Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

próbowałeś?

9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Taka herbicydowa zupa to może tylko zaszkodzić temu królowi

próbowałeś?

8 godzin temu, Agrest napisał:

Mój Tadzik 2 dni po dokarmieniu 0,55l bacara trio.

Zaczyna mnie martwić bo bardzo szybko łapie przebarwienia. 

A niektórzy 0,6 i więcej dają ponoć🤔

20231001_123034.jpg

20231001_123034.jpg

ja dawałem 0,6l a doświadczalnie 1l ciekawe jak wyjdzie?

Opublikowano

Witam, można posiać pszenżyto po qq bezorkowo kukurydza pryskana maister power 

Producent niby zaleca orkę, ale jest napisane że środek rozkłada się w trakcie wegetacji i nie stwarza zagrożeń dla uprawy następczej 

gleba kwaśna przepuszczalna 4-6 klasa ,opady lekko poniżej normy za to podczas wykonywania zabiegu mocna susza i wątpię że podziałał doglebowo tym bardziej że chwasty wyrośnięte i ziemia zakryta

Opublikowano (edytowane)

Dziś wujka podrzucilem tam na skup, ktory od nas odbierał, bo chciał po handlarzach pojeździć. Pogadaliśmy z właścicielem skupu, to mówił że generalnie co roku coraz gorzej ze sprzedażą pszenżyta. Sam mówił, że już kilka lat temu zrezygnował całkowicie z uprawy na rzecz pszenicy. Na dzień dzisiejszy bierze tylko mniejsze ilości, bo samochód to zawsze gdzieś wciśnie, ale więcej nie kupuje. 

Pszenżyto 680netto, pszenica w zależności od parametrów - pod 900zl. Kumpel sprzedawał do innego firmy w tamtym tygodniu owies, to 840 chyba brutto, a pszenica mówił, że jak mu przejdzie parametry to ~950

Edytowane przez daron64
Opublikowano

No spora spora. Zobaczymy - w przyszłym roku może na lepszej działce koło domu dam pszenicę. A pszenżyto pomyśle - jak ten tadeus sobie poradzi dobrze na słabszej, na polowie której jest posiany teraz, to za rok pójdzie na drugą jej polowe 

Opublikowano
21 godzin temu, cotamjaktam napisał:

Witam, można posiać pszenżyto po qq bezorkowo kukurydza pryskana maister power 

Producent niby zaleca orkę, ale jest napisane że środek rozkłada się w trakcie wegetacji i nie stwarza zagrożeń dla uprawy następczej 

gleba kwaśna przepuszczalna 4-6 klasa ,opady lekko poniżej normy za to podczas wykonywania zabiegu mocna susza i wątpię że podziałał doglebowo tym bardziej że chwasty wyrośnięte i ziemia zakryta

Jeżeli jest tak jak piszesz to ja bym zaryzykował 

Opublikowano

Byłem kończyć zbierać kamienie, no i tak mieszane odczucia mam. Miejscami, gdzie lżejsza ziemia to jest ok. Gdzie ciężka to dalej łyso dość - i to pomimo kilku opadów i ciepła. Teraz ma być chłodno i deszczowo przez kilka dni. Zielsko tez różnie - miejscami zboże ładne - zielska zero, miejscami zboże słabe - zielska zero, miejscami zboże słabe - zielsko za***iste. Wstrzymam się jeszcze i po opadach popryskam.  A co sądzicie o tych placach - zostawić, obserwowac i najwyżej wiosna dowalic azotem, czy raczej już teraz przesiać? Oprócz tego co na zdjęciu, to jeszcze dwa takie place mam - zdjęcia robione pod słońce, bo ze słońcem to w ogóle nic tam nie widać. Zdjęcie ziarka wygrzebanego w jednym z tych pustych placów - wygląda, że walczy, tylko chyba zbyt twardo, ale chyba dam mu szansę.

