Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, sumek666 napisał:

dokładnie dokładnie

🤔

Opublikowano
23 minuty temu, sumek666 napisał:

To tak jakbyś chciał kupić pług, ale powiesz firmie produkującej, że chcesz dokładnie dokładnie tylko bo ramę se wyspawasz :D

Dlaczego nie? Firma sprzedaje części zamienne, a więc teoretycznie kupiłbym te odkładnice, potem bym pojechał kupić materiał na ramę i zawiózł do majstra do pospawania :D Zakładając, że efekt końcowy nie odbiegałby od oryginału- wyjdzie właśnie o tyle taniej ile ta firma zakłada sobie marży :P Dobry przykład dałeś, choć maszyna na pozór wydaje się skomplikowana.

Zamiast pługa wstaw jako przykład ten wózek pod rozsiewacz którego nie kupiłeś nowego firmowego, tylko zleciłeś samoróbkę :P Analogiczna sytuacja co z budowlanką na modernizację :D

Opublikowano

Ten oryginalny z CE odliczając dofinansowanie nie wyszedłby Cię taniej niż ta samoróbka, gdybyś nawet musiał do niej nowy materiał kupić ;)

Nie jestem przeciwnikiem tej budowlanki, ale nie jest to żaden rarytas by było to tak samo warte zachodu jak w przypadku maszyn :) 

Opublikowano

A powiedzcie mi czy w roku docelowym muszę mieć identyczne uprawy ( powierzchnię) jak w w bizbesplanie? Bo mam zwiększenie uprawy pszenicy o 4 ha i tak mam ale np jęczmienia mam 1 ha mniej za to mam pszenżyto ogólnie w biznesplanie 26 ha zbóż w roku docelowym a na dopłatach 2020 33,5 ha no i pszenicę mam zasianą na dzierżawach krótkoterminowych a w biznesplanie mam wpisane że jest na długoterminowych. Oczywiście na zwiększenie mam umowy dzierżawy.

Opublikowano
28 minut temu, marluk napisał:

@adamn999 podaj źródło, jeśli faktycznie tak będzie to źle, bo wszystko się przesunie do przodu czasowo.

Na Twiterze Prezesa Nowakowskiego również pojawił się taki wpis. 

Ze względu na sytuację w jakiej się znaleźliśmy rozważamy przesunięcie terminu składania wniosków

Restrukturyzacja małych gospodarstw
Modernizacja gospodarstw rolnych - obszar D

Informacje będziemy przekazywać na bieżąco

Opublikowano
adamn999 napisał:

A powiedzcie mi czy w roku docelowym muszę mieć identyczne uprawy ( powierzchnię) jak w w bizbesplanie? Bo mam zwiększenie uprawy pszenicy o 4 ha i tak mam ale np jęczmienia mam 1 ha mniej za to mam pszenżyto ogólnie w biznesplanie 26 ha zbóż w roku docelowym a na dopłatach 2020 33,5 ha no i pszenicę mam zasianą na dzierżawach krótkoterminowych a w biznesplanie mam wpisane że jest na długoterminowych. Oczywiście na zwiększenie mam umowy dzierżawy.

podpowie ktoś

Opublikowano
11 minut temu, marluk napisał:

@agro_bamber jeśłi już to kolejny nabór było lepiej zrobić za jakieś pół roku a nie przedłużanie. Ile ludzi złoży więcej przez to, że się teraz nie wyrobili w 2 miesiące naboru?

sytuacja jest ostro porąbana, moim zdaniem to też było dobre wyjście z tej sytuacji zrobić drugi nabór nawet w sierpniu. Co dale,j ucieka nam znowu czas do 2023 roku na planowane inwestycje, pytanie jaka jest presja ze strony Ministerstwa z wykorzystaniem kasy w ramach budżetu 2014-2020? Czy w ramach tego budżetu wykorzystamy całe dostępne środki. 

