Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I nie ma zaliczek na ekoschematy, pieniądze poszły na nagrody w grupie azoty a nie na nasze azoty na wiosenne zasiewy xD

Mieli nie wypłacać tylko do dobrostanu ... A nie wypłacają wszystkich .

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

A to Ty nie wiesz że dopłaty w tym roku mniejsze czy jak?  Jak wejdą jeszcze te obowiązkowe ugory to ja w ogóle nie składam o żadne dopłaty 

1 godzinę temu, zenmaniek napisał:

Dlaczego ?

Opublikowano (edytowane)

Mi doradca mówił że jeszcze coś w lutym się składa czyli do lutego dopiero komplet papierów.

Czyli do lutego całości nie będzie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Gdyby nie te zryczałtowane ekoschematy dla działkowców to na 100% średnia na ha wyszła by mniejsza niż rok temu ... Ja przy roślinnej, coś tam powybieralem i wyjdzie praktycznie tyle samo co rok temu ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja przy roślinnej, coś tam powybieralem

Ja w sumie chyba tylko międzyplon ozimy (5ha), obornik (4ha) plan nawożenia bez wapnowania - do całości. To bez ekoschematow wychodzi mi do 30ha ~20tys.  

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Podobno jak ktoś dostawał 10tyś to teraz 6tyś.

Takie plotki kronzą,choć I inne ale to już o bydle.

Ja dostawałem 15ty. Zaliczki a teraz dostałem 10. Więc to prawda.

• Like 1
Opublikowano

Ja teraz kupił pontosa i ddf a wcześniej bakarą trio.

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Ja dostawałem 15ty. Zaliczki a teraz dostałem 10. Więc to prawda.

Czyli grupa azoty bardzo się w tym roku nie pożywi pieniadzami z dopłat.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Ja teraz kupił pontosa i ddf a wcześniej bakarą trio

Już za późno na zdjęcia,ale psieżyto się już rozkrzewia. Czy snajper poradzi w dużym zbożu czy bacare,a może jeszcze coś innego? Zawsze szedł tolurex i dff. Miałem nie pryskać,teraz już trochę późno,no ale chyba jednak trzeba cokolwiek dać 

Opublikowano (edytowane)

Ja siałem koło 10 października, u mnie małe a na opryskach jesiennych się nie znam zawsze na wiosnę pryskałem teraz próbuje rozmaitych aby wyciągnąć jakieś wnioski.Ogólnie ten pontos się różni ze można pryskać do późniejszych faz,przynajmniej jest tak w etykiecie a bakara to 3 liści nie chodzi oto ze ona przypali zboże jak później tylko chwasty zaczynają rosnąć od fazy zasiania zboża i oni deklarują ze do 3 liscia z chwastami sobie poradzi bo malutkie a potem jak zboże większe już sobie może nie poradzić.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Belaruss820 napisał:

Miałem nie pryskać,teraz już trochę późno,no ale chyba jednak trzeba cokolwiek dać 

Chlorotoluron jest do końca wegetacji jesiennej i do tego odrobina DDF, czyli taki Snajper jest okej

Edytowane przez tytanowyJanusz
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A jak jest z tym chlorotoluron to stara substancja z 20 lat ma ale, nie wiem niektóre odmiany chyba tej substancji nie tolerują mają jakby na nią uczulenie.

Kiedyś się spotkałem na stronie czy danko czy strzelce ze tam wymieniali ze po tym straszne fito w niektórych odmianach niektóre nawet to zabija.

Opublikowano (edytowane)

W Rotondo jako takiego fito nie zaobserwowałem(może jedynie jak zakładka), teraz bardziej na liboriusie mi zależy,ale aby miotłę zmiotło chociaż w 50% bo wiosna nie będę poprawial

Edytowane przez Belaruss820
Opublikowano
24 minuty temu, Strongman napisał:

A jak jest z tym chlorotoluron to stara substancja z 20 lat ma ale, nie wiem niektóre odmiany chyba tej substancji nie tolerują mają jakby na nią uczulenie.

Kiedyś się spotkałem na stronie czy danko czy strzelce ze tam wymieniali ze po tym straszne fito w niektórych odmianach niektóre nawet to zabija.

Ja dla pewności pytałem hodowcy odmiany o wrażliwość na chlorotoluron.