Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gringo już ładnych parę lat i dobrze sie sprawdza. Z tym, że ostatniej zimy bardzo słabo wytrzymałością. W tym roku wygląda jak narazie bardzo przyzwoicie

a te pszenzyto gringo jest niskie tak ? i czy ziarno ma bardziej podobne do pszenicy czy żyta ?

W moim regionie na słabszycg glebach sieja borowika (tu niby ma wysoka słome ale jest za to bardzo sztywny w porównaniu do innych ) i tez fredro a na lepszych twingo tomko i borwo

pszenzyto borwo tez moge bardzo polecic krotkie piekne grube klosy ma dobra zimotrwalosc i wgl uprawiam je juz kilka lat i nigdy nie zawiodło ale niestety musze juz zmienic na inna odmiane wymienic bo te juz prawie 5 lat siane bylo .i inna odmiane w typie borwo jaka polecicie ?

Opublikowano

Zrobiłem oprysk na kłosa t3 w pszenżycie ozimym i widzę że w odmianę palermo tak jakby pojawiała się fuzarioza plew a w rotondo czysto niektóre kłosy też się trafiają całe białe i puste . Może nie potrzebnie robiłem t3 bo czekałem aż przekwitnie trzeba było chyba na t2 zakączyć . Objawy pokazały się po oprysku wiec może zboże się broni a co zostało zainfekowane to się zwalczyć nie dało?

Opublikowano

Jęczmień jary zawsze z jarych najszybciej dojrzewa, ale pszenżyto o wiele później z pola nie zejdzie.

a te pszenzyto gringo jest niskie tak ? i czy ziarno ma bardziej podobne do pszenicy czy żyta ?

pszenzyto borwo tez moge bardzo polecic krotkie piekne grube klosy ma dobra zimotrwalosc i wgl uprawiam je juz kilka lat i nigdy nie zawiodło ale niestety musze juz zmienic na inna odmiane wymienic bo te juz prawie 5 lat siane bylo .i inna odmiane w typie borwo jaka polecicie ?

Gringo ma ziarno typowo pszeniczne, niskie, ale jak na niska odmiane to potrafi się wyłożyć.

Opublikowano

Te odmiany które podałem posiane na 4,i 5 klasie więc na tą ziemię jest rewelacją .po za tym najważniejszy czynnik to nawożenie i uprawa .i pogoda
Mam gospodarstwo zróżnicowane 2 produkcję dlatego stawiam na dużo ilość słomy jak i ziarna

Opublikowano

Na moje oko do pszenicy. Co do wysokości, to jak chcesz to mogę Ci zmierzyć po jednej dawce stabilanu ile ma u mnie, ale nie nazwał bym go niskim - miałem sporo żyta w nim, to już te żyto dogoniło.
Opublikowano

Na moje oko do pszenicy. Co do wysokości, to jak chcesz to mogę Ci zmierzyć po jednej dawce stabilanu ile ma u mnie, ale nie nazwał bym go niskim - miałem sporo żyta w nim, to już te żyto dogoniło.

A jaką dawkę stabilanu dałeś i w jakiej fazie zboża?

Opublikowano

A jaką dawkę stabilanu dałeś i w jakiej fazie zboża?

2L/ha, trochę spóźnione, bo pierwsze kolanko dość wysoko było, ale drugiego jeszcze nie było. Jutro będę na polu, to zobaczę jak się trzyma, bo w okolicy już zaczęło wykładać zboże.

Opublikowano

2L/ha, trochę spóźnione, bo pierwsze kolanko dość wysoko było, ale drugiego jeszcze nie było. Jutro będę na polu, to zobaczę jak się trzyma, bo w okolicy już zaczęło wykładać zboże.

U mnie dużych opadów ostatnio nie było i pszenżyta ładnie stoją tylko plonu rewelacyjnego nie bedzie bo maj i czerwiec zawiódł z opadami u mnie i zboza już żołciutkie ,2 tygodnie i można kosić.Jak będziesz na polu to zmierz  jaka ma wysokosc po tym stabilanie a ja zobaczę u siebie bo ja swojego Gringo nie skracałem przy 120N i stoi.

Opublikowano

200kg N/ha? Można spytać jak reszta nawożenia/opryskow-odzywek, fungi, no i w jaki plon celujesz?
U mnie z zimy wyglądało w miarę ok, potem słabiej i teraz poszło dość ładnie się prezentuje, tylko kłos krotki-13pieterek :/ a poszło przedsiewnie 300kg npk chyba 4-12-12,ok 150kg N w dwóch dawkach, jeden oprysk lancetem i jeden-stabilan, siarczan, mocznik, odżywki, fungi. Jakby nie krótki kłos powiedziałbym nawet nieskromnie, że bardzo ladne. No ale zobaczymy co z niego wyjdzie.