Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
AgroSzymi99 napisał:

Siał ktoś z was Awokado babeczka w centrali bardzo poleca ja osobiście byłem nastawiony na na borowika.Mozaiki od 4-6 klasy pH 5.5-6

No w moich warunkach IVB-V-miejscami VI daje rady. Dużo słomy. Ziarna też dużo i grube bardzo. W tym roku przez susze szału nie było ale 4tony bite sypalo napewno. W zeszłym roku pod 5 t się zblizylo. Ktoś pisał że skłonne na wylegania- w zeszłym roku skracalem bodajże 0.5kg Medaxu, w tym wogole bo susza. Porównując z Fredro to Avokado sypie lepiej. Odmiana dość zdrowa, w zeszłym roku Duett Star i tebu podałem i bardzo długo zielono było na polu, w tym tylko duet bo przy suszy nie ryzykowakem ale też dużej presji patogenow nie było. Ziarno nie porasta. Jedyne co to nie zbyt lubi twarde podłoże.

Opublikowano
5 godzin temu, robert55555 napisał:

Na gleby piaszczyste, klasa 5 i 6 zdarza się i 4b. Mam do wyboru takie odmiany: Borwo, Preludio, Rotondo i Twingo. Są to odmiany krótkosłome. Pytanie które wybrać? Jak każdemu i mnie zależy na bardzo dobrym plonie.

Miałem Preludio, Rotondo, i Twingo - wg mnie są to odmiany na lepsze gleby

Opublikowano

jaki realny  plon przy normalnych warunkach można uzyskać na polu IV klasa,k.agronomiczna średnia,lekka glina ph 4,5 , zasobności pkmg niska,średnia, pytam bo nie wiem na ile ustalić nawożenie , ma ktoś jakieś doświadczenia w pszenżycie przy takim ph i jak nawoził i jaki plon osiągnął???

Opublikowano

A tam żyto, siałem pszenżyto przy ph w okolicach 4.5. Spokojnie można osiągnąć 4 tony przy około 115N, raz fungi, jakies odżywianie najprostsze siarczan, mocznik, mikro, bez skracania oczywiście. Odmiana borowik. Ziemia w przewadze V klasa (jak większość u mnie z resztą)

Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał:

Przy takim PH chyba lepiej zyto siac

Panowie jakie wapno granulowane dac pod pszenzyto i w jakiej dawce pH 5-5,5 planowalem wysiac pogownie tylko w jakim terminie najlepiej

Kto ma blisko siebie kopalnie wapna to jest super sprawa tanie wapno ale jak nie ma to dostawa drogo wychodzi  stosunku do wapna . ale nie o tym co roku dać po 200 kg kredy granulowanej bo najprościej jest rosiać przy tym ph 5,5 będą dobre efekty .

Bo jak jest ph 4 -lub 4,5 to dać raz ale skutecznie podniesie ph wapno budowlane 500 kg na 1 ha są efekty od razu a nie czekać kilka lat .

Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał:

Przy takim PH chyba lepiej zyto siac

Panowie jakie wapno granulowane dac pod pszenzyto i w jakiej dawce pH 5-5,5 planowalem wysiac pogownie tylko w jakim terminie najlepiej

Najlepsza będzie kreda typu wapniak kornicki ewentualnie polcalc

Opublikowano
Dnia 23.08.2019 o 08:35, Ursus932 napisał:

Już było pytane kilka razy , sam też jestem zainteresowany i nikt chyba nie miał oprócz @soltys48 ale musiał dużo nakosić bo nie chce się przyznać ile 😏 

Pisałem już ,ze niema porównania  wiec po co mam wymyślać

Dnia 23.08.2019 o 14:38, robert55555 napisał:

Na gleby piaszczyste, klasa 5 i 6 zdarza się i 4b. Mam do wyboru takie odmiany: Borwo, Preludio, Rotondo i Twingo. Są to odmiany krótkosłome. Pytanie które wybrać? Jak każdemu i mnie zależy na bardzo dobrym plonie.

Powtarzam po raz wtóry na słabą ziemię "niskie"wg mnie powinny odpaść a jeżeli już potrzebujesz z małą ilością słomy stawiałbym na borwo

Opublikowano

Już było pytane kilka razy , sam też jestem zainteresowany i nikt chyba nie miał oprócz @soltys48 ale musiał dużo nakosić bo nie chce się przyznać ile 😏 

Woli zachować dobrą odmianę dla siebie haha 😁

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Najlepsza będzie kreda typu wapniak kornicki ewentualnie polcalc

Oki dzieki za odpowiedź a w jakiej dawce stosować na hektar jedno i drugie bo nie wiem co u mnie maja na skladnicy  ??

Kiedy wysiac to na pszenzyto w jakiej fazie rozwoju zeby nic sie nie stało nic nie spaliło ?? późną jesienia czy na wczesna wiosne ??

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Oki dzieki za odpowiedź a w jakiej dawce stosować na hektar jedno i drugie bo nie wiem co u mnie maja na skladnicy  ??

Kiedy wysiac to na pszenzyto w jakiej fazie rozwoju zeby nic sie nie stało nic nie spaliło ?? późną jesienia czy na wczesna wiosne ??

