Skocz do zawartości

Ceny ciągników grupy AGCO (Fendt i Massey Feruson)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To czy coś jest lepsze czy gorsze zależy tylko o wyłącznie od subiektywnej oceny właściciela oraz egzemplarza na jaki się trafi. Jest to temat mocno dyskusyjny. 

Nie ma rzeczy w AGCO, której by nie oferowało SDF, CNH, John Deere czy Kubota. :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Otóż lepsze od AGCO, mam t5.100 i spalanie przy obrotach 540e pod średnim obciążeniem wynosi 4,5l na godzinę (kosiarka), natomiast w najcięższych pracach nie przekracza 7l (siew uprawowo siewnym półzawieszanym 3m) na godzinę (bez problemu rozpędzam się do 11km/h mógłbym więcej ale ruszać z 9 biegu byłoby ciężko i szkoda sprzętu).. Nie wiem czy 5710 by osiągnął ten pułap spalania. Miałem na testach 5708 był bardzo żwawy ale nic poza tym. (był pokaz w orce, ciągnik przyjechał zalany pod korek z pługiem 150cm obrotowym, zaorałem kawałem 3,5ha średniej ziemii bez uwroci i przedstawiciel kazał 60l wlać, wlałem i brakowało sporo do korka 😜  :P Były jaja z dyna4, ponieważ przedstawiciel nie mógł trybu automat ustawić (a chciał) i ciągnik dusiło. Dopiero wkurzony kierowca co przywiózł ciągnik przyszedł i ustawił.

Ogólnie 60k różnicy na korzyść niebieskiego to osobna kwestia. 

Kolejny ciągnik? Chodzi mi po głowie valtra, ale w tamtym roku mi wyceniali t144 na 340k netto, jeżeli teraz tyle n114 kosztuje, to kolejnym wyborem będzie t7 bądź t6 z dynamic command. 

Miałem obawy co do silnika 3.4 l , czy będzie żwawy itd... okazuje się, że mamy Maxxuma 100 (co prawda bez cr i turbo) ale new holland jest dużo mocniejszy w tych samych maszynach  (jeśli chodzi o pracę na wom) z uciągiem jest porównywalnie, a maxum to już kategoria 6 ciągnika. 

Edytowane przez NewVario
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ceny AGCO są dużo za wysokie !!! Powiem Wam szczerze... chciałem kupić 5709 masseya, bo zależało mi na ciągniku do 200k netto, okazało się, że nawet za te 2 roczne nie chcieli zejść z ceną. Śpiewali po 220 netto z miękką osią. Wkurzyłem się. Teraz widzę, że z miękką osią już na 4 cyl po 218 sprzedają, nikt wtedy poniżej 250 nie chciał zejść mówiąc, że im nikt do straty nie dopłaci. Nie rozumiem tego, przecież by i tak coś na mnie zarobili....  60 k netto różnicy Panowie. Mam ciągnik z tuzem, miękką osią .

Edytowane przez NewVario
Opublikowano

łoj mówicie ceny dla jelenia a wcale nie porównujecie wyposażenia i roku produkcji , z tego co wiem mf 7716s dyna vt będzię w prawie tych samych pieniądzach co case puma 165cvx, mówie jeszcze raz porównujcie to samo wyposażenie i rok produkcji bo to też ważne i wtedy między nh,case,mf,valtra,df nie będzie wielkich różnic cenowych i wtedy dopiero się kłóccie

Opublikowano

MF 5710 u Korbanka miałem wycenę rocznik 2017 maszyna do zamówienia na 224 tyś zł netto
MF 5710SL u aktualnego dilera rocznik 2018 maszyna do zamówienia wycena na 240 tyś zł netto

aaa u Korbanka byłem w październiku albo listopadzie i był ostatni moment na zamówienie sprzętu

• Haha 1
Opublikowano

to nadal korbanek zamawia od agco sprzęt ? słyszałem że zamówili na początku 2018r, bo potem miało się zmienić dilerstwo, pewnie agco zobaczyło że się sprzedaż nie rusza

Opublikowano

aaaa czaje, ale ogólnie to drożeją z roku na rok maszyny zachodnie, jedyna dobra informacja to taka że przez to używki szybko nie tanieją i można w miare pieniądzach jeszcze sprzedać

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy to odosobniony przypadek ale to co się dzieje i z jakiego gównolitu jest zrobiony nh t6.175, skrzynia 16 biegowa z 2012r to niechciałbym go na podwórku nawet jakby mi dopłacali

Przebieg 3500 mth

3x wymieniane sprzęgło(cześć na i po gwarancji ale bylo płacone tylko za robociznę, diler wziął na siebie), rozlatywały się sprężynki i uszczelniacz

