Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, hunter871 napisał:

wniosek o płatnośc zlozyłem, termin zwrotu mieli do konca lutego poprawki zrobione koniec marca jest a kasy dalej nie widac  to samo z doplatami 10 % dostalem zaliczki koncem listopada banda ten nasz rząd niech sobie wyplaty tak wypłacaja jak rolniką nalezne pieniadze

Mają ile 3 miesiące? U mnie zaraz też tyle będzie i kasy nie ma... 

Opublikowano

Witam jeżeli caly limit(335tys) wniosku zajmuje ciągnik I rozsiewacz plus dodatkowe punkty dają mi 2.75pkt to jest sens dokladac pług ktory daje 0.21pkt czy nie ma sensu?

Opublikowano
16 godzin temu, adam131 napisał:

Tak,rzucą się wszyscy,bo to eko w nowym rozdaniu brzmi nieciekawie.Sam chce teraz złożyć więc już zawyżam ilość 🙂

O czym Mówisz jeżeli chodzi o to „eko w nowym rozdaniu” ? 

Opublikowano
16 godzin temu, adam131 napisał:

Tak,rzucą się wszyscy,bo to eko w nowym rozdaniu brzmi nieciekawie.Sam chce teraz złożyć więc już zawyżam ilość 🙂

też ciekaw jestem o czym mówisz? Budżet na mgr/prow po 2020??

Opublikowano (edytowane)

Bardziej mi chodzi o coraz mocniej akcentowanie wpływów ekologów i kierunku w jakim zmierza UE.

A to widzieliście

@zetorlublin7341

z dobrego źródła wiem że wszystkie programy prow będą zawieszone a pieniądze pójdą na pomoc dla gospodarstw rolniczych i ogrodniczych które ucierpiały w wyniku wirusa

dotychczasowe nabory będą wypłacane ale ten co miał być na dniach nie będzie realizowany, wiem to od kolegi posła który siedzi w komisji rolnictwa , wszystkie programy mają być zawieszone

W tym temacie na ostatniej stronie te wypowiedzi

Edytowane przez adam131
dodano rewelacje z MR 2020
Opublikowano (edytowane)

Też tak myśle jak @adimajkel. Panowie mam pytanie o punkt za zmianę profilu. Czy jak bym zaczął sadzić ziemniaki i dokonał pewnej inwestycji to jest szansa na uzyskanie tego punktu ? Mając gospodarstwo 30 ha to na jakiej powierzchni musiały by się znaleźć te ziemniaki ? 3 ha ? I jakiej minimalnej wartości musiały by być inwestycje? Czytałem wcześniej że @soltys48 miał podobna sytuacje a chciałbym znać jeszcze inne przykłady komu się coś podobnego udało. 

Edytowane przez ziomekq
Opublikowano

zrobienie punktu za profil bez pełnego uzupełnienia biznesplanu to jak wróżenie z fusów, pamiętaj że punkt będziesz miał przyznany tylko wtedy kiedy będziesz miał na TAK "zróżnicowanie działalności rolniczej" jak i "zmianę profilu produkcji" - tabela 29 biznesplanu pkt 3 i 5

Opublikowano
45 minut temu, ziomekq napisał:

Też tak myśle jak @adimajkel. Panowie mam pytanie o punkt za zmianę profilu. Czy jak bym zaczął sadzić ziemniaki i dokonał pewnej inwestycji to jest szansa na uzyskanie tego punktu ? Mając gospodarstwo 30 ha to na jakiej powierzchni musiały by się znaleźć te ziemniaki ? 3 ha ? I jakiej minimalnej wartości musiały by być inwestycje? Czytałem wcześniej że @soltys48 miał podobna sytuacje a chciałbym znać jeszcze inne przykłady komu się coś podobnego udało. 

Aż tak ci potrzebny ten punkt czy po prostu brakuje ci żeby mieć 1.5 punktu?

Opublikowano

Niewiem czy potrzebny, uzbierałem 3 pkt (wiek, skala, i to ze nigdy nie korzystałem z prow). Maszyny chciałbym nie punktowane (2 ciągniki jeden 55km drugi 115km) i tak zastanawiam się skąd tu uzyskać jeszcze jakiś dodatkowy punkt

Opublikowano

W z jednym wniosku można a w oddzielnych już nie?

To ja już nic nie rozumiem o co w tym całym PROW chodzi. Dobrze że już się kończy to może ceny maszyn wrócą do normalnego poziomu

Opublikowano

@damianzetor9540

W 2014r gdy prow się kończył praktycznie kupiłem dużo taniej ciągnik niż mi go chcieli sprzedać w 2012r, więc jakaś tam szansa jest ale na wiele to nie ma co liczyć

Opublikowano

@PAtr

teraz moze byc mniej kolorowo bo globalne firmy zamykaja czasowo fabryki, euro rosnie delikatnie mowiac.

Chce skladac wniosek na glebosza (produkcja Wlochy) i mam obawy czy cena nie wystrzeli, skoro tam przemysl stanal.

Opublikowano

Witam

1. Czy da się jakoś przemycić agregat talerzowy pół-zawieszany na wale oponowym + siewnik z redlicami talerzowymi i kółkami dociskowymi jako punktowany  na 13 pkt. Zestawy do uprawy i siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym zestawy z nawożeniem pasowym ?

2. Czy da sie za jeden rozsiewacz nawozów uzyskać 14 pkt a mianowicie

- 2-tarczowe rozsiewacze nawozów sterujące precyzyjną dawką nawozów mineralnych proporcjonalnie do prędkości jazdy 7 pkt

- 2-tarczowe rozsiewacze nawozów z kontrolowanym promieniem rozrzutu (np. system siewu granicznego) 7 pkt

Podobno nie, ale na moje rozumowanie to 2 rózne opcje wyposażenia mozliwe do połaczenai w jednej maszynie.

Z góry dziękuje za pomoc 😀

Opublikowano

1. Miałem kilka takich prób we wnioskach i wszystkie zakończone sukcesem, ale jak bardziej kumaty urzędnik się trafi, to może się czepiać.

2. Na zdrowy rozum masz rację, ale BP jest skonstruowany tak, że możesz wybrać jedną opcję albo drugą.

Opublikowano (edytowane)

@maksiu

1. Jakoś to opisałeś? Jak się do tego zabrać? Czy brałeś talerzówkę i siewnik jednego producenta? Sama talerzówka jest punktowana ale tylko 8. Najlepiej pasowało by mi wziąć talerzówkę i siewnik rożnych producentów.

2. Czyli potwierdzają się słowa pewnego Użytkownika AF. Nie ma co się kopać z koniem :)

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
47 minut temu, adamson330 napisał:

@maksiu

1. Jakoś to opisałeś? Jak się do tego zabrać? Czy brałeś talerzówkę i siewnik jednego producenta? Sama talerzówka jest punktowana ale tylko 8. Najlepiej pasowało by mi wziąć talerzówkę i siewnik rożnych producentów.

2. Czyli potwierdzają się słowa pewnego Użytkownika AF. Nie ma co się kopać z koniem :)

Mogą być maszyny różnych producentów. Wybierasz z opcji maszyn punktowanych "Zestawy do uprawy i siewu bezpośredniego ..." i w charakterystyce opisujesz siewnik osobno i agregat osobno, wskazując na końcu, że obie maszyny tworzą zestaw do siewu bezorkowego.