Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Leszy, czym robisz/ robiłeś grzybowke?

Jakieś Ambrossio czyli tebukonazol. 

@krilan06 zboża trochę po macoszemu się u nas traktowało.  Głównie jako przerywnik monokultury kukurydzy i do przesiania łąki. Ziarna sprawie nie sprzedawaliśmy również, więc nie ważone. Jak rodzice w ogóle nie stosowali grzybówki, to jak słomę krowom słałem to czasem mnie dusiło i alergii dostawałam. Jeden przejazd fungicydem i mam z tym spokój. Jedynie jak się jakąś kupi od mniejszych gospodarzy, ale też coraz mniej takich co nic nie stosują na grzyby.  

Opublikowano (edytowane)

Od wczoraj 17stej siąpi cały czas nakapało 28l. W maju  około 95l takich deszczy to z 30 (40) lat w maju nie było.

Lada moment kłoś będzie wychodził. Na kłos trzeba  szykować metkonazol i tebu.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Co polecacie na T2 w pszenżycie ? Na tą chwilę rozważam:

1. 0,8 priaxor + 125 g tebu (tebu szło na T1 w artemisie 2 l/ha 200 g/ha i pytanie czy mogę na T2 też dać tebu ?)

2. 0,6l Tazera (150 g/ha azoksy) + 200 g/ha tebu (tebu szło na T1 w artemisie 2 l/ha 200 g/ha i pytanie czy mogę na T2 też dać tebu ?)

3. 0,5l Tazera (125 g/ha azoksy) + 125 g/ha protiokonazol

Na tą chwilę do T1 na skracanie poszło 0,3 Moddusa i 1l CCC i nie wiem czy dawać coś jeszcze na skrócenie ? Poszło około 130 N ( 250 Saletrzaku na N1 i 170 Saletry na N2) Myślałem nad 0,3 Medaxa dać jeszcze szczególnie na Avokado bo rośnie dość wysokie. Poniżej foto:

Avokado:

Probus:

Opublikowano

Panowie mam mieszankę pszenżyta z małą ilością żyta hybrydowego,chciałem zrobić tam regulację etefonem- pszenżyto w fazie liścia flagowego natomiast żyto wyrzuca już kłos. Dawką 0.4L nie zaszkodzę tej hybrydzie? 

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiukov napisał:

Co polecacie na T2 w pszenżycie ? Na tą chwilę rozważam:

1. 0,8 priaxor + 125 g tebu (tebu szło na T1 w artemisie 2 l/ha 200 g/ha i pytanie czy mogę na T2 też dać tebu ?)

2. 0,6l Tazera (150 g/ha azoksy) + 200 g/ha tebu (tebu szło na T1 w artemisie 2 l/ha 200 g/ha i pytanie czy mogę na T2 też dać tebu ?)

3. 0,5l Tazera (125 g/ha azoksy) + 125 g/ha protiokonazol

Na tą chwilę do T1 na skracanie poszło 0,3 Moddusa i 1l CCC i nie wiem czy dawać coś jeszcze na skrócenie ? Poszło około 130 N ( 250 Saletrzaku na N1 i 170 Saletry na N2) Myślałem nad 0,3 Medaxa dać jeszcze szczególnie na Avokado bo rośnie dość wysokie. Poniżej foto:

Avokado:

Probus:

3 opcja jest najlepsza ale i najdroższa 

Opublikowano

Panowie kto skracał pszenżyto Etefonem ? Na pierwsze kolanko dałem 0,3 Moddusa i 1 l CCC i boję sie że nie ustoi, liść flagowy już wychodzi w jednym miejscu wychodzi w drugim wyszedł i nie wiem sam co mam zrobić. Doradźcie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

Panowie kto skracał pszenżyto Etefonem ? Na pierwsze kolanko dałem 0,3 Moddusa i 1 l CCC i boję sie że nie ustoi, liść flagowy już wychodzi w jednym miejscu wychodzi w drugim wyszedł i nie wiem sam co mam zrobić. Doradźcie 

Parę lat temu jechałem etefonem tylko nie pamiętam jaką dawką. Ale to co w etykiecie może być za dużo bo np dla żyta podają 1,0l, a przedstawiciel powiedział że dać 0,5-0,7l

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

Parę lat temu jechałem etefonem tylko nie pamiętam jaką dawką. Ale to co w etykiecie może być za dużo bo np dla żyta podają 1,0l, a przedstawiciel powiedział że dać 0,5-0,7l

W jakiej fazie jechałeś ? Liść flagowy już był czy wychodził dopiero ? Ładnie skróciło ?

Opublikowano
9 godzin temu, Krzysiukov napisał:

Śmiało możesz pryskać. Ja w ubiegłym roku skracalem żyto hybrydę jak już pokazywały się wąsy. 

Opublikowano

Tydzień temu a dokładnie 13 pryskałem teścia 2 ha Cerone 480 sl dawka 1l/ha na razie żadnych efektów nie pożądanych nie widać, ładnie stanęło cześć to   hybryda Tur reszta populacyjne ale tylko część opryskana zobaczę ile będzie niższe niż te nie opryskane. 

Opublikowano
3 godziny temu, marb80 napisał:

Tydzień temu a dokładnie 13 pryskałem teścia 2 ha Cerone 480 sl dawka 1l/ha na razie żadnych efektów nie pożądanych nie widać, ładnie stanęło cześć to   hybryda Tur reszta populacyjne ale tylko część opryskana zobaczę ile będzie niższe niż te nie opryskane. 

obserwuj i daj znać podobno już więcej ma nie rosnąć ale kłos normalnie wyjdzie , 

Opublikowano
17 minut temu, Pawel6101 napisał:

Panowie jak rozwiązać sprawe t2 pszenzyto odmiana orinoko w poprzednim tyg t1 pon - wt Prochloraz+ fenpropidyna kiedy wjezdzac z t2? Priaxor 1l + tebu

Też 10.05 robiłem dopiero t1, t2 planuję po wykłoszeniu, przed kwitnieniem, jak uda się wstrzelić, w jakieś okienko pogodowe.