Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

A u nas twardo 600 netto. A do portu od firmy, która kupowała, jest ze 150km..

Jutro jadę się kłócić o kasę. Pierwszy raz. Ehh. Wkurwił mnie koleś - nie tym, że nie zapłacił w terminie (już pomijam, że 30dni, gdzie co roku bylo 14), pewnie bym to olał, jakby mnie z kasą nie cisnęlo, ale tym, że mi przez telefon sklamal co do przelewu. 

W ogóle muszą bardzo cienko prząść, że tak nędznej faktury nie opłacili w terminie. Mało tego - w tamtym tygodniu wywiozłem w workach resztkę pszenżyta (całe 1200kg, na olx nikt nawet nie spytał o pszenżyto), to to samo - kwit na niecałe 8stow i termin platnosci 30dni. Mówiłem babce, że im się chyba firma nie podniesie jak przyjdzie opłacić tą fakturę..

Miałem podobnie z jedną fakturą za owoce. Kłamstwo za kłamstwem że przelew już wychodzi , już wyszedł, niemożliwe że nie doszedł.

Idiotyczne tłumaczenie wkurwiło mnie na tyle że zgłosiłem zawiadomienie o przestępstwie pomimo że nie lubię ludziom w drogę wchodzić.

Po miesiącu policja się wzięła za czynności sprawdzające i to na szczęście wystarczyło bo kasa się znalazła.

Niestety dla nich sprawy to nie kończy. Tylko że ja chciałem po dobroci i wystarczyło mi w pierwszej rozmowie powiedzieć - jest poślizg poczekaj kolejne 2, 3 czy 4 miesiące. Kłamstwo nie popłaca

Opublikowano

U mnie to dopiero parę tygodni. Tak jak mówisz - powiedziałby, że trzeba coś poczekac, to bym poczekał jeszcze chwilę, ale bym wiedział na czym stoję. Ja też mam jakieś zobowiązania, które muszę poregulowac i teraz ja muszę świecić oczyma przed kimś. Dla nich to tam ch*j nie pieniądz, ale dla mnie nieważne czy jest to kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt, czy kilkaset tys. Zaufanie buduje się długo, a psuje się właśnie przez takie akcje.

Zajadę jeszcze wieczorem do bankomatu, sprawdzę żeby nie było, że po prostu SMS nie przyszedł i jutro się przejdę do nich

Opublikowano

A nie możesz napisać przed sądowego wezwania do zapłaty? Tego nawet nie musi prawnik robić ale wiadomo, że daje większy postrach 🙂 Można to samemu napisać wzory są na internecie, wysyłasz pocztą za potwierdzeniem odbioru i od daty doręczenia przykładowo dajesz 7 dni na uregulowanie inaczej sprawa do sądu i komornik ściągnie oczywiście jak będzie z kogo 🤔

Zazwyczaj samo wezwanie wystarczy albo po prostu powiedz że napiszesz to też może zadziałać.

Opublikowano

W dużej firmie może przez przypadek ktoś pokwituje odbiór takiego poleconego, ale najczęściej dziś  takie wezwanie jest nieskuteczne z uwagi że nie ma odbiorcy w firmie a  awizo ginie🤷‍♂️

Opublikowano

Od osób prywatnych nie podpiszą liczą się z tym co tam może być. Zobaczymy jak długo ale mam odbiorcę z pompą i 3 dni kasa na koncie. Czasem jak go poganiam to mówi że w ciemno zapłaci z góry jak trzeba mi kasy ale nie korzystam z tego. Za każdym razem przyjeżdża tym samym składem ale mimo to zawsze mam możliwość po sąsiedzku zważyć i robię to bo jednak handlarz to handlarz sam byłem przedstawicielem handlowym to wiem ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Miałem podobnie z jedną fakturą za owoce. Kłamstwo za kłamstwem że przelew już wychodzi , już wyszedł, niemożliwe że nie doszedł.

Idiotyczne tłumaczenie wkurwiło mnie na tyle że zgłosiłem zawiadomienie o przestępstwie pomimo że nie lubię ludziom w drogę wchodzić.

Po miesiącu policja się wzięła za czynności sprawdzające i to na szczęście wystarczyło bo kasa się znalazła.

Niestety dla nich sprawy to nie kończy. Tylko że ja chciałem po dobroci i wystarczyło mi w pierwszej rozmowie powiedzieć - jest poślizg poczekaj kolejne 2, 3 czy 4 miesiące. Kłamstwo nie popłaca

Dokładnie lepiej powiedzieć jaka jest sytuacja a nie oszukiwać i wymyślać cuda. Też nie raz miałem taką sytuację ale ze sprzedażą bydła. Niektórzy myślą że frajera znaleźli 

Opublikowano

@k16mk na miejscu taka propozycja czy wywieść trzeba w Polskę? Ostatnio na porcie jak byłem czyli tamten tydzień to było 750 plus VAT 

a i tak i tak tu żadna tajemnica z Agroloku gość dzwonił , ciekawostka że sam z siebie chyba trochę szukają zboża.

