Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, gregory81 napisał:

To zadałeś zagwostke🤭 jak co drugi sieje poznaniakiem. 🤭

Widać zacofanie u ciebie, nawet końskim siewnikiem można siać z nawigacja bo co to ma do rzeczy? 

Opublikowano
12 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jedyna różnica to mniej w portfelu ;) 

Dlatego żeby się przekonać chciałem przetestować. 

10 godzin temu, Strongman napisał:

Jak dawałeś intermag to ja po nim tez nie widzę różnicy.

Jeden intermag drugi dr green

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Widać zacofanie u ciebie, nawet końskim siewnikiem można siać z nawigacja bo co to ma do rzeczy? 

Tylko jak ktoś sieje jakimś starym rupieciem to napewno korzysta z cudów techniki. 

Opublikowano
11 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Będziesz może wykopywał roślinę za jakiś czas? Moglibysmy zobaczyć jak wygląda system korzeniowy, bo to tam chyba powinna być ta różnica zauważalna 

Skoro to nawóz donasienny to już na szpilkę powinna być zauważalna różnica. Jeździłem codziennie i ani krzty różnicy.

Badania robione w sierpniu, potas niski tylko wyszedł. Obornik w połowie sierpnia, sól na orkę bez polidapu.

Może na pustowinie bez gnoju coś ten smakołyk pokaże... 

Jedynie po grochu bez tego cuda jest widocznie lepsze niż reszta, ale to wiadomo. Azot pogania

Opublikowano

Też myślę, że już na szpilce powinna być zauważalna różnica. Ale nie w wyglądzie szpilki, tylko systemu korzeniowego, bo to od niego zależy dobry start i nawóz donasienny (oczywiście moim zdaniem) trzeba traktować jako “ukorzeniacz”, który w delikatnym, bo delikatnym stopniu, ale wspomaga rozwój rośliny w początkowym stadium. 
Na próżno wymagać spektakularnych efektów w zbiornika kombajnu, po preparacie który stanowi ok 0.3% kosztów uprawy 

Opublikowano

Kukurydza sypie nawet więcej niż 10t.

Październik na Podlasiu się otwiera dość optymistycznie. Posiane zostało w dramatyczne warunki. Takie też mamy wschody, dramatyczne i nierówne. Ale wschody to nie wszystko. Po rozkopaniu, widać że roślina niechętnie wychodzi na powierzchnię, ale nie czeka, i rozwija system korzeniowy. Wczoraj około 12 w nocy zaczął padać deszcz, do godziny 9 dnia dzisiejszego spadlo 15l. Ładny spokojny deszczyk, który miał czas się wchłonąć.

Jest pięknie, jak wszystkie młode wilki, również i ja lecę na rekord😀

Opublikowano
20 minut temu, Miodek11500 napisał:

Ale wschody to nie wszystko

Dokładnie. Tu masz na pierwszym zdjeciu jarą pszenicę z tego roku. Wschody fajne, potem po oprysku nie było mnie półtorej miesiąca w domu i zielsko odbiło i zagłuszyło większość - sprzedaje ją teraz po ludziach na worki - może uda się, żeby za kombajn się choć zwróciło, bo reszta nakładów wszystko strata. Takze od siewu, do zniw daleka droga i wschody nie są gwarancją niczego (choć wiadomo, że fajniej jakby były dobre).

Dla odmiany drugie zdjęcie to wschody pszenżyta z tamtego roku - na czarnych placach już nie dogoniło reszty zboża. 

IMG_20240510_174517737~2_copy_1632x918_1.jpg

IMG_20231003_094731824_HDR_copy_1305x734.jpg

Opublikowano

No niestety. Wspominaliśmy jakiś czas temu ten temat na forum. Praca na etacie lub sezonowe wyjazdy do pracy, bardzo wspomagają budżet rodzinny, ale nie da się połączyć obu rzeczy i gospodarstwo zawsze schodzi na drugi plan, bo nie ma stabilności i gwarancji, którą to, jeszcze w większym stopniu zaburza praca poza gospodarstwem.  Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka. 

Niepowodzenie w tym przypadku chyba nie spadło z nieba, a było spowodowane jak sam wspomniałeś Twoja nieobecnością. Dołożenie usługi w tym przypadku, (w postaci oprysku herbicydem) miało by ogromną wartość ekonomiczną

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, k16mk napisał:

a co ma do tego poznaniak , praktycznie każdy  ma jakiegoś srajfona to chyba jakoś go wykorzystuje szczególnie młodsi  a nie tylko yutuby ogląda !

No ma wiele 🤭👍 temat w pszenżycie to chodziło o siew. Nie prościej jest zrobić ścieżki ? A co to za aplikacja z której korzystasz?

Edytowane przez gregory81
Opublikowano
4 godziny temu, gregory81 napisał:

No ma wiele 🤭👍 temat w pszenżycie to chodziło o siew. Nie prościej jest zrobić ścieżki ? A co to za aplikacja z której korzystasz?

Aplikacja AGRIBUS-NAVI 👍

Opublikowano

Jedna i druga odmiana bardzo dobra. Z Liboriusa więcej na pewno słomy ale bardziej podatne na wyłożenie. Plon podobny przy średnim nawożeniu. Może przy bardzo wysokim nawożeniu i opadach Tadeu ma większy potencjał w płonie. Ale to naprawdę przy dużych dawkach i idealnym roku.

Opublikowano
11 godzin temu, Miodek11500 napisał:

I jak tego używasz? Patrzysz w aplikację, a ciągnikiem kierujesz w tym czasie, aby jechał po linii z aplikacji?

Dosłownie tak i biorąc pod uwagę że  właściwie darmowe to wzupełności wystarczy , po co przepłacać grube tysiące 😉

Screenshot_20240930_111438.jpg

Opublikowano

To sobie zaprawie ze 100 ziarników i posadźcie w jakiejś foremce przezroczystej i sobie porównacie korzenie i wzrost i kiełkowanie i wtedy będziecie wiedzieć czy to działa czy nie,żaden koszt a nie takie gdybanie 

Opublikowano

To prawda. Ja nie mogę zrobić takiego doświadczenia i podzielić się wynikami, bo większość w nie i tak nie uwierzy😀 

Słusznie mówisz. Żaden koszt. Zupełnie jak w zaprawieniu całego hektara pola tym nawozem. Pół procenta kosztów

Opublikowano
2 godziny temu, Miodek11500 napisał:

Rozumiem, a mógłbyś powiedzieć w czym to ma przewagę nad np ścieżkami?  Dlaczego wybrałeś aplikację, może tak zapytam?

Przy takiej dokładności pryskanie na samej aplikacji mija się z celem. Aplikacja bardziej do tegy by nie pominąć którejś ścieżki przy oprysku, a przy siewie zamknąć ścieżki przy odpowiednim przejeździe