Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rotondo po jęczmieniu. Już wykłoszone, nawet fajne równe kłosy, przeciętnie po 14 pięterek.

20230526_181916.jpg

Opublikowano

Sławek piękne , ty to masz rękę do zboża 👏

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Rotondo po jęczmieniu. Już wykłoszone, nawet fajne równe kłosy, przeciętnie po 14 pięterek.

20230526_181916.jpg

Tadeusa już kiedyś miałeś? Wg mnie lepsza odmiana niż Rotondo, w co jeszcze 2 lata temu nie uwierzyłbym

Opublikowano

Miałem w ubiegłym roku. Tadeus 8t ale na 3a, rotondo 6,6 na 4,5 i kawałku 6 klasy, tyle że po łubinie

Opublikowano
22 minuty temu, krilan06 napisał:

Tadeusa już kiedyś miałeś? Wg mnie lepsza odmiana niż Rotondo, w co jeszcze 2 lata temu nie uwierzyłbym

Po lewej tadeus (sąsiada)siany przed 20 września po rapsie bezorkowo

Po prawo moje Mondeo siane po efa z grochu 16 października.

Nawożenie takie samo,pola miedza w miedzę 

IMG20230526101329.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, soltys48 napisał:

Po lewej tadeus (sąsiada)siany przed 20 września po rapsie bezorkowo

Po prawo moje Mondeo siane po efa z grochu 16 października.

Nawożenie takie samo,pola miedza w miedzę 

IMG20230526101329.jpg

Przemek , brawo Ty 👏, a po żniwach 👉💰

Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał:

U mnie wcześniej jak rozciąłem to miały po ~16. Teraz jak zaczynają wychodzić to tak 13-16, przeciętnie myślę, że też na większości to będzie 14, w lepszych miejscach 15. Czyli szału nie ma. Zwłaszcza, że miejscami jakieś rzadsze się zrobiło 🤔 Generalnie zboże teraz jak się klosi jest najbrzydsze. No i na tym słabszym kawałku niestety miałem rację - stokłosy jest od ch*ja i ciut ciut. Nie wiem co to z tym bedzie.

Do tego nie wiem jak u Was, ale u mnie przeszło chyba kolejne trzęsienie ziemi. Albo może na jakiej krawędzi płyty tektonicznej mam pola..

IMG_20230527_091646530_copy_1632x918.jpg

IMG_20230527_092251871_copy_918x1632.jpg

IMG_20230527_113215467_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230527_113247976_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230527_113443622_copy_1148x2040.jpg

Opublikowano

Probus pięknie wygląda ale górne 5 pięter to najczęściej poślad. No i kłos mega gruby opleciony kryjący w sobie wyjątkowo  małe ziarniaki.

Coś jak w powiedzenia chłop jak dąb, jaja jak...

Ale sypnąć może.

Znowu np taki Tadeus kłos też piękny, skrywa równie piękne ziarniaki.

Ogólnie kłos jeszcze nie świadczy o plonie.

Konkretne spękania.

W ubiegłym roku po 12 pięterek i plon 6,6t w rotondo. Ważna jeszcze liczba kłosów. Było baaardzo gęste pokrzewione.

Opublikowano

Koło domu jest obsada wydaje mi się niezła (pierwsze dwa zdjęcia) to liczę, że będzie ok. Na tej słabszej działce no dużo słabiej to wygląda. Tylko w najlżejszych miejscach jest troszkę słabiej, a reszta to jednak znacząca różnica. Na najcięższej glinie wręcz przepaść. Pomimo, że z wiosny wyglądało, że nie będzie tragedii. 

Spękania to dramat - tak się ciągnie na każdej ścieżce dziesiątki metrów. W lanie mniejsze oczywiście, ale też popękana ziemi. A lepiej raczej nie będzie 😐

Screenshot_20230527-130314-874.png

Opublikowano

Do minimum piątego czerwca nic nie będzie padać a i niektóre prognozy to przedłużają. To będzie fantastyczny rok. Kto nakupił nawozów po 5000 zł itd. to będzie katastrofa. Jak ja się zaczynam cieszyć że z kwalifikatu tylko żyto hybrydowe mam i praktycznie wszystko jest na oborniku i gnojowicy, tylko na ozime azot dałem ze sztucznych i na jedną łąkę PK.

• Like 1
Opublikowano

Tyle optymizmu że raczej bez wiatrów te słoneczne dni.

Opublikowano

Wieje pojęcie względne. W prognozach do 4m/s u mnie, więc wiatr nie będzie tak rosy z łanu wyganiał. Upałów na szczęście też nie widać

Opublikowano
9 minut temu, Młody1997 napisał:

Do minimum piątego czerwca nic nie będzie padać a i niektóre prognozy to przedłużają. To będzie fantastyczny rok. Kto nakupił nawozów po 5000 zł itd. to będzie katastrofa. Jak ja się zaczynam cieszyć że z kwalifikatu tylko żyto hybrydowe mam i praktycznie wszystko jest na oborniku i gnojowicy, tylko na ozime azot dałem ze sztucznych i na jedną łąkę PK.

Też mnie się zdaje że po żniwach będą białe flagi wywieszone 

Opublikowano

Ehh jakby tak mieć taką ziemię na całej gospodarce, to by można było zachód doganiać.

IMG_20230527_132241306_copy_918x1632.jpg

@warchest, wiem że jestem nudny, ale jak tam u Ciebie? Ta sama ścieżka, zdjęcie z dwóch stron

IMG_20230329_143327424_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230527_131803620_copy_1632x918.jpg

A tutaj przykład jak wygląda ekologia 😅

W tym miejscu mam taki klin i kończę ścieżka i zaczynam z drugiego brzegu pola i tutaj się schodzą. Twardo pryskalem i siałem nawozy w ścieżki, a nie popatrzyłem, że na łączeniu wychodzi..no ciut więcej niż 12m 🤦 jak robiłem poprawkę herbicydem, to dopiero tutaj przejechałem, trochę coś tak pokręciło zielsko. 

IMG_20230527_131911849_copy_1148x2040.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Młody1997 napisał:

Jak ja się zaczynam cieszyć że z kwalifikatu tylko żyto hybrydowe mam

A ja się cieszę że wszystko obsiane kwakifikatem dobrej jakości kupionym w rozsądnych pieniądzach patrząc na to za ile sprzedałem.