Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A no to taki myk ze chce wykrywanie rui , a ze z przewodowki wykozystaja mi wiekszosc elementow to zostanie do zakupu rury itp no i elektronika i tu metatrony maja byc i chce mi to wciagnac do wykrywania rui z pozadnym opisem ze nie bedzie chodzilo o hale tylko element pomiaru mleka usprawniajacy wykrywanie rui. Przechodzilo im to juz na mgr. Inaczej hala uzywana by szla a tak moze sie uda miec prawie nowa a zalezy mi na wykrywaniu rui, a pomiar mleka do stacji paszowej tez sie przyda. Podobno tak opisy robia ze inna firma rozkladaja rece przy wycenie i dzwonia do nich o potwierdzenie ceny i tyle. 

Bialy ja mialem przewodowke na MR

Opublikowano

Czyli chcesz sam system zarządzania stadem . Bo piszesz to jakoś tak na około jak się da. Nie jest powiedziane że to co gdzieś przeszło musi przejść i u Ciebie. Pamiętaj zawsze ktoś się może o to czepiać. 

Dużo dałeś za papiery jak 23 tys. U nas pozwolenia z projektem 10 tys. A za wniosek nie płacimy bo firma u której będziemy brać wyposażenie go robi. 

A tak z ciekawości na ile sztuk budujesz? Bo z takimi bajerami to pewnie spora?  Nie boisz się o nic? Z tego co pamiętam pisałeś niedawno na cenach mleka że masz 10 tys miesięcznie mleka i to przy jednej z słabszych cen. My przy niecałych 40 tys miesięcznie 1. 6x mamy wątpliwości czy to stawiać 🤨

Opublikowano (edytowane)

Biały nie nie, tu mowa o hali udojowej. Przeszkodą jest przewodowka brana na mr. 

Chiquita

To spoko, kombinuj bo szkoda dojary, sprzedać teraz za pół ceny albo i nie ... 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

W cene zarzadzania stada i wykrywania rui ma byc wkomponowana cena za metatrony plus rury potrzebne do reszty hali. Obora ma byc na papierku na 40djp a po kontrolach mozna 12 stanowisk dolozyc. Powiem szczerze zeby zminimalizowac naklady pracy ale nie za wszelka cene. Nie kazdy dostaje piekne budynki po rodzicach itp wiec od czegos trzeba zaczac. Gdyby nie to ze jak bralem MR byl zakaz laczenia z mgr to juz dawno by stala nowa obora bo teraz mozna laczyc i takie ....

Opublikowano

No wlasnie aktualnie mozna laczyc. Jakbym mial 40tys mleka na miech to by mi starczylo ale jak widze tez jak na uwieziowkach sie mecza przy tylu sztukach to slabo. Kazdy powie ze nie ma problemu ale po xx latach dojenia wychodza kwiatki

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Czyli chcesz sam system zarządzania stadem . Bo piszesz to jakoś tak na około jak się da. Nie jest powiedziane że to co gdzieś przeszło musi przejść i u Ciebie. Pamiętaj zawsze ktoś się może o to czepiać. 

Dużo dałeś za papiery jak 23 tys. U nas pozwolenia z projektem 10 tys. A za wniosek nie płacimy bo firma u której będziemy brać wyposażenie go robi. 

A tak z ciekawości na ile sztuk budujesz? Bo z takimi bajerami to pewnie spora?  Nie boisz się o nic? Z tego co pamiętam pisałeś niedawno na cenach mleka że masz 10 tys miesięcznie mleka i to przy jednej z słabszych cen. My przy niecałych 40 tys miesięcznie 1. 6x mamy wątpliwości czy to stawiać 🤨

Kolego na ile sztuk oborę stawiasz i jakie koszty wchodzą w grę?

