Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kurcze u mnie było siane 24 września i patrząc na tą pogote to chyba trochę za wcześnie. Cały listopad ma być ciepły, na dniach będę leciał z inazumą żeby mszyce zwalczyć. Mogły by już powoli przymrozki przychodzić haha 

Opublikowano

A skąd oni wiedzą jaki będzie listopad? Na najbliższe 2tyg to są w stanie przewidzieć ale dalej? U mnie niektórzy siali ok 10 września i co oni mają powiedzieć, pszenżyto siane 22 i 23 września wygląda dobrze, tak więc nie panikuję, a mszyce są groźniejsze dla jęczmienia 

Opublikowano

No to ja lepszy bo ostatnie siałem 17 Października(cała reszta udało się we Wrześniu). Założyłem 340szt i wyszło 220 kg/ha tadeusa c1. Musiałem czekać bo zapomniałem zgłosić tego pola na zazielenienie, jedyny plus, że udało się kupić pomiot tzw bobek i całą łódkę rozwaliłem na te pole 3,25ha. Pierwszy raz kupiłem jakikolwiek obornik mając sam opasy, drogo bo 3300 za auto 23 tony ale ciekawe czy będzie jakaś różnica, rozwoziłem go na poplon facelia, gryka. Zaraz po talerzówka i orka. Dawno nie było tak ciepłego października i chyba te późne siewy nie będą takie złe.

Opublikowano
7 godzin temu, EmilPlayP napisał:

No to ja lepszy bo ostatnie siałem 17 Października(cała reszta udało się we Wrześniu). Założyłem 340szt i wyszło 220 kg/ha tadeusa c1. Musiałem czekać bo zapomniałem zgłosić tego pola na zazielenienie, jedyny plus, że udało się kupić pomiot tzw bobek i całą łódkę rozwaliłem na te pole 3,25ha. Pierwszy raz kupiłem jakikolwiek obornik mając sam opasy, drogo bo 3300 za auto 23 tony ale ciekawe czy będzie jakaś różnica, rozwoziłem go na poplon facelia, gryka. Zaraz po talerzówka i orka. Dawno nie było tak ciepłego października i chyba te późne siewy nie będą takie złe.

No to kolego stanowisko bajeczne. Myślę że te 3 tysiące się zwrócą z nawiązką a i w ziemi coś zostanie 

Opublikowano (edytowane)

Jak masz dużo pieniążków to pewnie warto ale ja osobiście bym sobie darował, jeśli nie ma żadnych przebarwień i niedoborów to lepiej dać wiosną, dołożyć przy okazji coś na grzyba i tyle. Paliwo drogie także trzeba wszystko kalkulować :)

Edytowane przez EmilPlayP
Opublikowano

Mysle ze na odzywki a tym bardziej budżetowe to w tych czasach strata kasy bo ceny sa kosmiczne a korzysc niewielka. Z budzetowych to stosowałem kristalon zielony, plonvit zboze, dr green(tojuz droższe) ale teraz ceny poszybowaly chocby na kristalony i nic nie bede dokupywal jedynie resztki co zostaly wykorzystam i dokupie siarczan magnezu do grzybowek i tyle.

• Like 1
Opublikowano

Właśnie tak myślałem, ale tutaj ludzie z tego co widzę walą odżywki i magiczne plony więc myślałem o tym. Ale z drugiej strony dać siarczan magnezu i ewentualnie trochę mącznika do oprysku może da lepszy efekt. 

Opublikowano

Nie no siarczan magnezu to sam bede dawał i uwazam ze ma to sens. Mocznika tez troche mam to wykorzystam ale po tej cenie nie bede dokupywal choc uwazam ze lepiej mocznik jak taki plonvit zboze co w sobie ma glownie azot i to porównując do mocznika to sladowe ilości. 

Opublikowano
Dnia 24.10.2022 o 23:40, EmilPlayP napisał:

ja płaciłem 5 tysięcy za 29 ton pomiotu kurzego z dowozem podobno 19 kg azotu w tonie. Pod ozime dawka 4,5 -5 ton na hektar ciekawe czy coś podziała

Opublikowano

normalny rozrzutnik tandem 6 ton, adapter poziomy ładowałem tak około 1/3 rozrzutnika a na adapter obornik bydlęcy żeby tyłem nie leciało prędkość 13-14 na godzinę i tak mi wyszło rozrzucone że go prawie na polu nie widać gdzieniegdzie kupki małe się porobiły ale gruber przedsiewnie rozciągnął

Opublikowano

Rotondo, trzymał je herbicyd było bardzo sucho. Teraz ciepło i dostało wody i odrazu ruszyło

20221026_160724.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, cotamjaktam napisał:

normalny rozrzutnik tandem 6 ton, adapter poziomy ładowałem tak około 1/3 rozrzutnika a na adapter obornik bydlęcy żeby tyłem nie leciało prędkość 13-14 na godzinę i tak mi wyszło rozrzucone że go prawie na polu nie widać gdzieniegdzie kupki małe się porobiły ale gruber przedsiewnie rozciągnął

i ślad w ślad,zayebiście będzieto zboże po tym wyglądało