Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w skrzynkach o jakich wymiarach kiełkujecie ziemniaki?Ja w plastikowych typu casi ale chcę trochę dokupić drewnianych nie wiecie gdzie można kupić, mazowieckie okolice grójca?
Opublikowano
58 minut temu, Laope napisał:

w skrzynkach o jakich wymiarach kiełkujecie ziemniaki?Ja w plastikowych typu casi ale chcę trochę dokupić drewnianych nie wiecie gdzie można kupić, mazowieckie okolice grójca?

a co to ma za znaczenie w jakich skrzynkach i o jakich wymiarach

przede wszystkim to od ciebie zależy jakie ci pasują i jak chcesz je ustawiać

Opublikowano
wracając do zdjęcia to przede wszystkim warunki świetlne do kitu. co do skrzynek szukaj takich żeby ci kiełki nie wchodziły w nie i żebyś sobie nie uszkadzał ich
Opublikowano
mam te casi 30x40 mało w nie wchodzi ziemniaków i przy sadzeniu czesto trzeba je wymieniac dodam ze sadze sadzarką co recznie trzeba w przegrody wkładać ziemniaki.w tym roku kupiłem gruse vl17 do sadzenia na późny zbiór i podobna nią też można sadzić z kielkami,prawda to?
Opublikowano
kolego kiełek a kiełek to różnica , jak mały i krepy to pewnie da się ale jak wyciągnięty i cieki to odpadnie. poszukaj Łuszczek drewnianych albo jedynek z jabłek , w tym roku kryzys jabłkowy to napewno znajdziesz w dobrych pieniadzach
Opublikowano

Szczerbatek902 napisał:

Dnia 8.09.2018 o 10:01, zetorlublin7341 napisał:

panowie co za odmianę dać na wczesnego wmiare dobra w smaku ale wcześniejszą od denara ? chciałbym spróbować z czymś innym w tym roku co polecacie?

odmiana Arrow jest aktualnie jedną z lepszych odmian jeśli chodzi o odmiany bardzo wczesne 

A co myślicie o odmianie Miłek?

Opublikowano (edytowane)

U mnie chodzą dwa nawilżacze powietrza ;) Jak się wejdzie to aż szaro jakby mgła była.

Jaki kombajn będzie lepszy do kopania wczesnych ziemniaków, bolko czy anna? Jak wiadomo przy wczesnym kopaniu ziemniaki mocno trzymają się łęciny, czy anna nie będzie wyrzucać jej razem z ziemniakami? Do tej pory kopałem bolkiem i tam jest fajny wałek który wciąga łęcinę, a ziemniaki jakby wyłuskuje i lecą dalej.

Edytowane przez Toru
Opublikowano

Właśnie myślałem o nawilzaczach powietrza tylko nie wiedziałem czy to da radę ale dzięki za podpowiedź, co do kombajnu to u nas praktycznie wszyscy kopia Anna i idzie dobrze, ja mam mały areal to kopie elewatorowka ale zastanawiałem się nad bolkiem właśnie bo mogę pożyczyć od kuzyna tylko nie mogłem znaleźć żadnych opinii jak się kopie ziemniaki młode bolkiem.

Opublikowano

A jak masz rozwiązana kwestie sortowania ziemniaków w bolku bo w Annie są 2 rzędy tych rolek u góry przed zbiornikiem i małe ziemniaki lecą do osobnego worka a w bolku jak to wygląda?

Opublikowano

W bolku jest tylko jeden wałek z tymi rolkami, w tamtym roku wymieniałem te kółka czarne bo za duże ziemniaki mi wypadały, ja nie sortuje wczesnych, wszystko idzie do worka i na sprzedaż. A bolka właśnie pożyczałem od wuja, ale swój to swój, a myślę o ance bo jest dużo tańsza od bolka.

Opublikowano
Dnia 4.02.2019 o 17:35, Toru napisał:

U mnie chodzą dwa nawilżacze powietrza ;) Jak się wejdzie to aż szaro jakby mgła była.

Jaki kombajn będzie lepszy do kopania wczesnych ziemniaków, bolko czy anna? Jak wiadomo przy wczesnym kopaniu ziemniaki mocno trzymają się łęciny, czy anna nie będzie wyrzucać jej razem z ziemniakami? Do tej pory kopałem bolkiem i tam jest fajny wałek który wciąga łęcinę, a ziemniaki jakby wyłuskuje i lecą dalej.

Na ilu mkw chodzą te nawilżacze ?

Opublikowano

Zamiast krytykować napisz jak Ty radzisz sobie z utrzymaniem wilgotności? Na moje potrzeby dwa takie nawilżacze które zostały mi po dzieciach są aż nad to. Moje mają zbiornik około 4l, a wodę dolewam jak chodzę podłożyć do pieca.

Opublikowano
49 minut temu, Toru napisał:

Zamiast krytykować napisz jak Ty radzisz sobie z utrzymaniem wilgotności? Na moje potrzeby dwa takie nawilżacze które zostały mi po dzieciach są aż nad to. Moje mają zbiornik około 4l, a wodę dolewam jak chodzę podłożyć do pieca.

Ile tam masz tych metrów na których kielkujesz ?

Opublikowano

Ten z linku na allegro ma pojemność 2l więc do niego się odwołałem. Wg producenta może nawilżacz pomieszczenie do 50m2 i być używany do 7h bez dolewania wody. Czas używania należy podzielić przez 2 lub 3, a obszar działania może być nawet 50m2 jeżeli chcesz żeby wilgotność podskoczyła 1% 🙂

Mialem podobny nawilżacz w domu i on się nadaje naprawdę do małego pomieszczenia.

Opublikowano

Ale dalej nie napisałeś czym podnosisz wilgotność. Napisałem coś tego typu odnośnie nawilżacza, ja swoje kupiłem w jakimś budowlanym sklepie. Pomieszczenie ma około 25mkw, kiełkuje 3-4t. Nawilżacze stoją nad skrzynkami, a ziemniaki są mokre bo para opada na nie.

Opublikowano

Zakupiłem ten nawilżacz i sprawdza się super( pomieszczenie 20mkw), chociaż jeszcze lepiej jakby yly dwa, wilgotność podniosła się po 2 napelnieniach do 83%.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem, zakupiłem świetlówke Led 24w, 2900 lumenów, czy na pomieszczenie 20 m kw da radę? I przede wszystkim jak długo trzeba świecić? Dodam jeszcze że w piwnicy mam okno 1m x 0,5m.

Opublikowano

U mnie świeci jedna lampa na dwie świetlówki od rana do około 19-20, czasem cała noc jak nie wyłączę. Tylko ja mam duże okno w pomieszczeniu. Teraz jakbym zakładał to lepiej powiesić dwie pojedyncze żeby z różnych kątów światło padało na ziemniaki w skrzynkach.