Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie koniecznie to jest robota ccc u mnie w tym roku T1  i skaracanie CCC+ moddus takze opóznione z wiadomych wzgledów poszło na 2 kolanko i nie ma takich problemów. W  tym roku obserwowano duze nasilenie szkodników zerujacych w kłosie.

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano (edytowane)

to na wiosne jak odrozniacie jak zboze i miotla mała ? bo tak u mnie nie bylo widac miotly tylko teraz wyszla a na jesieni zeby kompletnie zalatwic i jednoliscienne i 2 to co dac ?

Trinity. Pierwszy raz zastosowałem jesienny srodek bo co bym na wiosnę nie dał i tak była. Trochę dziwnie było patrzeć jak przez cały okres wegetacji nie ma ani jednej siewki chwastu :D Choć przez trudną jesień miałem problem z zabiegiem (ciągle mokre rośliny) , w końcu jednego dnia się udało, ale kończyłem w kompletnej ciemności. A że końcówki potrafią się zapchać, czego już nie widziałem, są teraz wzdłuż pola pasy gdzie miotła wylazła, ale rzadko. Minus jest jeden. W razie likwidacji plantacji trzeba pole zaorać. Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Rozpozna ktoś co, to za odmiana. Kłos strasznie zbity u dołu szeroki potem zwężający się. Kolor kłosa dość jasny, ciemniejszy niż Meloman a dużo jaśniejszy niż Borowik

Coś  podobny kolor do Twingo. Nawożenie coś około 120N. Kłos na zdjęciu stracił troszkę wigor bo leżał 12 godzin.

8870fc98f599d86cmed.jpg

Opublikowano

Rozpozna ktoś co, to za odmiana. Kłos strasznie zbity u dołu szeroki potem zwężający się. Kolor kłosa dość jasny, ciemniejszy niż Meloman a dużo jaśniejszy niż Borowik

Coś  podobny kolor do Twingo. Nawożenie coś około 120N. Kłos na zdjęciu stracił troszkę wigor bo leżał 12 godzin.

8870fc98f599d86cmed.jpg

Fredro  może  chociaż  przy takim nawożeniu   powinno  leżeć. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem sporo odmian ale Fredro nie...

Jeszcze jakieś sugestie....

Na pewno nie jest to odmiana karłowa, i też nie późna

zasiane na 4a, nie leżało a po dzisiejszej burzy to nie wiem.

Zaraz po wykłoszenie fajnie widać zbitość tego kłosa i jak jest szeroki u dołu. Teraz jak się napełnił ten efekt jest mniejszy ale jest.

Przypomina mi jakieś żyto hybrydowe.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Dynów, 35km od Rzeszowa w stronę Bieszczad... 

Oj to nie pomogę, ja z drugiej strony Przeworska. Spróbuj dzwonić do Głuchowa, Jarosławia albo wipaszu w zadąbrowiu czy tam w orłach. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy

Opublikowano

Ja na wiosne wszystko jechalem lancetem i z 10ha opryskanych w jeden dzien , pszenica i pszenzyto to na 1.5ha pszenzyta wyszla miotla na calym prawie polu. I badz tu madry. U mnie podobnie jak bialy pisal l, szkodnika od groma. Popryskane i po jakims czasie znowu wylazi

Opublikowano

U mnie skrzypienia była, ale teraz patrzyłem to nie widać. Herbicydem pryskalem gdzieś po pierwszym kolanku i jest naprawdę czysto. Wujek u siebie też Lancerem pryskal, wczesniej niz ja i ma sporo miotły.

Opublikowano

Po cenie rynkowej najlepiej. A jak ogłosisz, że sprzedajesz "materiał siewny" to jeszcze ktoś niewłaściwy mógłby się tobą zainteresować.

Kto móglby  się niby zainteresować? jak kupiłem z centrali na 1,5 ha nasiona i za nie zaplacilem i nie skladalem zadnego wniosku o zwrot pieniedzy za material kwalifikowany ,wiec chyba mam prawo sprzedać, a po cenie rynkowej to trochę słabo sprzedawać tak dobry materiał.Owies sprzedawalem normalnie tylko drugi rok po centrali ,znajomi sprzedawali pierwszy rok po centrali i nigdy nie spotkałem się z żadnymi problemami,żeby się ktoś przyczepił.

Wg mnie zależy komu sprzedajesz, znajomym, obcym?

A to róznie z tym może być ale głownie osobom obcym raczej z jakiegoś ogłoszenia, bo jak znajomym to się raczej dogada i po jakiejś lepszej cenie sprzeda oczywiście na ich korzyść.

Opublikowano

Nie wiem, czym będzię się różnił twój "tak dobry materiał" od pszenżyta paszowego sprzedawanego do skupów w ilościach hurtowych. Też miałem "dobry materiał" po ubiegłorocznych żniwach i sprzedawałem każdemu po mniej więcej średniej cenie rynkowej nieważne czy brał ode mnie 100kg czy 3t. To nie materiał kwalifikowany aby życzyć sobie za niego nie wiadomo jakie kwoty ale oczywiście możesz spróbować.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzisz w sierpniu czy nie ma w okolicy na olx tej odmiany i cene okolo 80 zl mozesz rzadac o ile to oczyszczone bedzie. Mozesz napisac ze po centrali tylko nie pisz ze na siew sprzedajesz bo nie mozna. Jak z agencji beda dzwonic ze sprzedajesz mat. siewny to mow ze sprzedajesz na pasze a ze rok po centrali to po to ze jest bez zyta bo ktos na pasze zeby wiedzial ze czyste. Mialem w tym roku akcje z lubinem bo dzwonili do mnie ze sila kielkowania podana to zdjalem sile kielkowania bo mialwm wyzsza niz producent ;-). Ogolnie sprzedawac mozna tylko nie na siew.

Edytowane przez d4rek