IMG_20231003_112321914_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20231003_095650579_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20231003_101438766_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20231003_102226762_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20231003_094725827_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20231003_095048009_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20231003_111321087_HDR_copy_1148x1767.jpg

Opublikowano (edytowane)

To tak jak wjechałem na pole i ze słońcem patrzyłem, to za głowę się złapałem - dosłownie łyse place, zero jakiegokolwiek śladu żeby wschodziło. Pod słońce coś tam widać. Jak się wejdzie na ten plac te tak jak na zdjęciu - miejscami łyso kompletnie, miejscami coś próbuje wylazic. Ale w sumie racja - dopiero początek października, jeszcze miesiąc prawie czasu mam żeby zrobić poprawke w tych placach. 

A jeszcze oprysk mam zamówiony 

Toacana (tribenuron) - 20g

Expert (metrybuzyna, flufenacet) - 350g

Flash (diflufenikan) - 0.19l

To już mam zamówione - w zasadzie przyszło już - dzwoniłem do znajomego, mówiłem jakie chwasty i to wybrał.  Mniej więcej w takich dawkach wyjdzie. Coś dobrać? W tamtym roku zdaje się ctu + dff pryskalem

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Kombinacja którą masz przygotowaną na ten rok jest równie dobra i sprawdzona co ctu i dff.

Na tych placach daj czas zbożu, przyjdzie deszcz to zacznie coś się pojawiać. By nie psuć sobie humoru na te place gliny zawsze patrz pod słońce. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał:

Kombinacja którą masz przygotowaną na ten rok jest równie dobra i sprawdzona co ctu i dff.

Na tych placach daj czas zbożu, przyjdzie deszcz to zacznie coś się pojawiać. By nie psuć sobie humoru na te place gliny zawsze patrz pod słońce. 

Jakie dawki CTU + DFF dobrze się sprawdzają? Zastanawiam się nad tą mieszaniną. 

Opublikowano
4 godziny temu, misio3p napisał:

W tym roku będę tam jeszcze chyba tylko raz - przy oprysku, to może przeżyje ten widok 😅

4 godziny temu, raven18 napisał:

Jak tam same bryły, trzeba było je rozbić trochę, ja ta nie wiem jak ty siałeś i nie widziałeś tego 😁

Ty chyba brył na oczy nie widziales

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Dzis w nocy 10l wody z nieba. Kolejny opad czwartek i sobota. W piatek i poniedzialek dwa okienka na zabieg od zielska bo ma byc mniejszy wiatr i bez deszczu.

U nas w zasadzie pokazują tylko deszcz - w niedzielę i środę ma nie padać, a tak to codziennie deszcz. Już widzę jak zielsko ruszy 🤦

• Like 1
Opublikowano
Dnia 3.10.2023 o 12:23, daron64 napisał:

Byłem kończyć zbierać kamienie, no i tak mieszane odczucia mam. Miejscami, gdzie lżejsza ziemia to jest ok. Gdzie ciężka to dalej łyso dość - i to pomimo kilku opadów i ciepła. Teraz ma być chłodno i deszczowo przez kilka dni. Zielsko tez różnie - miejscami zboże ładne - zielska zero, miejscami zboże słabe - zielska zero, miejscami zboże słabe - zielsko za***iste. Wstrzymam się jeszcze i po opadach popryskam.  A co sądzicie o tych placach - zostawić, obserwowac i najwyżej wiosna dowalic azotem, czy raczej już teraz przesiać? Oprócz tego co na zdjęciu, to jeszcze dwa takie place mam - zdjęcia robione pod słońce, bo ze słońcem to w ogóle nic tam nie widać. Zdjęcie ziarka wygrzebanego w jednym z tych pustych placów - wygląda, że walczy, tylko chyba zbyt twardo, ale chyba dam mu szansę.

IMG_20231003_112321914_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20231003_095650579_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20231003_101438766_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20231003_102226762_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20231003_094725827_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20231003_095048009_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20231003_111321087_HDR_copy_1148x1767.jpg

Ja bym już robił chwast turaj, jeszcse zależy czym zamierzasz. 

Opublikowano
18 minut temu, Tomek90 napisał:

Ja bym już robił chwast turaj, jeszcse zależy czym zamierzasz. 

Pisałem wyżej 👇

23 godziny temu, daron64 napisał:

Toscana (tribenuron) - 20g

Expert (metrybuzyna, flufenacet) - 350g

Flash (diflufenikan) - 0.19l

Niestety dopiero wczoraj przyszła paczka, a miałem wyjazd, więc trzeba czekac 🤷