Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, marcin1606 napisał:

Mam pytanie w Borowiku pojawił się mączniak borowik w tym roku pogłupiał jest jak w tamtym roku maju co będzie  lepsze duet star czy co innego ?, do duetu można dołożyć polochraz ?

Ja jadę Borowika mocno miejscami zaatakowanego, gęsty wyrośnięty, Tango Star 1l. i Andreos 0,8 lub 1l +  Kendo 50wg minimum 0,1l.

Mączniak to paskudztwo. Tylko temperatur nie ma i poczekam... przymrozki zapowiadają.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

ja mam saletrosanu i chcę dać po 200 kg na 1 dawkę dałem saletrę też 200 na hektar tylko szału z tym pszenzytem nie ma i nie wiem

na chwasty mam torulex 2 l i na t1 mondatak 0.5 l plus duet star 0.8 l może być ?

a mogę do oprysku na chwasty dodać mocznika 10 plus siarczan magnezu też 10kg / h

Opublikowano

28.02 poszło 250kg saletrosanu26 na pszenżyto, kiedy dać drugą dawke ile i czego.Mysle o moczniku 100 kg w przyszłym tygodniu, może tak być.Co polecacie na T1nigdy nie pryskałem od grzyba w tym roku zasiałem kwalifikatem i chcę zadbać o plantacje.

Opublikowano
krilan06 napisał:

Do oprysku na chwasty bym nic nie dawał, to już lepiej do fungicydów. Na I dawkę trzeba było dać saletrosan a na II saletrę 

wiem już za późno ;/

Opublikowano
1 godzinę temu, Laope napisał:

28.02 poszło 250kg saletrosanu26 na pszenżyto, kiedy dać drugą dawke ile i czego.Mysle o moczniku 100 kg w przyszłym tygodniu, może tak być.Co polecacie na T1nigdy nie pryskałem od grzyba w tym roku zasiałem kwalifikatem i chcę zadbać o plantacje.

U mnie poszła Saletra ok 5 marca i myślę, że za 2 tygodnie od tej daty rzucę  drugi raz i będziemy obserwować, co dalej

Opublikowano

Wy tu Panowie o drugiej dawce ja 2, 5tyg temu z pierwszą poleciałem rsm 32 i dopiero widać że się krzewi porządnie a druga dawka koło kolanka planuje przenice troszkę szybciej ale dużej rozbieżności nie będzie teraz to dopiero cieplawo się robi więc ruszy wszystko wczoraj od chwasta pryskałem bo pogoda była ostatnią działkę o na jesieni nie dało rady 

Opublikowano
20 minut temu, Cinex napisał:

warto zwalczać bratka polnego ? tylko z tego co widzę on mi rośnie napolu i nie wiem czy jest sens

Zwalczaj bo potrafi na wysokość zboża urosnąć. Jak będziesz pryskać to zostaw kontrole i sam się przekonasz?

Opublikowano
2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

Jaki odstęp czasowy pasuje zrobić między zaletą saletrą a okrzykiem na chwasty? Saleta siana w sobotę no i pasuje mi do końca spryskać bo potem mogę dopiero po świętach.

Jak lubisz można krzyczeć podczas siania saletry😎

Na chwasty możesz pryskać bezpośrednio po 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cinex napisał:

warto zwalczać bratka polnego ? tylko z tego co widzę on mi rośnie napolu i nie wiem czy jest sens

A widzisz mały niepozorny a wymiecie Ci cały azot.

Obowiązkowo zwalczać.

Opublikowano

Pięknie wygląda, ja mogę codziennie patrzeć na takie wyrzędowane zboże. 

Opublikowano

piękne. Nawet po poznaniaku . . i dla czego od razu 20% ma być mniej 😏