Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja właśnie z poprzedniego naboru robiłem przebudową budynku na oborę dla opasów i teraz jestem na etapie rozliczenia i zapowiada się u mnie kontrola tegoż właśnie budynku. Mówisz że bardzo się czepiają i tak solidnie sprawdzają wszystko?  

Opublikowano

Papiery do zrobienia są, ja z maszynami problemów żadnych nie miałem, wiadomo trochę biegania i załatwiania jest no ale coś za coś, nowa maszyna za 40 % wartości to jednak warto trochę nerwów stracić. 

Opublikowano

Czy zwiększenie skali produkcji jednocześnie wiąże się ze wzrostem skali produkcji czy nie? 

Załóżmy że we wniosku mam profil roślinny (produkcja rzepaku, pszenicy) biorę maszyny takie jak siewnik, opryskiwacz, rozsiewacz. Wszystko jest ok bo te maszyny wiążą się z tym profilem produkcji. A jak to jest jeśli mając profil zwierzęcy biorę zgrabiarkę i owijarkę? Te dwie maszyny nie wiążą się z tym profilem. Jak to jest w takiej sytuacji? Mogę je wziąć (te dwie maszyny) czy tylko i wyłącznie te związane z profilem produkcji?

Opublikowano

Mam pytanie do osób które wymieniały pokrycie dachowe. Jeśli chciałbym wymienić pokrycie na budynkach gospodarczych to jakich dodatkowych dokumentów potrzebuje? Na jakiej zasadzie to się odbywa, trzeba przedstawiać oferty na to? Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś kto przerabiał ten temat mógłby mi to wytłumaczyć .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Odnośnie budowy/modernizacji z funduszy to mój doradca powiedział mi wprost, że lepiej samemu to zrobić bez żadnych dofinansowań, bo papierologia zwala z nóg o.O 

Ponawiam pytanie.

Czy zwiększenie skali produkcji jednocześnie wiąże się ze wzrostem skali produkcji czy nie? 

Załóżmy że we wniosku mam profil roślinny (produkcja rzepaku, pszenicy) biorę maszyny takie jak siewnik, opryskiwacz, rozsiewacz. Wszystko jest ok bo te maszyny wiążą się z tym profilem produkcji. A jak to jest jeśli mając profil zwierzęcy biorę zgrabiarkę i owijarkę? Te dwie maszyny nie wiążą się z tym profilem. Jak to jest w takiej sytuacji? Mogę je wziąć (te dwie maszyny) czy tylko i wyłącznie te związane z profilem produkcji?

Opublikowano
2 minuty temu, ukaszProcho napisał:

Województwo łódzkie ile dostaje punktów 1?

Z maszyn wychodzi mi 2,5 punkta młodego rolnika nie dostane bo to na ojca jedynie za zwiększenie produkcji. 

jezeli masz ponizej 40 lat dostajesz 3 pkt za wiek

Opublikowano (edytowane)

A Panowie jak wykazałem zróżnicowanie i zwiększenie produkcji uprawą grochu siewnego około 3 ha i załóżmy że kupuję separator do czyszczenia gochu za powiedmy 7.900 netto to te punkty zostaną mi przyznane? Główna operacja będzie dotyczyła zakupu maszyn do truskawek których również zwiększam ,ale jednak one mi nie dają zróżnicowania i aż takiego wzrostu produkcji? No i jeszcze jedno czy kwalifikowało by się to jako przygotowanie produktu do sprzedaży? Wydaje mi się ze byłby za to punkt jeśli czesc bym wykazał w sprzedażach a część poszło by na pasze

Edytowane przez Karollorak93
Opublikowano

Powiem szczerze ze pkty za zmiane profilu produkcji dla wiekszosci nie są do konca jasne i oczywiste jak to ze 2x2 = 4. chyba trzeba wierzyc jedynie w to ze trafi sie na osobe normalna prowadzaca wniosek a nie jakiegos służbiste

Opublikowano

fakt ja akurat w młodym rolniku 3 lata temu mialem osobe prowadząca wniosek która kazała dopisywać działki do wykazu działek w planie roku bazowego które doszły 2 lata po złożeniu wniosku. Osoba ta wiedziała ze nie mozna zmieniac planu pierwotnego i powiedziała ze tak trzeba zrobic jak on chce 

Opublikowano

W ostatnim naborze tak właśnie miałem, ze zrealizowałem jeden etap, a w drugim miałem budowę magazynów paszowych i zamieniłem je na zakup ciągnika. Nie powiem było torchę wyjaśniania i uzasadnień ,ale jak widać się da. Jeszcze u mnie był problem bo dostałem 3 pkt ponieważ budowlanki miałem ponad 50% planowo, potem po zmianie już miałem mniej jak 50% i sama agencja nie wiedziała jak to ugryźć tylko musieli gdzieś tam tą moją sprawe w centralach rozstrzygać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karollorak93 napisał:

A ja właśnie z poprzedniego naboru robiłem przebudową budynku na oborę dla opasów i teraz jestem na etapie rozliczenia i zapowiada się u mnie kontrola tegoż właśnie budynku. Mówisz że bardzo się czepiają i tak solidnie sprawdzają wszystko?  

wymiękłem już na etapie poprawek tyle było pytań o pierdoły i popierdółki.  no i ten czas. już od października mam kase za całość a u Ciebie dopiero (albo już jak na budowe) rozliczenie. 

Opublikowano
40 minut temu, tomekpiehu napisał:

jezeli masz ponizej 40 lat dostajesz 3 pkt za wiek

Niestety ale te punkty nie dostanie ojciec powyżej 40 lat ma. Razem ze zwiększeniem jest 3.5 a za wojewodztwo coś dostane?

Opublikowano (edytowane)

W  łodzkim raczej te 3.5 punkty to mało mój doradca powiedział że 5 punktów to minimum bo bardzo duże osób będzie teraz składać, Doradca tyle ma wniosków do robienia że się już nie może wyrobić i zatrudnił pracownika do pomocy. A kolega dzwonił do innego doradcy to doradca powiedział że już nie bierze wniosków do robienia bo się nie wyrobi.

Edytowane przez tworek788
Opublikowano

Biorąc dwie maszyny czyli schladzalnik i woz paszowy za same maszyny uzyskalbym 3.5 punkta 

A za schladzalnik woz paszowy i przyczepę do zielonki dostałby 2.5 trochę szkoda ale nie mam czym już podnieść te punkty bo zmiana profilu nie bardzo jest jak 

Opublikowano
Dnia 18.02.2018 o 19:18, soltys48 napisał:

Dobra teraz czysto teoretycznie w roku docelowym zamiast grochu siejemy rzepak, jako maszyne specjalistgrubonasiennych??yczną bierzemy siewnik zbożowy z wysiewem drobnonasiennych ??

Lub w przypadku grochu grubonasiennych?

Mam tak zamiar zrobić i też jestem ciekawy czy to przejdzie