Opublikowano
4 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Od osób prywatnych nie podpiszą liczą się z tym co tam może być. Zobaczymy jak długo ale mam odbiorcę z pompą i 3 dni kasa na koncie. Czasem jak go poganiam to mówi że w ciemno zapłaci z góry jak trzeba mi kasy ale nie korzystam z tego. Za każdym razem przyjeżdża tym samym składem ale mimo to zawsze mam możliwość po sąsiedzku zważyć i robię to bo jednak handlarz to handlarz sam byłem przedstawicielem handlowym to wiem ;)

Widać dobre walki sam robiłeś 🤣 z drugiej strony żonie wierzę ale i sprawdzam

Godzinę temu, KacperDemczuk napisał(a):

Mazowsze już ok 740-750 netto sprzedawać czy czekać 

Myślałem czekać jak zwykle do nowego roku ale czy to się utrzyma?

Łukasz?🤔

Opublikowano

Ciekawe jak Jarecki.

Za owies już wcześniej 750 brutto dawał

Pszenżyto 750, jęczmień 800brutto

Opublikowano

Zajechałem do firmy. Była tylko księgowa. Mniej więcej przebieg rozmowy (oczywiście ja tam na spokojnie mówiłem, kulturalnie itd, dialog w uproszczeniu)

- jak tam sytuacja z moją faktura?

- to trzeba z szefem 

- rozmawiałem z nim i pieniądze miały być do końca tygodnia.

- jak tak mówił, to tak będą.

- do końca ubiegłego tygodnia

- aaaaa...wie pan ja tylko robię przelewy, to szef decyduje bla bla bla

- ja rozumiem, ja nie mam przecież do pani pretensji, ale to szef w ogóle mówił, że ma być zrobiony przelew

- yyyyyyy

- czyli mnie po prostu okłamał

- NIE, to nie tak, nie okłamał, napewno chciał dobrze (powtórzone kilka razy), tylko nie wyszło (i tu k**wa uśmieszek głupi)

- cieszę się, że panią ta sytuacja bawi, ale mnie niespecjalnie

- NIE NIE nie bawi mnie, po prostu pewnie chciał przelać, ale my też czasami czekamy na pieniądze itd

- rozumiem, ale to trzeba ważyć słowa co się obiecuje

- wie pan, to trzeba z szefem

No i się pożegnałem i poszedłem. Dzwonię do szefa.

- jak sytuacja z moją faktura

- bede za pół godziny w biurze i zobacze czy poszło już

- nie poszło, bo byłem w biurze i pani ewidentnie nic nie wiedziała, że miała cokolwiek przelewać

- ja zaraz tam będę i wyjaśnie i się odezwe

Minelo półtorej godziny. Nikt się nie odezwal. 

Dużo nie sprzedaje, ale co roku jakieś zboże, przedtem, bydło, świnie, truskawki - nigdy nie miałem sytuacji, żeby ktoś zalegał z płatnością (to to tam ch*j) i do tego mnie zwyczajnie oklamywal - a sprzedawaliśmy do tej firmy płody gdzieś od początku lat 2000 😐

• Like 2
Opublikowano

I to jest ten czas by zacząć rozmowę w poważniejszym tonie.

Zapytaj czy odbierze przedsądowe wezwanie do zapłaty czy od razu zgłosić sprawę w stosownym urzędzie

Opublikowano (edytowane)

No jak płacił tyle czasu to i zapłaci.

Ale na przyszłość zmień firmę,wiadomo ktoś może niemieć pieniędzy ale niech po prostu powie prawdę żeby jeszcze chwilę poczekać i a nie takie traktowanie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
58 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Po jęczmień za 800 netto ma jutro klient podjechać po 12t.

Chyba gdyby ktoś zaproponował mi 800 netto to bym sprzedał wszystko.

Trochę dziwna sytuacja patrząc na notowania giełdowe.

Czy tak duża hodowla czy tak mało zboża?

U mnie dużo mniej zebrałem w tym roku , przy wyższym areale zasiewu a na przyszły rok zasiewy zbóż to 40% tegorocznych.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Chyba gdyby ktoś zaproponował mi 800 netto to bym sprzedał wszystko.

Ja też, ale na razie tylko na tyle klient jest chętny ;) Dzwonił już w połowie października, powiedziałem mu właśnie tą cenę, że jak pasuje to niech przyjeżdża, i w poniedziałek właśnie zadzwonił że by wziął 12t.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jęczmienia ogólnie każdy szuka. 

Plony liche  a areał na przyszły rok patrząc po okolicy drastycznie spadł. Żadna to wyrocznia bo gospodarstwa małe rozdrobnione i dziś moda na krzewy🤭, ale jakiś trend pokazuje

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Jęczmienia ogólnie każdy szuka. 

Szukać, szukają, ale najlepiej po 700 netto ... Ja mam tylko jary, to szału nie było, ale lepiej niż rok temu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Agrest napisał(a):

U mnie dużo mniej zebrałem w tym roku , przy wyższym areale zasiewu a na przyszły rok zasiewy zbóż to 40% tegorocznych.

Na co stawiasz w przyszłym sezonie? 

Edytowane przez lukasz20