Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Osobiscie uwazam ze dwa razy to trzeba z zamknietymi oczami pryskac pszenzyto, w tym roku to juz w ogóle byla bardzo duza presja grzybow. Na pierwszy raz poszla mieszanka Tebu +jakis jeszcze tylko zapomniałem nazwy, na drugi zabieg to Artea.

To jaką dawkę tej artei na hektar , bo czytałem w ulotce ze tylko 0,5l na ha i wyczyści ładnie grzyba w pszenżycie?

Opublikowano

0,5 litra z tego co pamiętam, nie bylo skracane. W moim przypadku to maksymalna dawka nawozu bez skracania, przy wyzszym wynawozeniu Borowik polozylby sie.

Opublikowano

Kolego u mnie borowik nawozenie azotem na wiosne 1 dawka lekko ponad 200kg saletry 2 dawka 120kg mocznika co daje w czystym składniku 120kg N na hektar ustał bez skracania do koszenia ładne grube ziarno mysle ze do 140kg N w czystym składniku spokojnie by ustał

Opublikowano (edytowane)

Ilość azotu przyswajalna zależy od pH. Ja dałem ok 170 kg N na wiosnę w 2 dawkach. Stanowisko po łubinie. PH ok 4.5 aż do 5.5 Nie poległo choć w większości było skracanie Modusem. Dodatkowo wody bylo pod dostatkiem. Plony bardzo mnie cieszą ale co by było w suchym roku? Ile jes cukru w cukrze? Chodzi o azot

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Moze ziemie masz inna, tam gdzie ciagnikbz rozsiewaczem delikatnie przejechal na zaklad to polozyl sie Borowik, takze u mnie jest wystarczalne to nawozenie

Opublikowano

Chce powiedzieć ze niewiadomo ile tego azotu faktycznie działa i takie porównywanie N/ha wg mnie mija się z celem. Przy pH 5,0 tylko 43% azotu jest dostępne dla roślin. U mnie podstawa podstaw na przyszłość to wapnowanie.

Opublikowano (edytowane)

Panowie sytuacja ma się tak: w zeszłym roku wziąłem w dzierżawę pole na którym raz na pare lat było coś siane bez zabiegów (zrobić podorywkę zasiać i zostawić) przez ostatnie 4 lata nie było te pole uprawiane na jesieni zanim opryskaliśmy glifosatem pewien rolnik zebrał sobie to co tam rosło poczekaliśmy aż odbił perz opryskaliśmy odczekaliśmy ponad 2 tygodnie i zaoraliśmy z wiosny poszły brony i zasiew pszenżyta jarego agregatem talerzowym z siewnikiem talerzowym teraz po żniwach ukazał się znowu perz i tu mam pytanie poprawiać rok po roku glifosatem czy próbować siać pszenżyto ozime ? Czy to możliwe że jest to wina agregatu talerzowego przed siewnikiem ? 

Edytowane przez DawidSakowski
Opublikowano

W miare wysoko było koszone poczekam niech odbije powtórze zabieg z zeszłego roku tyle że dam z 8l agrosaru na hektar i zobaczymy, trzeba będzie odpuścić talerzówkę po oprysku przed orką i pomyśleć nad jakąś usługą ścierniskowym. 

Opublikowano

Żniwa się już praktycznie zakończyły więc czas pomysleć o siewach jesiennych ,i tu do was pytanie jakie sprawdzone środki na chwasty na jesieni w pszenzycie w tamtym roku popryskałem Gringo Gleanem Strong i dość ładnie wyczyścilo  wyniósł mnie ok 90zł/ha,zostało trochę miotły i fiołka ale to bardzo małe ilości ale nie ma co się dziwić bo wiosna była mokra ,patrzyłem expert met i wygląda obiecująco ale nie bierze fiołka i przytuli a u mnie się pojawia ,chyba że dodać jakiś inny środek , proszę o porady i jakieś sprawdzone opryski w rozsądnej cenie.

Opublikowano

Powiem ci ze znajomy własnie na mozaike działki od 4 do 6 klasy posiał Borwo i tam gdzie 4 klasa było nawet nawet ale na 5 i 6 słabo dodam ze było sypane P K przed siewem i duzoo wapna wiec pH raczej ma ok pod pszenzyto no i sporo azotu

Natomiast nie pamietam co miał kuzyn Tomko czy Twingo ale raczej własnie twingo i sam mowił ze on na 5 klasie po oborniku i nie tak słabym nawozeniu uzyskał słaby plon w porownaniu do innego pszenzyta co kiedys wymienił ale nazwy nie zna

A Rotondo to wiem tyle ze na 3 i 4klase i w tym roku był straszny problem z porastaniem no i spore nawozenie trzeba dac bo znajomy robił w tym roku doswiadczenie na kwalifikacie

A nie myslałes o czyms innym np Dinaro Borowik Fredro ?? z tym ze tylko Fredro jest niskie a pozostałe mozesz skrócic