Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejechane raz i do opadów deszczu nic nie będzie orane, do końca września może coś popada, urośnie jak u Ciebie.

Zapewne w poniedziałek zaczynasz siew?

5 minut temu, k16mk napisał:

Co wczoraj zaorane dzisiaj zbronowane 😅 wnuczek w szkole to trzeba samemu atakować , jak tam kończycie już orki czy dopiero w połowie?

20240905_095903.jpg

Opublikowano (edytowane)

Też pomalu robię orki póki wilgoć jest i da się orać. Może i przeschnie szybciej gleba, ale jak pojdzie deszcz to mozna będzie siać około 20, a nie dumać wtedy o orce i zaraz siać. Tak też nie dobrze. Poza tym czekam na ochłodzenie to ruszamy z wykopkami.

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Na piachu to w najgorszą suszę w miarę powschodzi. Co innego na czerwonej glinie.

W tym roku sprawdzę czy „krul” Tadeus jest taki dobry. Stanowisko, takie że żyto szkoda siać, ale na pszenicę trochę za słabe.

Opublikowano
41 minut temu, Strongman napisał:

Na 5 bedzie ale na 6 juz nie, na 4b juz będzie elegancki.

Na 6 siałem w tamtym roku i ładny był. Teraz żyto hybryda też. Ale tadzia było więcej jak żyta. 

Opublikowano

Owies był słaby, kiedyś tam dziadek zasiał łąkę to trawy nie bylo tylko sosna się rozsiala i jeżyny 🤭 zaoralem i ozime zboże ładnie się rodzi. Ale obornik swoje robi kuzyn po sąsiedzku zbiera 1/3 tego. 

Opublikowano

No. Ale z wapnem na piachu tak nie szaleje. Kredę daje granule 

Opublikowano

Kreda nie przewapnujesz. Na piachu pH 5-5,5 jest ok. I tak na żyto pszenżyto i kuku jest ok. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Janeczko napisał:

Wrzucałem zdjęcia swoje 4a to był komentarz że szkoda orać piach więc nie wiem jakie tutaj są 5 i 6 klasy.

Może i poeschodzi na piachu ale trzeba wilgoci do orki bo pług wyskakuje 

Ja mówię ze po prostu Tadeusz uschnie na 6 klasie w maju jak nie będzie opadów, na 5 się utrzyma ale rzadki będzie a na 4b to juz jest ok.

Do zimy i na wiosnę będzie ok na 6 klasie ale suszy nie wytrzyma w maju czerwcu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

Toż MY już posiali 

najpierw to pokaż obiecane pole po talerzówce 😉

u mnie dziś sąsiad wyciągnął wnioski i zaczął talerzować 2 raz .

20240904_140104.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, jacor73 napisał:

Zapewne w poniedziałek zaczynasz siew?

w poniedziałek myślę zapinać maszyny smarowanie tankowanie itp. 

trochę zbił mnie z tropu zapowiadany deszcz na środę jakby pokropiło toby się tak nie kurzyło.

Opublikowano
19 godzin temu, ZYLA napisał:

Też pomalu robię orki póki wilgoć jest i da się orać. Może i przeschnie szybciej gleba, ale jak pojdzie deszcz to mozna będzie siać około 20, a nie dumać wtedy o orce i zaraz siać. Tak też nie dobrze. Poza tym czekam na ochłodzenie to ruszamy z wykopkami.

👍😀