Jeśli na podtrzymanie ph i uzupełnienie wapńa w glebie to jakieś 300-400 kg powinno być ok.

Lepiej wymieszaj z glebą i przedsiewnie zastosuj

Opublikowano

Podpowiedzcie mi czy można pod pszenżyto ozime  zastosować gnojowicę bydlęcą bo nie miałem z nią nigdy styczności? Jeśli tak to w jakiej dawce i czy lepiej pod pług czy pod agregat siewny?

Opublikowano
24 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

danielhaker@ jak wypadło Orinoko i Probus u Cb? Chodzi o plon końcowy.

@danielhaker przyłączam się do pytania

Miał ktoś belcanto? Coś o nim ?bo dziś przedstawiciel danko bardzo mi zachwalał

Opublikowano

Miałem Avokado  w 2017/ 2018 była susza na tle innych odmian tj Trapero , Meloman ,Tomko nie wypadło gorzej . Wszystkie odmiany siane na słabych klasach 4b ,5 początkowo wiosna zdzbła  Avokado wyglądały  jak trawa. W 2018 nie siałem jej gdyż u mojego dostawcy nie była dostępna. 

Opublikowano
Dnia 18.08.2019 o 21:30, slay6 napisał:

Jeżeli pewny dobry kawałek ziemi to gringo jak najbardziej. U mnie sprawdzone.  

Chodź w tym roku sieje Orinoko . Pisałem o tym parę stron wczesnoej

Potwierdzam. W sprawie gringo i Orinoko i też o tym pisałem parę stron wxzesniej

Opublikowano

Jakie macie doświadczenia z siewem nasion o niskiej MTZ?. U mnie mają kwalifikat bardzo drobny w okolicy. Sąsiedzi też tak samo u wszystkich ziarno drobne, susza spaliła ziarno, myślę czy nie kupić czegoś z innego rejonu wysyłką paletową.

Opublikowano

znaczy tak musiałbyś wiedzieć jaka to odmiana bo są też z mniejszym ziarnem , 

Kiedyś kupiłem kwalifikat Twingo drobne ziarenka , posiałem i grube urosły (może do inneych to szału nie ma ale większe jak te co siałem)  , ale w tym roku susza to znów mizerne 

Opublikowano
Dnia 25.08.2019 o 21:15, Piotrek1975 napisał:

danielhaker@ jak wypadło Orinoko i Probus u Cb? Chodzi o plon końcowy.

Dnia 25.08.2019 o 21:42, Ursus932 napisał:

@danielhaker przyłączam się do pytania

Miał ktoś belcanto? Coś o nim ?bo dziś przedstawiciel danko bardzo mi zachwalał

Kurcze, całkiem przypadkiem trafiłem na Wasze posty. Różnych powiadomień przychodzi mi cała masa, nawet nie ma kiedy tego czytać.

Miałem 3 odmiany na jednej działce 2,5ha: 65% Dwuletnie Rotondo, 25% Orinoko i 10% Probus i ciężko było to sensownie rozdzielić. Zważone było wszystko jak i poszczególne odmiany i ogólny plon wyszedł ponad 4,8t, ale przed skoszeniem nie zmierzyłem powierzchni danej odmiany. Orientacyjnie zmierzyłem po zebraniu słomy i wyglądałoby to tak:

Rotondo 5,0t

Orinoko 4,0t

Probus 4,8t

Ale dwie ostatnie ze względu na małą powierzchnię podaję z bardzo dużą tolerancją błędu, więc traktujcie to z przymrużeniem oka. Probus od samego początku łan miał gęstszy, ładniejszy i kłosy grubsze (blisko 50% leżało), ale grubość ziarna tragiczna. Orinoko było słabsze, ale ziarno ma ładniejsze. Teraz dylemat, które z tych trzech zostawić...

Działka na klasie IVb-V, pH 4,5 (dopiero rośnie) ale z corocznymi dawkami 50t/ha obornika. W 2017 było tu 6t+

Opublikowano
silny84 napisał:

Dzis przyszła pszenica. Mtz 32,3g. Wg 350 roślin/m2 norma wysiewu wynosi aż 117kg 

powinieneś sie cieszyć bo będziesz mial tanio zasiane kwalifikatem mi w jeczmieniu wychodzi prawie 200 kg przy optymalnym siewie 😧 mtn 58g

Opublikowano
3 godziny temu, Karol0134 napisał:

@danielhaker to jak na takie ph to plon w granicach 5t/ha naprawde niezły wynik,jakie stosowałeś jeszcze nawożenie pogłówne i ochrone ?

Na N1 220kg Saletrosanu i na N2 160 Saletry, czyli 110-115kg N

Z grzybówki tylko T1 (Tilt Turbo 1l + 0,5l Mirage). T2 ze względu na problemy z kręgosłupem musiałem odpuścić

Z jednej strony dobry, z drugiej taki sobie, bo sąsiad pozasiewał bez zaprawiania, z jedną dawką azotu, bez żadnych grzybówek, bez zaglądania na pole, pH jeszcze słabsze i średnią zebrał 4,6t