Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z maseyem 6160 podczas odpalenia po mrozach pojawił się problem z rewersem ,mianowicie nie świeca się kontrolki przud tył i nie przełancza się jest cały czas do tyłu . do tego jeszcze nie da zmienic się biegów z polowych na szosowe (po odpaleniu gdy wcisne sprzęgło zaczyna mrugać kontrolka od drugiego półbiegu ,,B"

PROSZĘ O POMOC...

Opublikowano

jezeli ciagnik dlugo stojal nieuzywany to jest namrozony i napewno jakis czujnik niepozwala przelaczac rewersu i zakresow. moze oczywiscie byc jeszcze wina elektryki czyli zasilania lecz to juz gorzej cos poradzic na odleglosc.ale jezeli stojal dlugo nieodpalony po mrozach to musisz go odpalic i niech sie rozgrzeje.

Opublikowano

Sprawdz wkład filtru pod kabiną obok filtru hydrauliki w metalowej puszcze najlepiej przepłukaj go lub kup nowy on właśnie odpowiada za wspomaganie, rewers itp. Sprawdz styki musiał byś rozkręcić kolumne od pozycjonera mogły się zasmarzyć i wtem mogły niedawać prądu. Jak to niepomoże to jeszcze zobaczyć na czujniki mugłby któryś zwariować lub jeb....

ALE NAJPIERW ODPAL CIĄGNIK NIECH SIĘ ZAGRZEJE OLEJ I NAPISZ CO SIĘ DZIAŁO

Opublikowano

Witam mam taki problem że po odkreceniu bocznego dekla do skrzyni przestał działać mi rewers chodzi o to że wyciagalisny ten potencjometr i mógł się przestawić bo napięcie na czerwonym kabelku jest w granicach 5v nie da się ustawić go tak żeby było 2.5 wydaje mi się że muszę go wyciągnąć i przekręcić o 180stopni czy to pomoże? Dodam że nie przełącza biegów przód tył i jak sprawdzam napięcie na kostkach od zmiany kierunku jazdy to prąd jest cały czas w jednej kostce. Gdy zamienię kostki ręcznie to biegi się przelaczaja. Mechanik który wcześniej go robił grzebal coś przy rewersie w kabinie i jak sprawdziłem napięcie na wyjściu to w położeniu rewersu do tyłu jest prąd na jednym kabelku wychodzący od rewersu a jak do przodu to na dwóch czy tak ma być czy może coś rewers jest źle ustawiony? Proszę o pomoc z góry dziekuje

Opublikowano

Doradzi ktoś coś? Rewers nie działa ciągnik jeździ tylko do przodu cały czas migaja kontrolki dodam że przy zmianie kierunku jazdy na rewersie prąd cały czas jest tylko w jednym kablu tak jak by cały czas prąd dawał do jazdy do przodu gdy zamienię kostki ciągnik jeździ tylko do tyłu... Wie ktoś co to może być? I gdzie szukać przyczyny? Napięcie na potencjometr że ustawione na czerwonym kabelku na 2.5v

Opublikowano

Doradzi ktoś coś? Rewers nie działa ciągnik jeździ tylko do przodu cały czas migaja kontrolki dodam że przy zmianie kierunku jazdy na rewersie prąd cały czas jest tylko w jednym kablu tak jak by cały czas prąd dawał do jazdy do przodu gdy zamienię kostki ciągnik jeździ tylko do tyłu... Wie ktoś co to może być? I gdzie szukać przyczyny? Napięcie na potencjometr że ustawione na czerwonym kabelku na 2.5v

A ma ktoś może schemat do MF 6160 autotronica z rewersem elektro hydraulicznym? 

Opublikowano

Witam! 

Nie zakładałem nowego tematu więc piszę tutaj.

Mam problem z massey ferguson serii 62** mianowicie zaczynam coś robić czy to koszenie trawy czy talerzowanie i tak max pół dnia można porobić a potem zaczyna się problem czyli jak dojeżdżam do końca pola i wciskam pedał sprzęgła przeżucam rewer puszczając sprzęgło ciągnik nie jedzie i zaczyna się świecić pomarańczowy trójkąt wtedy kilka razy rewersem przeżucę i jedzie. Np. z talerzówką mogę robić bez sprzęgła i wtedy jak przeżucam samym rewersem to działa tylko jak wcisne sprzęgło to nie jedzie. Ostatnio po 3godzinach pracy masseyem tak się stało. Rozumiem to tak że po rozgrzaniu zaczyna się to dziać. Może ktoś wie co się dzieje? Gdzie szukać problemu?

Opublikowano

Sprawdź czujnik pedału sprzęgła, zdejmij plastik i zobacz jak trzpień czujnika się zachowuje na zimnym i potem porównaj jak się wysuwa gdy zaczyna się problem z ruszeniem.  Pewnie czujnik za wolno się wysuwa. Ma taką przypadłość, że jak nie chce ruszyć i bez próby przerzucania rewersem ruszy, ale po pewnym czasie ? 

Opublikowano (edytowane)

Dzieje się tak że trzeba kilka razy rewersem (jakby rozłączyć bieg) poprzeżucać i wtedy puszczając sprzęgło zaczyna jechać ale sprzęgło zaczyna brać dopiero pod koniec (a na zimnym jest gdzieś od połowy) i jak zaczyna już jechać to tak gwałtownie (szarpnie jakby)

Edytowane przez Petoer
Opublikowano
Dnia 31.05.2023 o 15:08, Petoer napisał:

Dzieje się tak że trzeba kilka razy rewersem (jakby rozłączyć bieg) poprzeżucać i wtedy puszczając sprzęgło zaczyna jechać ale sprzęgło zaczyna brać dopiero pod koniec (a na zimnym jest gdzieś od połowy) i jak zaczyna już jechać to tak gwałtownie (szarpnie jakby)

Rozwiązałeś problem?