Wymieniali wał odbierający moc od sprzęgła bo "może" krzywy, diler wziął na siebie bo fabryka nie chciała zwrócić

Przy przebiegu 2500 mth skończyły się tarczki w skrzyni, na górnych biegach się ślizgał, połowę kosztów wziął diler na siebie, reszta zapłacona, całość około 8 tysięcy

Przy przebiegu 3000mth uszkodziły się elektrozawory od pneumatyki ponieważ amortyzatory kabiny już siadły i się opuściła a nh zrobił 4cm przerwy pomiędzy nimi a kabiną, tu juz naprawa 4 tysiące za gotówkę

Linka od zmiany prędkości wom padła, od ręcznego, pasek od klimy, uszczelniacz na wałku wom wymieniany z 3x i cały czas cieknie, gniazda hydrauliki i zaślepki też już prawie wszystkie wymienione

No i jeszcze ta wyjąca skrzynia, a to ciągnik z przebiegiem 3500mth...

Edytowane przez PATr
Opublikowano (edytowane)

sumek666 jesli twierdzisz ze Nh jest lepszy od MF to jestem pewny że niejeździłeś ani jednym ani drugim bo różnice można zobaczyć jak się tylko wsiądzie do nich. Jakościowo jak wykonane są oba ciągniku. W NH plastiki wyglądają jak w samochodzie Tico(słaba jakośc) Poza tym ta skrzynia wyjąca jak by kota ktoś kastrował... Masakra

PaTr. U mnie w regionie (dół Opolszczyzny) Nh praktycznie nie ma a jak ktoś ma to mówi że drugiego NH nigdy by już nie kupił

I tyle w temecie

Edytowane przez Macius
Opublikowano

Doradzicie co wybrać MF 2015r 4.4l 4 cylindry tylko adblue. Amortyzowana oś, mocowanie pod ładowacz gumy Michelin 440i540, dyna4, 3 pary hydrauliki, pnełmatyka, itp. 218tyś netto Nh t5 100 to samo co MF tylko bez pnełmatyki ale za to z turem polskim za 213netto coś by jeszcze urwał. Case luxxum 100 tak jak wyżej tylko z amortyzowana kabina za 220tyś netto. Pnełmatyka i amortyzowana kabina do nh 12 tyś. Amortyzowana kabina do MF 5 może 6 tyś. Więc najtaniej wychodzi nh, MF i case to samo tylko case z igły a MF 4 lata.

Opublikowano (edytowane)

@PATr

Czytałem że skrzynia EC nie daje sobie na dłuższą metę rady jeżeli ma współpracować z silnikiem o mocy 140 KM lub większej. Patrząc na opisany przez ciebie przypadek, to nie była to pewnie wiejska legenda. I w T7 nie ujrzy się też EC, a moc silnika w tych modelach zaczyna się od 140 KM. Ze sprzęgłem w NH męczył się też znajomy - tyle że w T5-tce.

@Macius

W Dynę 6 obecnie nie warto inwestować. DynaVT jest od niej niewiele droższa a na cały ciągnik dochodzą dodatkowe rabaty. Dyna 4 niedługo wypadanie z serii 77xx i 67xxS. Podstawą stanie się Dyna6, więc czy te ciągniki miałyby zdrożeć o obecną dopłatę do skrzyni Dyna 6 (chorą) + spóźnioną noworoczną podwyżkę (około 3% od lutego)? To by oznaczało chory wzrost cen o około 40 tys. zł netto lub więcej na każdym modelu z serii 67xxS lub 77xx.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

To nie legenda, bo ciągnik 3 km ode mnie i ojca brata, więc historia znana od podszewki, jedyny plus dla nh za super dilera, bo ciągnik pozostawia wiele do życzenia, może to nie skarbonka co więcej stoi niż robi ale wszystko jest strasznie delikatne, taki plus że trafił do kogoś kto go nie pałuje, bo pracownicy to już by go dawno zajeździli do końca

Opublikowano (edytowane)

Pojęcia nie mam. Ja byłem rok temu. ;)

Albo czekaj 🤔 ja po***ałem... U Korbanka 5710SL a u nowego 5710S. Bo 5710 bez literki to seria Global. Tak byłoby dobrze?

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Ja 😉. Powiem Ci tak widziałem SL u Korbanka a potem S na targach.. wydawało mi sie jakby ta S to była marka z marketu w porównaniu do SL te plastiki jakieś inne lakierowanie tez... chyba że mi sie zdawało. Zapytałem handlowca czy moge zmówić SL to powiedział ze na rynek polski jest S. Jak zapytałem czy w niemczech moge kupić SL to sie uśmiechnął i powiedział ze można .... nic z tego nie rozumiem....znowu jakieś zagrywki typu do Polski inny sort ? 🧐