Opublikowano

Pytanie może gdzieś było ale wolę zapytać ponownie. Chce złożyć wniosek, wszystko niby gra ale wzrost GVA na czym oprzeć. Biorę maszyny punktowane: Siewnik poplonów, komp do opryskiwacza, gruber bezorkowy i niepunktowna ładowarka. Nie zamierzam raczej nic w areale zmieniać bo nie ma skąd. Ten kto wypełnia mówi że bez dzierżawy nie zrobi wzrostu. Musi się zwiększyć areał. Tym bardziej że w międzyczasie wychodzę z bydła na trzodę i mam na stanie na dzień dzisiejszy 2 sztuki bydła a w przyszłym roku brak.Macie jakiś pomysł oprócz dzierżaw/ kupna ziemi. Produkcja tylko zboża na 25ha słabych gleb. Nie wiem czy da radę coś bez zmiany areału. Piszący wniosek mówi że może dzierżawa na papierku tylko ale czy wystarczy między sobą czy musi być na notariusza. Chodzi o to że ja biorę dopłatę a osobie oddaje i ona to użytkuje czyli czysta fikcja przez 5 lat. Poratujcie jakimś pomysłem bo nie chce się wkopać a zależy mi na tej ładowarce i komputerze. Reszta maszyn też się przyda bo w nowym PROW to będzie już wogóle kaplica wg szefa agencji powiatowej.

Opublikowano

może w roku docelowym zwiększ stado trzody chlewnej i zmieni się GVA, te całe GVA to tylko tabelki trzeba pokombinować. Co do dzierżaw to musisz mieć je na papierze z datą pewną i Ty musisz składać na nie dopłaty bo ARiMR ma wgląd, nie pamiętam teraz ile lat minimum tam trzeba mieć dzierżawę, ale chyba 7 lat.  Przez 5 lat musisz utrzymać ten wzrost.

Mam podobny problem bo u mnie ziemi całkowity brak a chcę startować na ciągnik,coś będę musiał wymyślić. 

Co do GVA to rok 2007-2013 w instrukcji  

Inwestycje wspierane ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
powinny wpływać na poprawę ogólnych wyników gospodarstwa rolnego, określoną na potrzeby działania
„Modernizacja gospodarstw rolnych”, jako:
a) wzrost wartości dodanej brutto w gospodarstwie (GVA), w szczególności w wyniku racjonalizacji
technologii produkcji lub wprowadzenia innowacji, zmiany profilu lub skali produkcji, poprawy jakości
produkcji lub zwiększenia wartości dodanej produktu, lub
b) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie ochrony środowiska, lub
c) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie warunków utrzymania zwierząt, lub
d) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie higieny i bezpieczeństwa produkcji, lub
e) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie infrastruktury drogowej.
Jako kryterium ekonomiczne poprawy ogólnych wyników gospodarstwa rolnego przyjęto miernik pod nazwą
wartość dodana brutto (GVA – gross value added (ang.)). Miernik ten jest powszechnie znany jako kategoria
ekonomiczna i rachunkowa. Występuje on w systemie rachunkowości rolnej UE – FADN. Wartość dodaną brutto
oblicza się według ogólnego wzoru:
GVA = Wartość produkcji w gospodarstwie rolnym (Przychody) – koszty produkcji w gospodarstwie
rolnym (koszty uzyskania przychodu).
Do kosztów produkcji zalicza się wszystkie koszty produkcji rolnej, z wyjątkiem kosztów czynników produkcji
zastosowanych w procesie produkcyjnym tj. pracy, ziemi i kapitału. Dlatego rachunek kosztów nie obejmuje:
- kosztów dzierżawy ziemi;
- kosztów wynagrodzeń pracowników najemnych tj. płacy brutto pracowników powiększonej o koszty ubezpieczeń
społecznych;
- kosztów amortyzacji majątku trwałego;
- kosztów odsetek od kredytów i pożyczek bankowych oraz prywatnych. 

Rozwiązaniem pozwalającym na skorzystanie z dofinansowania może być osiągnięcie wzrostu GVA poprzez zastosowanie nowych technologii. Takie technologie jak wprowadzenie komputerów polowych, badanie zasobności pól, sterowania maszyn czy wysiewu nawozów poprzez technologię GPS, NDVI czy VRA pozwala na osiąganie wyższego plonowania lub obniżenia kosztów produkcji, co ma wpływ na wyliczenie wskaźnika GVA.

Samo ograniczenie nakładek wynoszących zwykle ok. 5% powierzchni uprawnej prowadzi do obniżenia kosztów o ponad 100zł/ha, co pozwala na wzrost GVA gospodarstwa rolnego o ponad 10%. Aby się przekonać jakie faktycznie mamy nakładki wystarczy zmierzyć faktyczną szerokość ścieżek technologicznych i porównać zmierzoną wartość do zakładanej. 

