Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kredyt w banku spółdzielczym na modernizację. Spłata pierwszej raty w następnym roku, ale jest tak że zwrot z agencji bank pobiera odrazu na swoje konto i dotyczy to także zwrotu z VAT. Troszkę więcej papierków bo agencja musi zaakceptować że pieniądze będą przelane na konto banku.

Opublikowano

INFORMACJA

Od 1 stycznia mamy nowy przelicznik PLN do Euro przy zamówieniach publicznych 4,2693 co daje 128000 tys, do tej pory było 4,3117 co dawało 129350tys

Opublikowano
5 godzin temu, situ14 napisał:

Poleci ktoś jakiś kredyt na modernizacje? Inwestycja 228netto/280,44 brutto najlepiej bez wkładu własnego. Jestem na vat i będzie kupowane prasa paszowóz mieszalnik 

To są ciekawe czasy brać się za inwestycje i nie mieć nawet na wkład własny ;)

• Haha 1
Opublikowano

Jestem w trakcie realizacji mgr 2018, wykorzystałem nawet nie połowę puli, 70 tyś, Czy mogę składać w tym naborze na resztę ? Planujemy rozbudowę chlewni, i z mgr chcieliśmy ją wyposażyć, do tego przyczepę i beczkę do gnojowicy, da radę ?

Opublikowano
2 godziny temu, youn81 napisał:

INFORMACJA

Od 1 stycznia mamy nowy przelicznik PLN do Euro przy zamówieniach publicznych 4,2693 co daje 128000 tys, do tej pory było 4,3117 co dawało 129350tys

Ten nowy kurs będzie liczył się do umów podpisanych po 1 stycznia? Czy do wcześniejszych też? Ja w listopadzie podpisałem umowe na beczkowóz za 128300 tyś netto i nie robiłem przetargu czy po tej zmianie kursu euro powinienem zrobic przetarg?

Opublikowano
7 godzin temu, Pawel29 napisał:

Ten nowy kurs będzie liczył się do umów podpisanych po 1 stycznia? Czy do wcześniejszych też? Ja w listopadzie podpisałem umowe na beczkowóz za 128300 tyś netto i nie robiłem przetargu czy po tej zmianie kursu euro powinienem zrobic przetarg?

https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/nowe-kwoty-progowe-i-nowy-kurs-zlotego-w-stosunku-do-euro

pisze ze to postępowań rozpoczętych i niezakończonych obowiązują dotychczasowe kursy , a wiec moim zdaniem w twoim przypadku 4,3117 co daje 129350 a wiec się mieścisz w limicie.

Ja kupiłem opryskiwacz za 127 i jestem na etapie składania wniosku o płatność , i tez mi się zrobiło ciepło  ale nawet ja policzą mi po nowym kursie to mieszczę się w nowym limicie 128,000

Opublikowano
8 godzin temu, Caryx321 napisał:

Na jakiej zasadzie agencja sprawdza wzrost dochodowości ?

Mogą CIe poprosić o rozchody i przychody gospodarstwa za rok docelowy , wtedy musi się to pokrywać mniej więcej z tym co masz w biznesplanie zatwierdzonym przy wniosku. 

Jak będziesz miał inaczej to będziesz musiał pisać stos wyjaśnień itp , ale do obejścia , chyba że naciągnołes tak biznes plan ze nawet Bil Gates Ci nie pomoże w wyprostowaniu  bajek.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja składałem koło 12 grudnia i wczoraj mój przetarg pojechał  do sprawdzenia do Jarocina (. 10 km ode mnie ) i później musi znowu trafić do ARiMR Poznań do zatwierdzenia 

A ta w ogóle to w środę byłem w ARiMR w sprawie aneksu z listopada i pani Aneta mi powiedziała że w piątek będzie dzwonić do mnie. Myślę sobie tak jasne. Piątek po 14 dzwoni i we wtorek  o 10 widzę pana na podpisanie aneksu. Zaproszenie do podpisania podpisze pan na miejscu w agencji. SZOK :D . Dodam  jeszcze że od poniedziałku ruszają niby ostro z prow em bo mają to szybko zakończyć 

Edytowane przez kaczus
Opublikowano

Witam

Chciałbym aneksować umowę na zakup maszyn rolniczych a nie wiem czy w moim przypadku jest to możliwe. Otóż we wniosku w zestawieniu podałem następujące parametry:

- ciągnik rolniczy 250000 netto 100-110 km

- rozrzutnik obornika 8t 90000 netto

- beczkowóz 6-7 tyś L 55000 netto

- agregat podorywkowy 3.0 m szer rob 18500 netto

Suma przyznanej pomocy wynosi 200 tyś czyli max, a chciałbym kupić ciągnik o mocy 120-130 km i w cenie 280 tys netto czyli o wyższej mocy przysługującej wg ARiMR na moje areały.

moje pytanie brzmi; czy ktoś z obecnych aneksował w podobnym przypadku i z jakim skutkiem?

pozdrawiam

Opublikowano

Od jakiej kwoty inwestycji jest obowiązek umieszczenia tablicy informacyjnej?? Wiem że obowiązuje chyba próg 50tys euro ale to jest od kwoty inwestycji czy od kwoty pomocy?? 

Opublikowano (edytowane)

"Beneficjenci m.in. operacji typu „Modernizacja…” zobowiązani są do informowania opinii publicznej o przyznanym wsparciu finansowym, w powyżej wskazanym terminie, za pomocą zamieszczenia na stronie internetowej beneficjenta do użytku profesjonalnego (jeżeli taka strona istnieje), krótkiego opisu operacji oraz w przypadku, gdy całkowite wsparcie publiczne przekracza 50 000 EUR (a jednocześnie nie przekracza 500 000 EUR), za pomocą przynajmniej jednego plakatu lub tablicy z informacjami na temat projektu, podkreślającymi wsparcie finansowe ze strony UE.

Zwrot „wysokość całkowitego wsparcia publicznego” należy odnosić do kwoty dofinansowania przyznanej na realizację danej operacji, tj. określonej w umowie o przyznaniu pomocy. Do wyliczenia wartości całkowitego wsparcia publicznego w euro stosuje się kurs euro w stosunku do złotego, obowiązujący na dzień zawarcia umowy, zgodny z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie średniego kursu złotego w stosunku do euro, stanowiącego podstawę przeliczania wartości zamówień publicznych. Jeżeli więc średni kurs złotego w stosunku do euro wynosi obecnie 4,3117, a kwota pomocy wskazana w umowie o przyznaniu pomocy wynosiłaby 314 tys. zł, wówczas istnieje obowiązek zamieszczenia plakatu lub tablicy z informacjami na temat projektu.

Szczegółowe wymagania, jakie powinny spełniać ww. plakat, jak również tablica informacyjna oraz strona internetowa, opisane zostały w Księdze wizualizacji znaku Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, opublikowanej na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod adresem: www.gov.pl/web/rolnictwo oraz www.arimr.gov.pl, dostępnych m.in. pod linkiem:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/ksiega-wizualizacji-i-logotypy "

Edytowane przez piotrkrk25