Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, the1mati1 napisał:

A ktoś wie czy muszę podawać do wniosku o dopłaty taką powierzchnię jaką zaplanowałem w MGR czy tylko podawać tyle ile żeby spełnić zobowiązania zazieleniania. np. miałem zaplanowane w MGR że bede siał 7ha a w wniosku w dopłatach potrzebne mi jest tylko 5 ha.

Życzę powodzenia przy kontroli

Opublikowano
12 godzin temu, Kos_pl napisał:

Według tabeli dla siewnika zbożowego o szerokości 3 m, potrzeba 20 ha minimalnego wykorzystania w roku (kryterium podstawowe), kryterium dodatkowym jest 20 ha powierzchni zasiewów roślin wykonanych tego typu siewnikiem (ale już bez uwzględniania powierzchni poplonów).

Z poplonami jest tak:

"Przyjmuje się, że zasiewy poplonów mogą stanowić około 33% łącznej powierzchni gruntów ornych gospodarstwa. "

Więc przy 15 ha zasiewów (i późnej 1/3 z tej powierzchni poplonów) można już spełnić kryterium minimalnego wykorzystania w roku, bo 1,33*15 ha to już 20 ha (20 ha pracy siewnika na rok)

Kryterium dodatkowe przy 14-15 ha jest nie do spełnienia, ale przy uwzględnieniu tolerancji 20%, 16 ha mogłoby już wystarczyć.

Stąd tak zapytałem czy może ktoś spraktykował zakup 3 m siewnika zbożowego (pracującego solo) na powierzchni około 15 ha. Czy taki pomysł spotkał się z aprobatą ze strony "Agencji".  Ja myślę tak spróbować.

Kryterium podstawowe - spełnione, natomiast dodatkowe już niekoniecznie.

Jeżeli zależy Ci na 3m, to pisz, że będziesz siał nawet 10ha poplonów. Gdyby się potem czepiali, to wyjaśnij, że 2,7m nie pozwoli na założenie ścieżek przy jakiejkolwiek szerokości opryskiwacza. 2,5m pasuje do ścieżek co 15m.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Jeżeli zależy Ci na 3m, to pisz, że będziesz siał nawet 10ha poplonów. Gdyby się potem czepiali, to wyjaśnij, że 2,7m nie pozwoli na założenie ścieżek przy jakiejkolwiek szerokości opryskiwacza. 2,5m pasuje do ścieżek co 15m.

W przypadków niektórych producentów różnica w cenie między siewnikiem 2,5 m a 3 m wynosi np. 200 euro, stąd wolałbym zdecydowanie wersję o szerokości 3 m. A siewnik 3 m byłby jeszcze lepszy do zakładania ścieżek technologicznych ze względu na nieparzystą liczbę/bardziej optymalną szerokość przejazdów (5 po 3m vs 6 po 2,5 m).

@freetaxi - tak jest,  jasna rzecz.

pedro2 - na pewno nie jest to takie zobowiązanie rzucone na wiatr. Przemyślę temat, ale jak trzeba to trzeba, rozumiem i jestem wstanie to zaakceptować.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Mam pytanie bo nie wiem czy będę brał coś dodatkowego czy nie, jeżeli na starcie mam 20ha i chce brać suszarnie ale potrzebuje ok 40ha, brana by była w drugim etapie w którym miałbym już ponad tą powierzchnie wymagana(znaczy tam chyba chodzi o przerób) czy takie coś przejdzie? , tata ma 25 ha ale go trzymają jeszcze zobowiązania. Czy tylko powierzchnia na starcie jest ta ostateczną? bo nie wiem czy wgl iść w to, można by jeszcze łączyć wnioski ale znajomy co robi odradził ze jest to skomplikowane.

Opublikowano

" 5. Każdej ze stron przysługuje prawo do wypowiedzenia niniejszej umowy w terminie ………. "

Czy taki punkt może być zawarty w umowie dzierżawy? Czy ma być tylko okres na np. 8 lat bez możliwości wypowiedzenia?

Opublikowano

WItam , mam pytanie odnośnie składania wspólnego wniosku na prow w tym naborze . Czy np jak ja mam 10 ha i druga osoba też ma 10 ha to czy maszyny będą przysługiwały jakie przyznają na 10 ha czy na 20 ?? Bo według zapisu wywnioskowałem że każdy skłąda wniosek osobno czyli dobór pewnie bedzie na te 10 ha brany ??

Opublikowano

Siemka 

Chce złożyć na siebie wniosek. Na dzień dzisiejszy nie posiadam gruntów. Osoba która pisze wnioski doradziła mi żeby zrobić tak  a mianowicie na początku ok 20 ha wydzierżawić np. od ojca z cofnięciem daty na lipiec/czerwiec a później w tym okresie 5 lat podnieść do 35ha  Teraz sprzedać zboże na na kwotę powyżej 5tyś. na fakture RR a później planuje przejść na VAT-R 7K. Chce złożyć wniosek na ciągnik 150 km i opryskiwacz 2500 l. Czy to ma sens ? 

Opublikowano
4 minuty temu, ursusek1614 napisał:

Na 20 h nie dostaniesz takiego opryskiwacza i traktora 

No okej ale jeżeli w biznesplanie zrobi się że w przeciągu 5 lat gospodarstwo wzrośnie do 35 ha dodam ,że działki są oddalone oo 8km i mam ONW 

Opublikowano

Kolego Marcin1234 sens to ma przeczytanie 21 stron rozporządzenia. Nie wiesz jak zadać pytanie na forum? Nikt Ci nie powie czy jesteś rolnikiem czy nie. Sam musisz się tego dowiedzieć czy spełniasz wymagania § 2. 1 to jest jak wół napisane na 1 stronie rozporządzenia. Rok bazowy jest kluczem w Twoim przypadku. 

Opublikowano

Jeśli na dzień składania wniosku będę miał zadeklarowane 10-11 ha to będzie problem z ciągnikiem 75km? Względem tabelki wyżej chyba nie powinno być problemu,a jak jest w rzeczywistości?

Jak jest z ładowaczem czołowym, czy też robią problemy?

Opublikowano

Czy mając zwierzęta na siebie muszę je podawać we wniosku na modrenizację czy nie jest to konieczne? SO osiągnąłbym tylko z roślinnej.

Opublikowano

Mi doradca tłumaczył, że jak kupuję same maszyny do produkcji roślinnej to zaświadczenie nie jest potrzebne...

jeżeli bym brał jakieś wyposażenie do obory np zbiornik na mleko itp to wtedy jest potrzebne

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, inoxdeere87 napisał:

Gdybyś coś miał gorzej by nie było, ale taki ciągnik to powinnieneś i tak dostać,pytanie tylko jeszcze ile tam ci pkt wychodzi.

Też wydaje mi się że powinienem dostać,ale różnie z nimi bywa. A nie wiesz jak jest z ładowaczem czołowym nie mając zwierząt, bardzo się czepiają? Punktów będę miał lekko ponad 7 lub nie całe 7, mam nadzieję że wystarczy.

Opublikowano

Czy oferta na ciągnik i ładowacz musi być oddzielna czy np. w cenę ciągnika może być wliczony od razu ładowacz (bez osprzętu) i podana jedna cena

• Like 1