Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, radekz200 napisał:

tzn co z ciecha go zawiera?

Tzn co bo nie rozumieć takiego języka?

Opał- ctu

Hukkata - dff

2lctu i 0,2 dff to standardowa mieszanina

Opublikowano

No teraz jak odpowiedziałeś to załapałem że o tribenuron mu chodzi.

Czy ciech robi nie wiem. Jest  Tribe, Hełm Tribi, Granstar i kilkanaście innych

Opublikowano
15 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Pewnie chudsze ziarno od kolegów masz, stąd mniej kg/ha. ;)  

wziąłem z siewnika 10 ziaren   wcale nie te najgrubsze i na wagę , pełne zdziwienie  , od razu kalkulator i ufff wchodzi 250 sztuk , myślę że będzie dobrze 😀

Tadeus królem jest i basta !

20230919_132055.jpg

pppppp.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, raven18 napisał:

Mierzyć kalkulatorem a nie zaprawionym siać? 🙃

ale za to poświęconym 😉

a tak ogólnie to nie widzę różnicy w plonie między moim a pomalowanym na czerwono z nalepką😉

Opublikowano

29 minut temu, k16mk napisał:

nie widzę różnicy w plonie między moim a pomalowanym na czerwono z nalepką

Ale w sensie, że siales u siebie na takiej samej glebie z taką samą agrotechnika kawałek zaprawiane i kawelek niezapraeiane, potem dokładnie wykosiles i dokładnie przewazyles i na tej podstawie wysuwasz te wsnioski, prawda?

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

wziąłem z siewnika 10 ziaren   wcale nie te najgrubsze i na wagę , pełne zdziwienie  , od razu kalkulator i ufff wchodzi 250 sztuk , myślę że będzie dobrze 😀

Tadeus królem jest i basta !

20230919_132055.jpg

pppppp.jpg

Sam się pogrążasz. Ziarna nie zaprawiasz, monokultura, nawozu mało i chcesz nam wmówić plony po 8 i 9 ton?

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

ale za to poświęconym 😉

a tak ogólnie to nie widzę różnicy w plonie między moim a pomalowanym na czerwono z nalepką😉

Jeszcze powiedz że nie czyścisz przed siewem bo się ziarna żeńskie od męskich oddzielają... 

• Like 1
Opublikowano

Uczmy się. I bez grzybówek. U mnie na wsi jest taki jeden miglanc... 5-6T na oborniku, poplonach i płodozmianie. 100kg superfosfatu i 100kg saletry. Pryska tylko od chwasta. Ale ziarno to zaprawia.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Sam się pogrążasz. Ziarna nie zaprawiasz, monokultura, nawozu mało i chcesz nam wmówić plony po 8 i 9 ton?

pomyliłeś z kimś , Zawsze mówiłem że średnią mam koło 6 ton ! , oczywiście poza tym rokiem co średniej jeszcze nie podałem!

2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Jeszcze powiedz że nie czyścisz przed siewem bo się ziarna żeńskie od męskich oddzielają... 

coś słabo śledzisz forum przecież nieraz zamieszczałem jak młynkuję !

Ps. I to sam .

młynek.jpg

4 godziny temu, daron64 napisał:

Ale w sensie, że siales u siebie na takiej samej glebie z taką samą agrotechnika kawałek zaprawiane i kawelek niezapraeiane, potem dokładnie wykosiles i dokładnie przewazyles i na tej podstawie wysuwasz te wsnioski, prawda?

Na ogół jeszcze najnowsza odmiana z centrali na najlepszej ziemi! i tak naprawdę to tylko 2 razy to z centrali czerwone było zdecydowanie lepsze !

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Panowie sensacja dopłata do nawozu właśnie wpłynęła

cieszyć się czy nie , najpierw zabrali , z drugiej strony zawsze coś.

dostaliście już ?

Opublikowano
Przed chwilą, k16mk napisał:

cieszyć się czy nie ,

Narazie się ciesz...

Opublikowano
3 godziny temu, slavvek napisał:

Uczmy się. I bez grzybówek. U mnie na wsi jest taki jeden miglanc... 5-6T na oborniku, poplonach i płodozmianie. 100kg superfosfatu i 100kg saletry. Pryska tylko od chwasta. Ale ziarno to zaprawia.

Jak po dobrym przedplonie jak najbardziej realne, do tego obornik npk. 

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Dobry przedplon czytaj strączki albo raps a nie monokultura zbożowa 

5-6t na oborniku, poplonach i płodozmianie - jak zrozumiałeś ze tu monokultura zbożowa??? 

Opublikowano

Bez przesady, to normalny plon, daje co roku 30 ton obornika 150kg zazwyczaj saltrosan, bez npk, płodozmian zbożowy i normalnie 5t pszenica - pszenżyto, na 4-5 klasie.

Żadnych grzybówek, poplonów, przedplonów.