Opublikowano (edytowane)

Aneks. Chociaż znając tempo rozpatrywania wniosków itp wpisał bym docelowy 2022. Bo do końca 2021 to możesz nawet umowy nie podpisać, składałem w 2018 w kwietniu a umowa była dopiero w październiku 2019. To tu licząc podobnie może do końca 2021 większość umów podpiszą :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, agro_bamber napisał:

może w roku docelowym zwiększ stado trzody chlewnej i zmieni się GVA, te całe GVA to tylko tabelki trzeba pokombinować. Co do dzierżaw to musisz mieć je na papierze z datą pewną i Ty musisz składać na nie dopłaty bo ARiMR ma wgląd, nie pamiętam teraz ile lat minimum tam trzeba mieć dzierżawę, ale chyba 7 lat.  Przez 5 lat musisz utrzymać ten wzrost.

Mam podobny problem bo u mnie ziemi całkowity brak a chcę startować na ciągnik,coś będę musiał wymyślić. 

Co do GVA to rok 2007-2013 w instrukcji  

Inwestycje wspierane ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
powinny wpływać na poprawę ogólnych wyników gospodarstwa rolnego, określoną na potrzeby działania
„Modernizacja gospodarstw rolnych”, jako:
a) wzrost wartości dodanej brutto w gospodarstwie (GVA), w szczególności w wyniku racjonalizacji
technologii produkcji lub wprowadzenia innowacji, zmiany profilu lub skali produkcji, poprawy jakości
produkcji lub zwiększenia wartości dodanej produktu, lub
b) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie ochrony środowiska, lub
c) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie warunków utrzymania zwierząt, lub
d) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie higieny i bezpieczeństwa produkcji, lub
e) poprawę sytuacji w gospodarstwie w zakresie infrastruktury drogowej.
Jako kryterium ekonomiczne poprawy ogólnych wyników gospodarstwa rolnego przyjęto miernik pod nazwą
wartość dodana brutto (GVA – gross value added (ang.)). Miernik ten jest powszechnie znany jako kategoria
ekonomiczna i rachunkowa. Występuje on w systemie rachunkowości rolnej UE – FADN. Wartość dodaną brutto
oblicza się według ogólnego wzoru:
GVA = Wartość produkcji w gospodarstwie rolnym (Przychody) – koszty produkcji w gospodarstwie
rolnym (koszty uzyskania przychodu).
Do kosztów produkcji zalicza się wszystkie koszty produkcji rolnej, z wyjątkiem kosztów czynników produkcji
zastosowanych w procesie produkcyjnym tj. pracy, ziemi i kapitału. Dlatego rachunek kosztów nie obejmuje:
- kosztów dzierżawy ziemi;
- kosztów wynagrodzeń pracowników najemnych tj. płacy brutto pracowników powiększonej o koszty ubezpieczeń
społecznych;
- kosztów amortyzacji majątku trwałego;
- kosztów odsetek od kredytów i pożyczek bankowych oraz prywatnych. 

Rozwiązaniem pozwalającym na skorzystanie z dofinansowania może być osiągnięcie wzrostu GVA poprzez zastosowanie nowych technologii. Takie technologie jak wprowadzenie komputerów polowych, badanie zasobności pól, sterowania maszyn czy wysiewu nawozów poprzez technologię GPS, NDVI czy VRA pozwala na osiąganie wyższego plonowania lub obniżenia kosztów produkcji, co ma wpływ na wyliczenie wskaźnika GVA.

Samo ograniczenie nakładek wynoszących zwykle ok. 5% powierzchni uprawnej prowadzi do obniżenia kosztów o ponad 100zł/ha, co pozwala na wzrost GVA gospodarstwa rolnego o ponad 10%. Aby się przekonać jakie faktycznie mamy nakładki wystarczy zmierzyć faktyczną szerokość ścieżek technologicznych i porównać zmierzoną wartość do zakładanej. 

Tak myślałem że to z nakladkami da plus, technologia lekko uproszczona w siewie da wzrost plonów a do tego wysiew poplonów także. A zwierzęta mi się zwiększa bo po części gdzie bydło chce wstawić maciory dodatkowo. Już w tym roku mi pójdzie z 16 loch na 20 więc wszystko zsumowane powinno dać efekt a gość z odr wyjechał mi z tekstem że dzierżawy mam latwic. Ciekawe skąd jak u nas za 6 klasę dają prawie 2 tys dzierżawy z hektara 

Opublikowano

@freetaxi Jak mój wniosek nie ma wpływu na operację związaną z produkcją zwierzęcą to nie muszę dostarczać zaświadczenia z weterynarii? A co jeśli mój stan bydła w roku docelowym się zmieni?

Opublikowano

W jaki sposób można uzasadnić kupno przyczepy? Mniej przejazdów w żniwa, krótszy czas wykonywanych prac, możliwość sprzedaży zboża własnym transportem czyli drożej? Czy podniesie to GVA?