Czyli 10.8t z 1.3ha to daje 8.3t/ha. Wszystko przy liczeniu na oko, to wiadomo, ze będzie sporo mniej. Wystarczy gęstość 65 i już będzie ~7.7t/ha. Wystarczy, że będzie nie 1.3ha, a 1.5ha i gęstość 68 i już będzie poniżej 7t/ha. To aż tak nierealna wartość przy tym zbożu? Pomijając bezsensowność takiego liczenia. 

IMG_20250617_151652007_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250816_110727941_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, daron64 napisał(a):

To aż tak nierealna wartość przy tym zbożu? Pomijając bezsensowność takiego liczenia. 

Wygląda podobnie jak moje które dało 8t/ha ;) Powiem więcej, z pomostu w kombajnie wyglądało na rzadkie a w zbiorniku aby szumiało ziarno ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Daron a skąd Ty w ogóle jesteś, że tak przepaduje i jeszcze mokre zboże?

Mógłbyś pamiętnik pisać tak wszystko ładnie z emocjami opisujesz 😜

NBR. No co mam Ci powiedzieć - zbrakło jednego dnia pogody żeby nie było o czym pisać. 

A tak jakoś mam. Czasami sam to czytam, co pisze i się w głowę pukam 🤷

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, daron64 napisał(a):

Kurcze dziwne masz rachunki. Ale ok. Pobawmy się w precyzyjne pomiary na oko i na  przyczepy. 

4m x 2m x 0.7 x 2szt. Wychodzi ~11m³. To x wzięta z d*py gęstość niech będzie 70, daje ~7.8t. 

+

3m x 2m(żeby łatwiej liczyć) x 0.7 daje niecałe 3t

Kolego, D-46 to jest skrzynia 4x2,5 to samo D47, do tego nakładki 20 cm. to nie wciskaj mi kitu że tam wejdzie tylko 7,8 t. 

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Kolego, D-46 to jest skrzynia 4x2,5 to samo D47, do tego nakładki 20 cm. to nie wciskaj mi kitu że tam wejdzie 7,8 t. 

Dziadek, problemy z czytaniem ?? 7.8t na dwóch takich przyczepach a nie na jednej ... Czyli 3,9t na jedną taką przyczepę, już realne ??

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Synek sam naucz się czytać, o tym pisałem że na dwóch takich przyczepach z nakładkami jest 10 ton  a nie tam 8

A skąd wiesz, że czubate a nie równo z burtami aby nasypane ?? Widziałeś ??

I od kiedy D47 ma szerokość 2,5m ?? 2,25 a nie 2,5 ...

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):

Kolego, D-46 to jest skrzynia 4x2,5 to samo D47, do tego nakładki 20 cm. to nie wciskaj mi kitu że tam wejdzie tylko 7,8 t. 

D46 chyba nie ma 2,5m szerokości. Coś koło 2,25 w środku. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

D46 chyba nie ma 2,5m szerokości. Coś koło 2,25 w środku. 

Czy D47 czy D50 czy D55 wszystkie mają około 2,25m, różnią się tylko długością skrzyni. D47 około 4m długości a D50/55 około 4,5m długości. Jakby paka miała 2,5m szerokości to bele można by wozić bez otwierania burt ...

Opublikowano (edytowane)

2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Coś koło 2,25 w środku. 

A tak, przyznaję rację, moja pomyłka ma jedna i druga 2,20, może i te 2,25.

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A skąd wiesz, że czubate a nie równo z burtami aby nasypane ?? Widziałeś ??

Nasypał ledwie na dno dla twojej informacji.   :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

Nasypał ledwie na dno dla twojej informacji.   :P

Może i tak było, nie wiem, nie widziałem. Na pewno nie przesadził że na takiej D47 było 8t jak niektórzy potrafią xD 

Opublikowano

Widzę, że na forum wystarczy byle zapałka, żeby wzniecić pożar 😅

Żeby zakończyć, powiem tak - dopóki stoi na polu, a nie leży w magazynie, to całe to liczenie i tak jest o kant d*py rozbić. Raz, że obliczenia są tak mocno szacunkowe, a dwa to dopóki nie leży suchy pod dachem, to nie ma żadnej wartości,  co za tym idzie - bez znaczenia, czy mam bezwartościowe 6 czy 8t/ha.

26 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wygląda podobnie jak moje które dało 8t/ha

Szczęśliwie zebrane 7t/ha biorę z pocalowaniem rączki, a i przy 6 bym nie marudził.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał(a):

8 nie, ale 5t jak pełna, to jak najbardziej.

No jak idealnie pełna to tak, na D50 z paka pół metra dłuższą z nadstawkami 18cm 4 zbiorniki z Bizona na styk wchodziły, czyli pszenżyta to okolice 6t będą.

Opublikowano

Na D-46a wchodzi 3 zbiorniki bez nadstawek.

No nie wiem. Sąsiad ma D47 to miał problem 3 porządne zbiorniki zmieścić. Takie pod szybkę mu zawsze kosiłem, bo jak czubate to nie wchodziło.

6 minut temu, daron64 napisał(a):

Szczęśliwie zebrane 7t/ha biorę z pocalowaniem rączki, a i przy 6 bym nie marudził.

Jeżeli całe pole jest takie jak na fotce to 7t/ha powinno pęknąć bez problemu.

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

Ja mówię o przyczepie nasypanej fol. 

To więcej rozgarniania łopatą niż to warte jak kosisz 0.5km od domu... 

Na swoje D55 z nadstawką 35cm teoretycznie mieszczę na obie 9 zbiorników, ale sypie po 4 bo nie chce mi się biegać z łopatami jak do domu jest 1km ;)

Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał(a):

Widzę, że na forum wystarczy byle zapałka, żeby wzniecić pożar 😅

Żeby zakończyć, powiem tak - dopóki stoi na polu, a nie leży w magazynie, to całe to liczenie i tak jest o kant d*py rozbić. Raz, że obliczenia są tak mocno szacunkowe, a dwa to dopóki nie leży suchy pod dachem, to nie ma żadnej wartości,  co za tym idzie - bez znaczenia, czy mam bezwartościowe 6 czy 8t/ha.

Ok, tyko nie pisz że z ha były dwie 4,5 tonowe, o nakładkach nie wspominam i jeszcze jakaś 3 tonowa, bo to wiadomo że tam dużo więcej albo gumowy hektar.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ten rok najlepszy od kąd pamiętam. Plon średni 7,6t/ha. I 22bele słomy o wadze 220kg. Nigdy tak nie miałem. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Desperado napisał(a):

Ok, tyko nie pisz że z ha były dwie 4,5 tonowe, o nakładkach nie wspominam i jeszcze jakaś 3 tonowa, bo to wiadomo że tam dużo więcej albo gumowy hektar.

Ale sam napisał że nie wie ile dokładnie skosil i ile dokładnie było na przyczepach ;) więc i wynik obliczeń wychodzi w przedziale 6-10t/ha ;)

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

U mnie ten rok najlepszy od nas pamiętam. Plon średni 7,6t/ha. I 22bele słomy o wadze 220kg. Nigdy tak nie miałem. 

U mnie ziarno trochę lepiej, ale słoma gorzej. Też okolo 20-22 bele z ha, ale 110-tki po pasówce, ogólnie sieczka straszna się z słomy robiła ...