Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Mark252a napisał:

Jest sens siac pszenzyto bez npk pod korzeń? Stanowisko po faceli ziemniakach i ziolach.Bd coś z tego? Placic 5tys za tonę polifoski to chyba lekka przesada.

Jak masz takie stanowisko to spokojnie możesz bez npk, no chyba że zasobności słabe 

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Jak cię satysfakcjonuje plon 4-5t z ha to sij i się nie zastanawiaj. Ja w tym roku 0 npk pod oziminy. Jedynie kupię pod kukurydzę na wiosnę.

A to bez polifoski nie idzie wyciągnąć 8-9 t/ha przy sprzyjającym roku?

Opublikowano
11 minut temu, krilan06 napisał:

Jak masz takie stanowisko to spokojnie możesz bez npk, no chyba że zasobności słabe 

A to bez polifoski nie idzie wyciągnąć 8-9 t/ha przy sprzyjającym roku?

Pewnie że idzie. A 4klasie na 5 i 6 to już nie bardzo. Ja pod jęczmień jary daje a jak sieje pszenżyto po nim to już tylko azot.

Opublikowano

Ja pod Belcanto na jesieni dałem 150kg polifoski 6, odchwaszczanie na jesieni. Na wiosnę zaledwie 30kg azotu w czystym składniku, bez grzybówki... Zebrałem z 0,8ha czubaty rozrzutnik dwuosiowy + w big bagu 600kg. Gleba IVa/IVb, miejscami zaperzone jak to na nowej dzierżawie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Music napisał:

Ja pod Belcanto na jesieni dałem 150kg polifoski 6, odchwaszczanie na jesieni. Na wiosnę zaledwie 30kg azotu w czystym składniku, bez grzybówki... Zebrałem z 0,8ha czubaty rozrzutnik dwuosiowy + w big bagu 600kg. Gleba IVa/IVb, miejscami zaperzone jak to na nowej dzierżawie.

Bez wapna ?

Opublikowano

Odnośnie wapna, stosujecie może wapno  polcalc ? Niby ma się tak rozpuszczać i wnikać do gleby, a u mnie na polu prawie rok leży i granule jeszcze niektore cale,miejscamy  się wyorywuja nawet.

Opublikowano
1 minutę temu, Mark252a napisał:

Odnośnie wapna, stosujecie może wapno  polcalc ? Niby ma się tak rozpuszczać i wnikać do gleby, a u mnie na polu prawie rok leży i granule jeszcze niektore cale,miejscamy  się wyorywuja nawet.

Też tak kiedyś miałem z polcalc

Opublikowano
Mark252a napisał:

bo Polcalc się popsuł, poza tym ja już się nauczyłem że jeśli granula to tylko kreda, żadne wapna

Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał:

Widzę że teraz wapno ma zastąpić drogie NPK, jak będzie sprzyjający rok, podobnie jak łagodna zima zastąpi torf zamiast węgla, no to może może.

Się ludzie z biedy może jeszcze nauczą gospodarzyć. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Mark252a napisał:

Bo to taki sam kamień jak te z kupy tylko w kulki sklejony i droźszy w hvj.

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

Którą odmianę pszenżyta polecacie na późny siew po kukurydzy na ziarno?

Borowika siałem 5 listopada , @Agrestteż jakieś późno siał nie pamiętam czy to był probus

5 minut temu, memphis1205 napisał:

Czy jezeli sialem wapno granulowane 1wrzesnia to polifoske moge dac na ozimine dopiero 1pazdziernika czy moge wczesniej?

możesz wcześniej

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Borowika siałem 5 listopada , @Agrestteż jakieś późno siał nie pamiętam czy to był probus

Muszę opryskać 40 arów lucerny i w tym tygodniu opryskam glifosatem. I specjalnie poczekam z siewem na koniec października. Jak wypali to będę miał materiał siewny na przyszły rok po kukurydzy. Jak nie to przesieje jęczmieniem.

Opublikowano
6 godzin temu, akomskiukasz napisał:

Bez wapna ?

Nie było za bardzo czasu na wapno bo późno to pole wziąłem. Przez awarię ciągnika w tym roku będę wapnował pogłównie granulą, zastanawiam się tylko jakim. Po żniwach planuję sypkie. 

Sekret to stara odmiana, miałem ją dobre 5 lat temu. U mnie lepiej Fredro wychodziło jak Sekret, chociaż gdy go miałem to była susza więc też tak trudno obiektywnie ocenić

Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem raz ten mocniejszy glifosat 450sl szybko działający,bo ziele perz przed orko wyskoczył porostu zaraz za kombajnem s talerzowałem i nic wcześniej nie było widać a miałem orać i siać i pojechałem tam zaorać a tam perz wzeszedł i opryskałem tym mocnym i po 3 dniach zaorałem i jednak  spaliło.

Kiedyś glifosat był tani a co tam w perz siać nie będę i tak za testowałem. 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Zacząłem coś drapać pod te pszenżyto. Pokazują dziś pogoda, jutro pogoda, w nocy na środę.moze.cos popadać, środa pogoda, a potem cały czas przelotny deszcz i ochłodzenie. Zobaczymy ile zdążę posiać. Najgorzej z zaprawianiem zboża, chyba się że wszystkim nie wyrobie. 

A uprawia się tak. Jeden przejazd kultywator/packer + brony 20. Pierwsze zdjęcie najlżejszy kawałek jaki mam, drugie zdjęcie taka średnia glina u mnie, a ostatnie, to co jeszcze potrafi zostać po takim przejeździe.

IMG_20220912_110953_copy_2000x900.jpg

IMG_20220912_114748_copy_1632x734.jpg

IMG_20220912_115341_copy_2000x900.jpg