Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

potwierdzam ozime zawsze do siewu zostawiam na większej przyczepie wjeżdżam na baliki i leci od razu do młynka jedna osoba do pomocy odchodzi lżej i ile szybciej bo bez zbędnych przerw

4 godziny temu, BartekMachnio napisał:

Ja się bawiłem podobnie ale mam trochę wyższa przyczepę więc podłożyłem pod koła krokwy i nie trzeba było dźwigać:)

😉

Opublikowano
6 godzin temu, majster545 napisał:

Jakie fungicydy rozważasz? 

A jeszcze nic nie planowałem. Fungi rac,ej kupuje to, co znajomy sprzedawca poleci. Najczęściej lazimy po polu i dobiera wedle potrzeb, czy wedle tego co u innych widzi, że najmocniej atakuje.

Opublikowano

ktoś napisał że zboża  już nie rwią jak przed świętami a ja znowu mówię i pokazuję przykład że zboża potrzebują każdą ilość  nie dajcie się zmanipulować skupiką !!!! w poniedziałek zamówione auto a dzisiaj już jedzie z resztkami do portu!!!

ost.jpg

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, k16mk napisał:

ktoś napisał że zboża  już nie rwią jak przed świętami a ja znowu mówię i pokazuję przykład że zboża potrzebują każdą ilość  nie dajcie się zmanipulować skupiką !!!! w poniedziałek zamówione auto a dzisiaj już jedzie z resztkami do portu!!!

ost.jpg

xD

Opublikowano

A to już myślałeś że sam będziesz wiózł?

Cenę zdradzisz? Oczywiście po odliczeniu transportu

Opublikowano
1 godzinę temu, k16mk napisał:

ktoś napisał że zboża  już nie rwią jak przed świętami a ja znowu mówię i pokazuję przykład że zboża potrzebują każdą ilość  nie dajcie się zmanipulować skupikom!!!! w poniedziałek zamówione auto a dzisiaj już jedzie z resztkami do portu!!!

ost.jpg

Pewnie, też bym pierwsze jechał do klienta co nie sprawdza wagi samochodu przed i po załadunku🤭🤭🤭

Z Jarkiem Bażydło do siebie pasujecie. Nikt nie da rady was docenić tak bardzo, jak sami siebie doceniacie na tym forum ;)

Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał:

A to już myślałeś że sam będziesz wiózł?

Cenę zdradzisz? Oczywiście po odliczeniu transportu

niby cena stała ale w transporcie małe różnice średnio wychodzi 115 116 zł ja trochę za mały jestem i ceny mi nie dają dobrej , a u ciebie ile  ?

Opublikowano

Ja już sprzedałem po 1207 brutto.

Lokalny obecnie ponoć 1000brutto

Opublikowano
18 godzin temu, misio3p napisał:

Pewnie, też bym pierwsze jechał do klienta co nie sprawdza wagi samochodu przed i po załadunku🤭🤭🤭

Z Jarkiem Bażydło do siebie pasujecie. Nikt nie da rady was docenić tak bardzo, jak sami siebie doceniacie na tym forum ;)

Ocho , czyżby skupik się odezwał ,żal dupkę ściska że TERA CHŁOPY BEZ SZKOŁY tak samo roztropne jak ty !!!

a samochód się rozładował wychodzi że w takim silosie po cemencie jest po 12430 kg  mnie się zgadza, czyli nie wszyscy kierowcy to oszuści , nie mierz ludzi swoją miarką !

9 minut temu, Agrest napisał:

Ja już sprzedałem po 1207 brutto.

Lokalny obecnie ponoć 1000brutto

ja też właśnie ostatniego sprzedałem , u mnie z tą ceną to ciekawa sprawa bo jak sprzedawałem w sumie przez 2 miesiące to cały czas obowiązywała jedna cena nigdy tak nie miałem.

Opublikowano

Bo jak na dwa miesiące wstecz to bardzo tanio sprzedawałeś. Początkiem grudnia i 1200 netto na gospodarstwie można było wziąć. Ja zbyt długo zwlekałem i po 1130 netto podpisałem około 15 grudnia. 

Opublikowano

Panowie planowałem wiosna   na pszenzyto I żyto takie nawozenie: 100kg siarczanu magnezu 100kg ultra 8, 200kg saletry i potem 200kg saletrzaku, przy obecnych cenach nawozów mimo że kupowałem jeszcze w normalnej cenie zastanawiam sie czy by saletry nie obciąć do 150kg/ha, zaznaczam że zboża siane były wcześnie Koło 15 wrzesnia i wyglądają bardzo dobrze, są mocno rozkrzewione  ziemię słabe od czwartej do szóstej klasy z przewaga piątek, jak myślicie dobry pomysł? Nie wpłynie na zniżkę plonu?

Opublikowano

stopił się śnieg i mała inspekcja na polu , pierwsze 2 zdjęcia pszenżyto Corado siane w ilości 60 kg/h na razie jakoś słabo rośnie cieńkie takie czyżby przereklamowane a miałem na niego ochotę na przyszły rok , natomiast 3i 4 zdjęcie pszenżyto Tadeus siane 80 kg/h i tu jak w zeszłym roku dla mnie rewelacja , grube pędy ,szerokie liście ,ciemno zielone i widać że chce rosnąć !

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

macie te odmiany jakieś spostrzeżenia ?

Opublikowano

Tomka oscista prędzej. Tolurex lub coś podobnego zastosuj i czysto będzie. 

Na przyszłość zadbać o ph i dobre zmianowanie. 

Kizeryt i sól potasową kiedy można bezpiecznie zastosować w pszenzycie ?

Opublikowano

To będzie raczej stokłosa. Olbrzymia presja jest ostatnio. U mnie już  a każdym polu występuje. Walczę tylko mechanicznie poprzez płytką uprawkę pożniwną.

Nawozy - początkiem tygodnia jeden siał kizeryt.

Ja dziś na 20ha fozsiałdm superfosfat. Zimy nie widać i szans na dobry wjazd w pole też nie, więc zrobiłem. Jeszcze we wtorek ma być zmarznięte.

A sól podałem w grudniu bo miałem podpięty rozsiewacz bo w porzeczkach sypałem

Opublikowano

W połowie lutego może rozsieje jak będzie pogoda. Zobaczymy co to będzie.