Opublikowano
23 godziny temu, gospodarny1992 napisał:

Czytam ten temat z ciekawością... miałem załadowany wniosek w opór, w pierwszej 5-setce w Lubelskim, dwa razy przyszły mi poprawki..ostatnio przyszło pismo,, że wycofują mój wniosek. Po całym galimatiasie ze składaniem wniosku, przeczytaniu dok. dot, "poprawek" odetchnąłem. To czego agencja oczekuję by dać mi nędzne 200k dotacji to jakieś kuriozum, kajać się o hajs u obcych ludzi którzy rozporządzają nieswoimi pieniędzmi to poniżej mojej rolniczej godności...tak tylko chciałem wtrącić, bo myślę że realia są wszystkim znane...mógłbym jeszcze sporo pisać, jednak zakończę te dygresję. Życzę wytrwałości

Jakie  to   kuriozalne oczekiwania ma agencja ????   Rozliczyłem  własnie  MGR z poprzedniego naboru  bez  żadnych problemów , założenia    już  spełniłem . W  grudniu poszedł wniosek o płatność  w  styczniu kontrola a  od  10 dni kasa na koncie :)  Nie dość  tego  to  miałem  budowlankę  czyli   zdecydowanie  trudniejszy temat niż maszyny ....

Opublikowano (edytowane)

My planujemy budynek 27 na 60. Wychodzi 143 legowiska plus 2 na stację paszowa. Po zwrocie wyjdzie 2 bańki netto z już niezłym wyposażeniem typu właśnie ruja stacje, mieszacze powietrza, robot do ruszt, zbiornik 8 tyś hala tylko z miernikami mleka ale tymi nie certyfikowanymi. Dużo i nie na pewno by to nam ułatwiło pracę i pozwoliło się rozwinąć na uwiezniowce przy ponad 50 krowach robota jest do d*py 😣

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ten nabór to jest jakaś porażka:-\ mi jeszcze nie przyszły poprawki ale zrozmawiałem z kolegą to po prostu jakieś nieporozumienie. Na jego hektary przysługuje 100KM ciągnik, on wpisał 90 konnego JD, stwierdzili, że za drogi, musi tańszy, sadzarka do dymki nie 5 a dwu rzędowa (gdzie nie ma takiej maszyny😂), czepiają się upraw a na co, a za co, tego pan nie może. Po prostu porażka. Urzędnicy za biurka dyktują co trzeba zrobić na polu. Ale powiedzieli, że każdy dobrze wypełniony wniosek dostanie pieniądze, widać chcą aby tych dobrze wypełnionych było jak najmniej.

Opublikowano

Czipiali sie przy każdym naborze i czepiaja teraz, jeden prowadzacy jest bardziej upierdliwy drugi trochę mniej zalezy na kogo sie trafi.  

Chodzi o to ze wszyscy dostana, nie wiem jak zle musi byc zrobiony wniosek żeby nie dało się go poprawić 

Opublikowano

ale nie liczcie że to szybko nastąpi u nas jest już wszystko okej miała być podpisana umowa i w ostatniej chwili prowadzący wniosek poszedł na urlop miało go nie być tydzień a już mija trzeci tydzień i jeździlismy do Elizówki dzwoniliśmy i każdego tygodnia mówią że w następny będzie

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

ale nie liczcie że to szybko nastąpi u nas jest już wszystko okej miała być podpisana umowa i w ostatniej chwili prowadzący wniosek poszedł na urlop miało go nie być tydzień a już mija trzeci tydzień i jeździlismy do Elizówki dzwoniliśmy i każdego tygodnia mówią że w następny będzie

Ja w poprzednim naborze miałem taką sytuację że umowę miałem podpisaną, złożyliśmy wniosek o aneks, i babka poszła na zwolnienie, najpierw na zwykłe na miesiąc, później jak się okazało, dostała kolejne, okazało się że jest w ciąży i trzeba komuś przekazać wniosek, dwa miesiące im się zeszło zanim zastanowili się komu wnioski przekazać, bo wszyscy zajęci byli, zanim gość który przejął wnioski się ogarnął, minął kolejny miesiąc, gdyby nie jakieś tam małe znajomości podejrzewam że czekałbym jeszcze dłużej